U DRUŠTVU S ČETVERONOŠCIMA I NJIHOVIM SKRBNICIMA
Svjetski Dan zaštite životinja u Kaštelima je obilježen Danom otvorenih vrata u skloništu za napuštene životinje u Kaštel Sućurcu, gdje se ujedno obilježila i prva godišnjica rada ovog azila.

Veći broj građana iskoristio je Dan otvorenih vrata kako bi se upoznao s radom sućuračkog azila, te više saznali o životinjama, uglavnom psima, koji se u njemu nalaze. Domaćin im je bila dr. vet. Zdenka Filipović sa suradnicima.

- U ovu godinu dana našeg postojanja potpisali smo više od stotinu ugovora o udomljavanju pasa. Na žalost, neki od tih ugovora nisu realizirani, neki su nam psi vraćeni, ali isto možemo biti zadovoljni postignutim – kazala je dr. Filipović, naglasivši kako im je u radu od izuzetne važnosti pomoć udruga i volontera te kako su ostvarili dobru suradnju s udrugama i volonterima s područja Kaštela i Trogira, no kako bi suradnja s udrugama s područja Splita mogla biti i bolja.

Osvrnula se dr. Filipović i na neke probleme s kojima su se susreli na samom početku djelovanja, od nerazumijevanja građana o načinu skrbi o napuštenim životinjama te njihovom prihvatu, no kako je kazala sve polako „dolazi na svoje mjesto“

- Građani moraju znati da se mi prvenstveno brinemo o napuštenim i nezaštićenim životinjama, koje nemaju vlasnika i nismo u mogućnosti skrbiti se o svim životinjama o kojima se vlasnici iz nekog razloga, ne mogu više skrbiti. Tu smu da im eventualno pomognemo u pronalaženju udomitelja, no još jednom naglašavam naša osnovna skrb odnosi se na životinje bez vlasnika – objasnila je dr. Filipović, ispričavši nam kako su imali i neugodnih iskustava s vlasnicima koji su smatrali da azil mora preuzeti njihove ljubimce, kao i iskustava kada im ljudi samo preko ograde ubace ponekog psa, što nije humano, a niti zakonito.

Ovom prilikom posebno je pohvalila suradnju s Gradom Kaštela i nadležnima u Gradskoj upravi, kao i njihovo uređenje Odluke o postupanju s kućnim ljubimcima, a između ostalog i uredbi o odlukama komunalnih redara o smještanju pasa u azil.

- Ovaj azil jednog dana mora postati gradski, županijski i javni. Na neki način s njega moramo skinuti etiketu privatnog i etiketu azila koji je otvoren zbog nečijeg interesa. Pri tome je važno da se svi građani koji se bave problemima životinja udruže i zajednički dođemo do cilja, a to je humani pristup prema svim životinjama – poručila je Zdenka Filipović, a njenu izjavu veselim lavežom potvrdio je i dio četveronožnih ljubimaca koji se u ovom trenutku nalaze u azilu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_3679)

  - Ovaj azil jednog dana mora postati gradski, županijski i javni. Na neki način s njega moramo skinuti etiketu privatnog i etiketu azila koji je otvoren zbog nečijeg interesa

  šta to triba značit.

  oko 3 godina prije
 • gost 7902 (Gost_7018)

  sinoć je na hrt4 bila emisija kako uzgajaju lisice ,kune vukove u kavezima niti metar,zivotinje u njima polude,pune rana,a ubiju ih strujom.onako nesto sokantno nisan odavno gledala.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5465)

  "- Ovaj azil jednog dana mora postati gradski, županijski i javni. Na neki način s njega moramo skinuti etiketu privatnog i etiketu azila koji je otvoren zbog nečijeg interesa"

  Haha, zna san! Opet grebanje na budžet: plaćica, mobitel i auto. Mrš! Bar se u Kaštilima triba gomilu drugih infrastrukturnih, kulturnih i zdravstvenih sadržaja osmislit i financirat, a vi čekajte na red.

  oko 3 godina prije
 • mašo (Gost_2174)

  Ovom prilikom posebno je pohvalila suradnju s Gradom Kaštela i nadležnima u Gradskoj upravi, da suradnju a kad je portal pita koliko novaca "vridi" ta suradnja onda je rečeno da je to poslovna tajna, pritom je grad zaboravio da nema poslovnih tajni te da su tako duzni dati taj podatakjavnosti. Koga vi za....te? Stoga molin portal da sluzbeno ponovno zahtjevaju taj podatak jer se u javnosti priča da više azil prima nego šta su potrošđili za kupnju dječjih knjiga...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5465)

  Kako? Ne virujen! Di mogu ljubitelji i zaštitnici nemoćnih životinja na njima zarađivat i to priko svake mire? To su zli jezici.

  oko 3 godina prije
 • mašo (Gost_5204)

  Kako? Ne virujen! Di mogu ljubitelji i zaštitnici nemoćnih životinja na njima zarađivat i to priko svake mire? To su zli jezici.
  Onda je stvar vrlo jednostavna, nek se javno objavi koliko košta "suradnja" pa če začepit jezik zlim jezicima...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5465)

  Rastirajte tu paščaru, i onako su Kaštela velika javna paščara.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3170)

  obavezno cipiranje,obavezana dresura ( drasticne kazne ako to nije napravljeno) i porez na pase bi rijeslo sve probleme.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9222)

  pasi puuh ja nebi da nista zato sto radi njih dobivamo rigorzne kazne od komunalaca

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara