VOLONTERI CRVENOG KRIŽA U OPATOVCU
U ponedjeljak ujutro, prvi interventni tim Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, otputovao je put Tovarnika, kako bi pomogli i sudjelovali u prihvatu izbjeglica, a u interventnom timu, koji čine sedam pripadnika Crvenog križa, našla su se i trojica Kaštelana, među njima i Portalov fotograf Ante Majić.

Uz Antu Majića, koji je na ovaj zadatak otišao kao volonter Gradskog društva Crvenog križa Kaštela, u interventnom timu je i Joško Metličić iz županijskog Crvenog križa, koji je ujedno voditelj tima, dok je treći Kaštelanin Andrej Kovač socijalni referent u splitskom Crvenom križu.
Osim njih tim čini još četvero volontera splitskog Crvenog križa Marko Šarić, Mijo Bašić, Tomislav Biuk i Vilim Benzon.


Ante Majić

Nakon dva dana boravka u prihvatnom centru Opatovac, dalmatinski volonteri već su imali priliku vidjeti svu tugu i jad, koji proživljavaju izbjeglice na svom putu.

- Ova dva dana bio sam dežuran noću, kada je i najveći broj izbjeglica koje pristižu u Tovarnik i Opatovac. Naš je zadatak dijeliti hranu i vodu, pomoći pri registraciji izbjeglica, priskočiti u situacijama kada članovi jedne obielji traže druge članove… Veliki problem trenutno su vremenski uvjeti, nešto kiše, stalna vlaga u zraku, sve bljuzgavo, a temperature noću skoro su jednake zimskima. Dio izbjeglica, posebno djece, još uvijek stižu u sandalicama i laganoj garderobi, te ih nastojimo ugrijati, dati im tople deke – dio je onoga što nam je u kratkom razgovoru kazao Ante Majić, posebno naglasivši kako je cijela situacija na terenu puno lošija nego se to može vidjeti preko malih ekrana i u drugim medijima.

- Među izbjeglicama koje pristižu iz Sirije, Iraka, Irana, Afganistana veliki je broj djece i naprosto ne možeš ostati imun na ono što prolaze. Srce zaboli, al ipak osjećam da je veliko kao kuća jer mogu pomoći – zaključio je naš Ante, kojem ovo nije prvi humanitarni rad, jer je, između ostalog, kao volonter Crvenog križa sudjelovao i u pomoći poplavljenim područjima u Hrvatskoj prije godinu dana.

Ovaj prvi interventni tim u Tovarniku će ostati sedam dana, kada će ih zamijeniti druge kolege iz županije.

Kako je Ante u Tovarnik otišao zbog humanitarnog čina, a ne poslom fotografa, prve fotografije napravio je usput, mobitelom, kako bi nam na trenutak dočarao tek djelić atmosfere u prihvatnom centru Opatovec.


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_1271)

  volontiraj ti ante ali isto slikaji koliko mozes. mi koji ne mozemo otići nadamo se sve to vidjeti na ovim stranicama ...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1834)

  pozdrav Anti i nek se čuva on i svi ostali

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6096)

  Ante hocemo fotke

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6838)

  Samo nek bude na nivou, profesionalno i objektivno, brez male i velike politikice!

  oko 3 godina prije
 • Apolitični (Gost_1176)

  Ante svi smo za te!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9573)

  Ne kažem da ne treba "pomoći", ali uvjeren se ne radi samo o bježanju od rata i ekonomskim emigrantima.
  I ovdje se opet i opet i opet, spominju "mnoga djeca", a njih nema toliko. Od 100 njih koji ulaze u Hrvatsku je 70-75 mladih muškaraca od 17 do 35 godina, a ostalo su žene i djeca. U omjeru jedna žena - jedno djete. Od njh stotinu, nema 10 djece. Ja ipak vjerujem svojim očima, a ne svekolikim izvještaćima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4565)

  jel to ovaj andrej kovač
  Primjedbe na ravnanje Anite Čudine ima i zaposlenik gradskog Crvenog križa Andrej Kovač, kojeg je ravnateljica prijavila policiji za krađu milodara.

  - Ta prijava je apsurdna, a podnijeta je dok sam bio na nacionalnom natjecanju prve pomoći Crvenog križa u Zagrebu. Iako Statut predviđa da se novac broji uz dva zaposlenika i knjigovođu, to često nije bio slučaj, jedino sam ja zapisivao prebrojene milodare - ustvrdio je Kovač

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1200)

  po jedan aparat..za marka i ranka..a treci za pokazat unucima..jedna dana..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3679)

  andrej kovać vlasnik bivše agencije za kućnu njegu sv.luce. i onda se uvalija u crveni križ. nije ga pape ostavija na putu

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara