VRATIMO SE MOLITVI I IZ NJE CRPIMO SNAGU
Blagan Gospe od Ružarija, nebeske zaštitnice Kaštel Starog, proslavljen je ove nedjelje u toj župi svečanom koncelebriranom Svetom misom i tradicionalnom  procesijom s Gospinim kipom kroz mjesto u kojoj je, ujedinjen u molitvi i pjesmi, sudjelovao veliki broj vjernika i štovatelja Majke Božje iz ove, ali i susjednih župa.

Obračajući se okupljenim vjernicima,  don Damir Bistrić, župnik Kaštel Štafilića, u svojoj  je propovijedi  istaknuo važnost molitve Krunice, odnosno Ružarija,  u obiteljima, koje su sve više okrenute raznim sadržajima s televizije, nego li molitvi i samoj obitelji.

- Trebamo se vratiti molitvi i iz nje crpiti snagu,  da u svakoj molitvi i kroz otajstva razmišljamo i  postanemo živo Evanđelje , da kroz nakanu u svakom trenutku kada molite i izgovarate Njeno sveto ime, naša Nebeska Majka  postane naša  zagovornica i zaštitnica  u svim  teškoćama životnim, da ne zaboravimo skupa s njom ići i biti radosni, kazao je, među ostalim, don Bistrić.

Ujedno je pozvao svih da  u ovom bremenitom životu danas prinesu  svoje molitve Njoj, koja je Majka svetosti,  Majka koja toliko ljubi svakoga od nas grešnika,  i da se u otajstvima njezine ljubavi mole u obitelji i za obitelji , kako bi  nas pratio Njezin sveti zagovor.

Koliko se Starosejani  zahvalni svojoj Nebeskoj Majci, Gospi od Ružarija, kojoj je i posvećena župna crkva, najbolje svjedoči velik broj zavjetnih darova  od srebra i zlata, poznatije u puku i kao Gospino zlato, koje se na  sam blagdan običavalo  izlagati.

Štovanje Gospe od Ruzarija, kako  se u puku Kaštel Staroga oduvijek nazivala, a koja se slavi prve nedjelje u listopadu,  naime, traje još od samog osnivanja Župe i gradnje prve župne crkve krajem 16. stoljeća, te se oduvijek osim molitvom „častila“ i brojnim zavjetnim darovima od zlata i srebra, koji su sačuvani  i do danas, kao i sam običaj darivanja ove nebeske zaštitnice.

Foto: Edo Ivče


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_1171)

  Istina! ... važnost molitve Krunice, odnosno Ružarija, u obiteljima, koje su sve više okrenute raznim sadržajima s televizije, nego li molitvi i samoj obitelji.

  oko 3 godina prije
 • pohvala (Gost_6175)

  Pohvala fotografu - Edo Ivče

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1910)

  i don ljubo nam je stiga Bog ga blagoslovio daje dobro

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8095)

  a sve rodijak do rodijaka

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7414)

  Odgovara: # 376450

  Korektne fotografije, za razliku od teksta. Što reći npr. na jedno: "Ujedno je pozvao svih ", umjesto : pozvao sve .

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara