Zvonimir Barišin Cropixov je fotograf, lovac na munje i poznati wedding fotograf. Njegove fotografije mogli ste vidjeti u gotovo svim domaćim i stranim medijima, a što se sve krije iza prekrasnih prizora otkrio je u razgovoru za Dalmacija News.

- Što reći o mojoj ljubavi prema fotografiji, a ne biti patetičan? To je toliko snažna i dugotrajna ljubav da se fotografija i ja ljubimo svakodnevno, bez predaha. Ne znam jesam li zbog horoskopa ovako znatiželjan, no takav sam, zanima me sve novo, neistraženo i stalno sam u pokretu - osjeti se strast prema fotografiji već u prvim rečenicama razgovora.

Zvonimir Barišin ni sam ne zna kada ga je počela zanimati fotografija, jer od ranog djetinjstva i obiteljskih putovanja sa sobom nosi fotoaparat i "hvata" panorame i zanimljive detalje posjećenih mjesta. Zbog ljubavi prema glazbi završio je osnovnu glazbenu školu, ali fotografija ga je ipak više privukla, pa je upisao srednju Obrtničku školu Natko Nodilo, smjer 
fotografija, gdje je usvojio prva praktična znanja i kako kaže, od tu je sve krenulo dalje.

- Pravo znanje dala mi je fotografska škola, tu sam dobio prva usmjerenja. Vršio sam praksu u fotografskoj radnji Foto Dobroslav u Trogiru koja još dan danas radi, a možemo reći da je Siniša Russo, koji je tada radio kao vanjski suradnik Slobodne Dalmacije, zapravo potpalio tu vatru i zaintrigirao me za novinsku fotografiju.

Fotografija je nekad bila puno teža i kompliciranija

Sasvim slučajno, zagazio je u vode novinske fotografije, 1997. godine, kada je objavljena prva njegova fotografija u Slobodnoj Dalmaciji. Napominje kako je tada, za razliku od danas, čitav proces snimanja, razvijanja i odabira fotografije bio puno kompliciraniji i mukotrpniji.

- Negdje 1997. sasvim slučajno sam snimio prometnu nesreću u Kaštelima, te sam tu fotografiju odnio u Slobodnu, koju su sutradan i objavili. Na taj način sam se malo po malo zaljubio u način funkcioniranja nekog dnevnog novinskog lista, te sam tu stekao prvo iskustvo. Moram istaknuti kako se tada još nisu koristili digitalni aparati nego je proces izgledao složenije: otići na snimanje, opaliti 10-tak slika, doći u redakciju, razviti film kojeg onda treba skenirati i tek onda odnijeti uredniku ili novinaru koji će to pisati... Znači, bilo je to puno teže i kompliciranije nego što je sada. Tu sam upoznao mnogobrojna imena splitske fotografije koji su radili u fotoslužbi Slobodne, a trojac koji mi je bio uzor i od kojih sam puno naučio su Matko Biljak, Tom Dubravec i Božo Vukičević.

Nakon toga, vrata su se, ovom nadasve talentiranom fotografu, otvarala i u drugim novinama, časopisima, revijama... Njegove fotografije objavljivane su redom u mjesečniku Hrvatska vodoprivreda, Meridijani, Sportskim Novostima, View to Croatia i slično, a 2008. godine prelazi granice Lijepe Naše te započinje suradnju sa mjesečnikom Reader's Digest koji mu objavljuje reportaže u izdanjima Indije, Rusije i Češke, Slovačke, Slovenije... Nakon osnivanja Fotografske Agencije Cropix 2009. godine, postaje vanjski stalni suradnik, a od tada su njegove fotografije objavljivane u svjetskim poznatim medijima. Tako su fascinatne fotografije munja nad Splitom objavljene u britanskom tiskanom izdanju The Suna i The Daily Telegrapha. U svom životopisu može se pohvaliti i objavom vlastitih fotografija u najtiražnijem svjetskom portalu The Daily Mail, američkom The Huffington Postu i popularnom 9GAG-om, te putem agencijskog preuzimanja objave na internet portalima Rusije, Kine, Brazila, Sjedinjenih Američkih država, te Europe...

- Ljubav prema fotografiji toliko je bila velika da sam odlučio surađivati u brojnim revijama i časopisima, stoga je malo reći da me sve to ispunjava srećom jer radim ono što volim. Nije moj posao najvažniji na svijetu, nisam talentiraniji od drugih, no sretan sam što mi objektiv omogućava da vidim i doživim ono što je mnogima nevidljivo i baš zato svoj rad volim dijeliti s drugima - ispričao nam je Barišin kako doživljava svoj posao.

Novinska fotografija definitivno je njegov prvi izbor, ali Barišin se bavi i wedding fotografijom u fotografskom studiju "MARKO" u Kaštel Starom. Ne treba napominjati kako je i u tom području jedan od najtraženijih i najpoželjnijih fotografa.

Osim novinske i wedding fotografije specijalizirao se i u "lovu“ na munje

Možemo reći kako je prekretnicom u životu postala godina kada je otkrio i učlanio se u, sada već poznatu, udrugu Crometeo. Barišin kaže kako su tamo okupljeni zaljubljenici u oluje, munje, kišu i druge vremenske neprilike. Svi oni pažljivo prate prognoze i nastoje snimiti nešto posebno. Na jednoj večeri u Zagrebu, pričajući o o "lovu“ na munje, saznao je od prijatelja kako i u Splitu postoje osobe koje dijele te iste interese. Vrijeme i ljubav prema zajedničkim stvarima su učinili svoje, tako da je stekao, sada već, dugogodišnje prijatelje.

- Naime, kako sam početkom 2000-tih često bio u Zagrebu, na jednom od druženja sa ekipom pričali smo o fotografiji te o mojoj opsesiji za slikavanjem munja. Mislio sam da sam ja "udren" jer idem vani sa aparatom kad svi drugi bježe u kuće.

I tako na kavi kaže Kristijan Božarev: "pa imam ti ja u Splitu prijatelje koji su isto ludi za vremenom i u nekoj fazi su osnutka foruma i nekakvih druženja“. Nisam mogao vjerovati da takvo nešto postoji i da postoje ljudi koji su zaluđeni istim stvarima kao i ja! Nakon što me Kristijan uputio na forum, upoznao sam mladu i opaljenu Crometeo ekipu u Splitu. Tad sam upoznao Radu, Beusa, Sniga i Mariju Mekinić – ispričao nam je sa smješkom Barišin.

Nije sve tako bezopasno

Oduvijek su ga fascinirale vremenske neprilike, a kada su vani munje, snijeg ili kiša možete biti sigurni kako Barišin stvara čaroliju. Većinom sate i sate provede čekajući na hladnoći, kiši ili buri da bi uhvatio taj savršeni trenutak. Gledajući njegove fotografije, možemo reći kako se taj trud svakako isplati, no nije sve tako ni bezopasno, kaže Barišin.

- Naravno, ima tu i malo ludosti, kockanja sa životom, jer da bi pronašli najbolji kut često ne mislimo na opasnosti. Adrenalin je jači od svega, pa čak i od straha. Upravo vođen adrenalinom napravio sam brojne fotografije podivljale prirode, munja, poplava, mora dok divlja pod naletima bure ili juga, požara....Uostalom i sami možete zaviriti u moju galeriju slika jer one će vam ispričati moju priču, ono doživljeno u prirodi koja nas okružuje. Vaš klik na foto zapise znači mi mnogo, jer sam sretan kad zajedno sa mnom te situacije proživljavate i vi, a to me tjera da radim i dalje. Da parafriziram staru filozofsku i kažem "Snimam, dakle postojim"!

Fotografije Zvonimira Barišina možete pogledati i na zvonimirbarisin.com

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_9153)

  Legenda!

  oko 3 godina prije
 • mario (Gost_370)

  Samo "udreni" i mogu nešto napraviti i dati pečat vremenu kojem pripadaju. Lagenda II.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_195)

  Svaka čast, fotografije pune dinamike, događaja. Čitatelj može doživjeti trenutak bez prepričavanja. Ne sviđa mi se serviranje idiličnih zalazaka sunca ( ma koliko lijepi bili) , fotografiranih iza 10 ujutro nakon jutarnjeg izležavanja , kao što to rade neke gospodične. Ovo je neusporedivo s njihovim radovima.

  oko 3 godina prije
 • h (Gost_2228)

  susid

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8254)

  najbolji je...

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara