More u velikom dijelu Dalmacije i dalje doseže toplih 20°C pa je ugodno kupanje na kraju listopada itekako moguće. S obzirom da će se natprosječna toplina nastaviti i početkom studenog, kao rijetko kada do sada, kupanje u toplom moru bit će moguće i u posljednjem mjesecu klimatološke jeseni!

Vremenske prilike kao da ne prate uobičajene scenarije ovoga listopada. Posljednja dekada mjeseca prosječno je najhladnija, no zadnjih nekoliko dana svjedočili smo značajnom zatopljenju. Upravo je Dalmacije bila u nedjelju najtopliji dio zemlje. Gotovo da nema mjesta gdje temperatura nije dosegla 20°C, a Knin je s 24°C bio najtopliji.

Da se ipak nalazimo u jeseni podsjećaju nas noćne i jutarnje temperature. Primjerice, šire sinjsko područje u nedjelju ujutro imalo je svega 1 Celzijev stupanj, a danju su temperature skočile za više od 20 stupnjeva! Takve varijacije u svega nekoliko sati nisu nimalo zahvalne  kada je u pitanju odijevanje, jer nam ujutro treba gotovo zimska odjeća, a danju su i kratki rukavi sasvim dovoljni.

More u velikom dijelu Dalmacije i dalje doseže toplih 20°C pa je ugodno kupanje na kraju listopada itekako moguće. S obzirom da će se natprosječna toplina nastaviti i početkom studenog, kao rijetko kada do sada, kupanje u toplom moru bit će moguće i u posljednjem mjesecu klimatološke jeseni!

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano vrijeme. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. U noći tiho ili uz slabu buru, podno Velebita umjerenu do pojačanu. Danju podno Velebita slaba do umjerena bura, drugdje slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

U utorak pretežno sunčano. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Noću tiho ili uz slabu buru. Danju će zapuhati slab jugozapadnjak, u drugom dijelu dana i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

U srijedu u Dalmaciji djelomično sunčano i suho. Navečer jače naoblačenje sa zapada. Na sjevernom Jadranu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu koja će biti češća navečer. Najviše kiše past će u zaleđu Kvarnera. Puhat će umjereno jugo koje će jačati u drugom dijelu dana, kada je na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana moguće jako jugo s olujnim udarima. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na utorak, jedino će najviše dnevne na sjevernom Jadranu biti neznatno niže.

U četvrtak umjereno do znatno oblačno. Kiša, a ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, širit će se sa sjevernog Jadrana na Dalmaciju, osobito u drugom dijelu dana. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Navečer na sjevernom Jadranu prestanak oborina i razvedravanje. Puhat će umjereno do jako, na moru s olujnim udarima. Sredinom dana na sjevernom Jadranu tramontana, a prema kraju dana i umjerena bura. Jutro će biti toplije u odnosu na srijedu, najviše dnevne temperature u laganom padu i bit će od 13°C u riječkom zaleđu do 19°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U petak smirivanje vremena pa će prevladavati sunčano. Samo je još u početku na jugu Dalmacije moguće malo kiše. Puhat će slaba bura, podno Velebita umjerena do jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Pretežno sunčano vrijeme očekuje nas u subotu. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita ponegdje i jaka. U Dalmaciji u noći slaba bura, danju slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro svježije, osobito u zaobalju. Danju ugodno s najvišim dnevnim temperaturama od 17°C ponegdje u Istri do 22°C na jugu Dalmacije.

Stabilno i pretežno sunčano vrijeme zadržat će se u nedjelju, prvog dana studenog. U zaobalju je ujutro moguća magla. Noću tiho ili uz slabu buru, danju slab vjetar zapadnih smjerova. Temperature bez promjene u odnosu na subotu.

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • gost8026 (Gost_8092)

    cini se da će ovo bit jedna lipa topla zima,sa puno sunca,malo kiše i bez sniga,meni odgovara.

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara