OVOG ČETVRTKA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU
Etnografski muzej u Splitu i Muzej grada Kaštela organiziraju zajedničku izložbu „POVISMO I SUKNO – kaštelansko tradicijsko ruho“, čije otvorenje će se upriličit u četvrtak, 22. listopada 2015. godine u prostorima Etnografskog muzeja u Splitu, Severova 1, s početkom u 19 sati.

Cilj izložbe je monografski prikaz tradicijskog odijevanja u prostoru kaštelanskog bazena, odnosno Grada Kaštela. Kaštelanska narodna nošnja do danas nikada nije u većem obimu prikazana javnosti iako ima značajan potencijal i kvalitetu u izvornoj građi prikupljanoj i sačuvanoj u Etnografskom muzeju Split i u Muzeju grada Kaštela. U Muzeju grada Kaštela čuvaju se mnogobrojni predmete i građa koja je prikupljena od osnutka ustanove i koja je komplementarna predmetima i sekundarnoj građi Etnografskog muzeja Split.

Materijalnu građu popratilo je i prikupljanje tzv. sekundarne građe, fotografija, terenskih zapisa i opisa onog dijela do kojih se u materijalnom obliku nije moglo više doći, jer ih je uništilo ili preoblikovalo vrijeme. Prije svega to se odnosi na dijelom objavljenu, dijelom  rukopisnu građu koju je zabilježila starija generacija muzejskih djelatnika Etnografskog muzeja. Možemo istaknuti Aidu Koludrović koja je ostvarila istraživačku suradnju s negdašnjim najznačajnim kazivačem ove tematske cjeline Ivanom Carevom. Iniciran upitima Aide Koludrović, Ivan Carev (1880.-1957.) je tijekom vremena i sam zabilježio i stvorio čitav serijal i rukopisnu zbirku širokog spektra etnografskih tema. Njegova mnogobrojna rukopisna zbirka danas je dijelom vlasništvo Etnografskog muzeja Split, Muzeja grada Splita, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, a dijelom se nalazi i u Muzeju grada Kaštela.

Stoga je ova izložba i ova tema neminovno vodila međusobnoj suradnji dviju muzejskih institucija, čija se stručna ingerencija i interesi  djelomično preklapaju. Suradnja je bila ostvarena i realizirana već u prvoj godini osnutka Muzeja grada Kaštela i to baš na istoj temi – objavi prikupljenih likovnih prikaza kaštelanske narodne nošnje u istoimenoj mapi koju je priredio Arsen Duplančić. Izdavači ove mape bile su ove dvije institucije, a tiskanje je poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske svojim sredstvima. Mapa je bila samostalni projekt i tako je predstavljena javnosti 1999. godine.

Autorice izložbe i kataloga „POVISMO I SUKNO – kaštelansko tradicijsko ruho“ su Sanja Ivančić iz Etnografskog muzeja Split i Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_2646)

  Bravo gđo Acalija! A sada neka se furešti ali i domaći domisle značenju naslova! Neka se čuje naš kaštelanski jezik koji je na žalost gotovo nestao! Još jednom bravo!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7228)

  Pa to joj je posao

  oko 2 godina prije
 • 999 (Gost_2239)

  posjetitelji će moći razgledati izložbu do 30 travnja 2015,dajte ispravite mjesec

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9240)

  Ne ispraviti mjesec nego godinu - iduće se godine zatvara a ne ove i to prije nego je otvorena?!
  A šta se tiče posla on se može napravit i ovako i onako. Sa srcem ili mrdavo a izgleda da bi ova izložba mogla bit sa srcem!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2184)

  Šta će ispravljat kad zatvaranje nije ni spomenuto u tekstu.Prema tome nemaju što ispravljat.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9216)

  Cijenjeni goste (Gost_2646), kada sve znaš ajde nama novopridošlim objasni što je: POVISAM, SUKNO, ANJELINA, VUNICA, itd. Svi ovi pojmovi su korišteni na širem prostoru Dalmacije, a ne samo u Kaštelima!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara