PERFORMANS PRED MINISTARSTVOM
Ministarstvo zaštite okoliša ni u novom Planu gospodarenja otpadom ne nastoji građanima osigurati kvalitetnu infrastrukturu za odvajanje i recikliranje, upozoravaju udruge. U nastavku donosimo priopćenje koje su potpisale 54 eko-udruge.

Koalicija neformalnog naziva Zero Waste Hrvatska koju čine 44 okolišne udruge okupljene u Zeleni forum i 10 lokalnih inicijativa građana danas je poslala zajedničke komentare na prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2015.-2021. Udruge zahtijevaju od Ministarstva zaštite okoliša da izmijeni prijedlog Plana i odustane od koncepta miješanja i spaljivanja otpada te u prijedlog ugradi kvalitetne mjere smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. To su mjere bazirane na zero waste konceptu koje poštuju hijerarhiju gospodarenja otpadom, štite okoliš i ne ugrožavaju zdravlje građana.

Tom su prigodom aktivisti Zelene akcije ispred zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo zaštite okoliša organizirali prosvjedni performans za vrijeme kojeg je maskota u liku ministra Zmajlovića u bačvu ubacivala stvari poput odjeće, papira, biootpada, plastičnih boca i vreća s novcem dok je istovremeno iz bačve izlazio gusti dim. Time je poručeno da je ministar Zmajlović odgovoran za negativne financijske i okolišne posljedice koje bi donio ovakav Plan te je istaknut transparent "NE spaljivanju otpada!", čime je poslana jasna poruka Ministarstvu.

Plan gospodarenja otpadom je provedbeni dokument koji će odrediti način sakupljanja, obrade i zbrinjavanja otpada u RH za razdoblje do 2021. godine. Hrvatski sustav gospodarenja otpadom godinama je među najgorima u EU, odvaja se samo 15% ukupne količine otpada, a do 2020. obvezni smo odvajati i reciklirati 50%. Unatoč tim činjenicama, Ministarstvo niti u novom Planu ne nastoji građanima osigurati kvalitetnu infrastrukturu za odvajanje i recikliranje. Planira se nastavak zaostalog sustava u kojem je potrebno proizvoditi velike količine miješanog otpada koji bi se diljem RH prevozio do megalomanskih regionalnih centara u kojima bi se usitnjavao i zatim dalje prevozio na spaljivanje u cementare i spalionicu otpada. Takvim sustavom nećemo ispuniti zadane obveze, čime Ministarstvo jasno poručuje da ne vodi brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša, već građane planira dovesti u situaciju da moraju otplaćivati visoke kaznene penale EU i živjeti pokraj postrojenja koja štete okolišu i ugrožavaju im zdravlje.

Ministarstvo prijedlog Plana temelji se na nepotpunim podacima o količinama pojedinih vrsta otpada, a nedostaju i brojne analize koje bi potvrdile opravdanost odabira određenog sustava gospodarenja otpadom. Dakle, bez prethodnih analiza isplativosti te utjecaja na okoliš i zdravlje odabiru se regionalni centri i spaljivanje koje je u postojećoj praksi dokazano najskuplji i štetan sustav obrade otpada. Građani će morati plaćati i investiranje u takav sustav jer prema prijedlogu Plana nedostaje preko 10 mlrd kuna za njegovu provedbu, a EU je u procesu donošenja odredbi kojima prestaje financirati spaljivanje. Uz to, građani će morati platiti i sve nepredviđene troškove, poput troška izvoza otpada pripremljenog za spaljivanje u slučaju nemogućnosti zbrinjavanja u RH. Takav scenarij vrlo je vjerojatan s obzirom da cementare zbog visokih troškova brzo odustaju od spaljivanja otpada, a često im se ono i zabranjuje. Najbolji primjer je presuda Upravnog suda u Splitu koji je zabranio spaljivanje otpada u cementari CEMEX, jednoj od tri cementare predviđene za spaljivanje u RH.

Uz izravne financijske štete, treba uzeti u obzir i da se spaljivanjem uništavaju vrijedne sirovine, koje mogu donijeti dodatan prihod i otvoriti nova radna mjesta, što je potpuno zanemareno u prijedlogu ovog Plana. Također, naglašava se da se spaljivanjem dobiva energija, a nedostaju analize koje bi zapravo pokazale da se spaljivanjem dobiva puno manji udio energije od energije ušteđene recikliranjem resursa koji se planiraju spaljivati te energije koja se može dobiti iz bioplina nakon obrade biootpada. Pogrešno se naglašava i da se spaljivanjem otpada rješava njegov problem s obzirom da spaljivanjem nastaju ogromne količine šljake za odlaganje i toksičnog otpada za skup izvoz.

Prioritetni koraci u gospodarenju otpadom nisu miješanje i spaljivanje otpada, već kvalitetan sustav mjera koje predlažemo u komentarima. Primjerice, otvaranje centara za ponovnu uporabu, opskrba građana čipiranim vrećicama i kantama za odvajanje otpada na kućnom pragu te izgradnja infrastrukture za sortiranje, recikliranje i kompostiranje na lokalnom nivou. Ti su koraci znatno jeftiniji, okolišno prihvatljivi, dokazani u svjetskoj praksi, donose rezultate vrlo brzo i otvaraju puno više radnih mjesta. Ove mjere se u prijedlogu Plana spominju sporadično, bez kvalitetne razrade i uz minimalna ulaganja. Time se nastoji stvoriti privid da će se po tom pitanju nešto poboljšati, što je bio slučaj i u prethodnom Planu, a sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Pozivamo Ministarstvo da uvaži komentare građanki i građana te izmijeni prijedlog Plana. Uz to, da izradi i novu Stratešku studiju utjecaja prijedloga Plana na okoliš jer postojeća neargumentirano odbacuje potencijalne utjecaje na okoliš, iz čega je jasno da služi samo opravdavanju štetnih koraka koji se predlažu u Planu. Navedeni dokumenti potom moraju na novo javno savjetovanje koje treba biti transparentno, a ne poput ovog koje je uključivalo skrivanje i nedostupnost dokumenata široj javnosti te neprovedeno internetsko savjetovanje što je suprotno zakonskim i podzakonskim propisima. Zahtijevamo provedbu internetskog savjetovanja te održavanje javnih izlaganja u većim gradovima Hrvatske, kako bi se zainteresiranoj javnosti što bolje predstavio prijedlog Plana i Strateška studija utjecaja na okoliš, navodi se u priopćenju.


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • (Gost_1242)

  Milanović non stop o poštenju a Hrvatsku nam pretvara u smetlište Europe. Zmajlović je elementarna nepogoda koja je zadesila RH. Sva sreća što odlaze.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9240)

  Za razliku od prethodne Strategije i Plana, sadašnja omugućuje direktno spaljivanje miješanog komunalnog otpada u cementarama i termoelektranama. Spalionice smeća se više ne spominju. Nije nam više potrebna ni Čistoća ni Centar u Lećevici. Sve se može direktno voziti u cementare i paliti. Paljenje smeća u cementarama se naplaćuje. Cijene spaljivanja u EU se kreću od 250,00 do 3.000,00 kuna/tona. Jer to nije gorivo već je to otpad. Ako cementare sve ne progutaju, progutat će termoelektrane. Sve ćemo to mi platit. Desetak puta više nego sada. Za spaljivanje. Na to treba dodati troškove liječenja budući da ni cementare ni termoelektrane nemaju filtere za sprječavanje prolaska hlapljivih metala i hlapljivih organskih tvari, ni sitnih čestica.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8184)

  Matko javi, se zaustavi trovanje Kaštili. Znamo da možeš močan si ti, kad si uspija uvalit cili odbor SDP-a na aerodrom ovo ti je šala.
  Aj javi se ne budu go..kakica.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1684)

  http://www.hrt.hr/enz/govornica/303947/
  Ako već niste, poslušajte emisiju Govornica od 19. 10, (jučerašnja emisija). Predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom(???) Aleksandra Anić Vučinić je najavila uvoz smeća u Hrvatsku jer će se zbog obveznog odvojenog prikupljanja otpada smanjit količina našeg otpada pa će planirani Centri za gospodarenje otpadom biti preveliki za naše smeće. Kao primjer dali su Dansku koja za svoje ogromne spalionice nema dovoljno smeća pa ga moraju uvozit iz drugih zemalja za spaljivanje. Mi nemamo spalionice, ali imamo cementare i termoelektrane na ugljen. Gospođa nije objasnila zašto se planovi o izgradnji štetnih centara ne izmjene i ne prilagode novoj situaciji u EU po kojoj se smeće tretira kao sirovina a ne otapd kojeg treba spaliti, tim više što je do sada izgrađen samo centar u Marinšćini koji je pokazao sve loše strane takvog centra. Hrvatska mafija u dogovoru sa stranom smećarskom mafijom ne odustaje od zgrtanja novca na spaljivanju smeća.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3146)

  http://keks.com.hr/2015/10/20/koalicija-54-udruge-porucila-ne-mijesanju-i-spaljivanju-otpada/

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3146)

  zar se u prilogu među 54 potpisnice nije bar mogla i navest kaštelanska Udruga

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3158)

  hahahahahaha da kastelanska udruga, mora bit da ste onda vi vazniji nego ostale 53

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4882)

  ''zar se u prilogu među 54 potpisnice nije bar mogla i navest kaštelanska Udruga''

  Koja udruga?

  Krizni Eko Kaštelanski stožer (KEKS) se navodi pod brojem 48.

  Nema Lijepe naše.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3146)

  3158, ne vjerujem da bilo tko misli kako je netko važniji ali pak se radi o kaštelanskom portalu osim ako ne mislite da se i tu varam

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1948)

  Renic se opet slika za novine i tv. Dosa mu je i Vrdoljak dat potporu. Jadni ti smo. Sve ce nas uzgat i potrovat. A od Grada ni glasa cuti nije. Sve prodane duse.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1684)

  Goste 1948 Gradsku upravu i vijećnike biraju Kaštelani, a sad će birat i državnu vlast. Izgleda da Hrvati vole prodane duše i žele bit prodani i užgani. HDZ i SDP su dva kraja istoga štapa. I jedni i drugi žele smetlište u Lećevici, a tko podržava centar u Lećevici podržava i spaljivanje smeća u cementarama. Sve drugo su laži i floskule s kojima se kupuje glasove na izborima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7145)

  Nek svak svoja govna sprema

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3235)

  SDP i pojedinci iz HDZ guraju smetlište u Lećevici. To je točno. Prodane duše i jedni i drugi. Vrime je za smjenu generacija.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6022)

  Sve se vrti oko love i to za pojedince koji su na položaju moći i baš njih zaboli za okoliš i društveno dobro!
  Žalosno je kako svi ovo dopuštaju ,a ka da nam šta drugo i prostaje, kad se najvažnije teme stručno marginaliziraju i tretira se zdrav i razuman puk ka da su ovce i gore od toga. Muka mi je više od svega i strah kamo će nas ovakvi postupci sve skupa odvesti!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4159)

  U pakal. Vec smo zakoracili.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6173)

  http://izbori.slobodnadalmacija.hr/1227-2/

  Samo neovisna koalicija MOST se opredijelila za ekološko postupanje otpadom. Samo uspostava sustava "Nula otpada" može spasiti Kaštelanski zaljev od ekološke katastrofe. Za 7. izbornu jedinicu Most predstavljaju ljudi koji znaju kako i zašto odvojeno prikupljanje, a ne novo smetlište koje će se zvati "centar za gospodarenje otpadom" i na koje će se dovozit i strano smeće da bi ga spalili u našim cementarama i termoelektranama.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5216)

  Jel neko bija na željezničkoj stanici u Svetom Kaju zadnja 2-3 dana??
  Smrad zapaljene plastike tira na povraćanje!!!
  Dva puta u tri dana sam to osjetija.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6239)

  U Cemexu je sve po zakonu. Zato dobiva potpore! Za puknit od smija.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara