hren

U KAŠTELIMA ODRŽAN NACIONALNI SUSRET O BESKUĆNIŠTVU
Stručnjaci i volonteri iz različitih dijelova Hrvatske, koji se u svom djelovanju svakodnevno susreću s temom beskućništva, prva dva dana ovog tjedna okupili su se u Kaštelima, na Nacionalnom susretu o beskućnišvu, koje je ove godine organizirala udruga Sv. Jeronim.

Prvi dan susreta protekao je u okupljanju i zajedničkom sastanku sudionika susreta, dok se tijekom utorka u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu, održao niz predavanja, rasprava i prezentacija o ovoj temi, na kojima su sudjelovali predstavnici Hrvatske mreže za beskućnike te predstavnici različitih udruga i institucija, poput predstavnika udruga Milosrđe iz Karlovca i Novi put iz Varaždina, predstavnika Zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, gradskih društava Crvenog križa, kliničke bolnice Split, zadruge Start iz Splita, novog prihvatilišta u Šibeniku i drugih.

 

Među temama koje su se na predavanjima mogle čuti, bila je i tema o nedovoljnim kapacitetima prihvatilišta u Hrvatskoj, o čemu je govorio predsjednik Hrvatske mreže prihvatilišta, Dado Lelas.

- Na našu žalost, kapaciteti hrvatskih prihvatilišta za beskućnike ovoga trena su popunjeni. U 13 prihvatilišta, koliko ih ima u Hrvatskoj, mogu kazati da je svih 420 mjesta popunjeno. Nekoliko stotina osoba u ovom je trenutku na ulici, a više tisuća ljudi na pragu je beskućništva. Žive na neodgovarajućim mjestima, bez osnovnih uvjeta poput vode ili struje – kazao je, između ostalog Lelas.

Među temama predavanja našlo se i zapošljavanje i obrazovanje beskućnika, a ovom prilikom predstojnica Zavoda za zapošljavanje u Kaštelima, Blanka Dlaka, izvijestila je kako su beskućnici prije nekoliko mjeseci ušli u posebnu kategoriju nezaposlenih, te kako se uglavnom zapošljavaju na javne radove u trajanju od nekoliko mjeseci, preko neprofitnih organizacija i lokalne samouprave.
Isto tako, sudionici susreta imali su priliku čuti iskustva iz različitih prihvatilišta i prenoćiša u Hrvatskoj, među kojima je i prihvatilište u Kaštelima, koje djeluje posljednje dvije godine i o kojem skrbi udruga Sv. Jeronim.
Rad kaštelanskog prihvatilišta ovom je prilikom dobio zaslužene pohvale, pa je tako predstojnica kaštelanskog Centra za socijalnu skrb Janja Granić izjavila da bi kaštelansko prihvatilište moglo biti primjer dobre suradnje Centra i udruge Sv. Jeronim.

Kaštelansko prihvatilište djeluje uz pomoć gradova Kaštela i Solina, a ovi gradovi za prihvatilište godišnje izdvajaju oko 180 tisuća kuna.

- U Kaštelima smo zadovoljni što imamo jednu ovakvu ustanovu, u kojoj svoj kutak i skrb mogu pronaći svi oni koji su se na različite načine i zbog različitih razloga našli na ulici. Svakako treba spomenuti, da uz nas ovu ustanovu pomažu i naši poduzetnici, odgojno-obrazovne ustanove, kao i sami građani, kojima zahvaljujemo – kazao je gradonačelnik Ivan Udovičić.
O dobroj praksi kaštelanskog prihvatilišta, sudionicima susreta govorio je i korisnik Grgo Ljubić, koji u prihvatilištu živi duže od godinu dana.

Ovaj nacionalni susret svim sudionicima omogućio je potrebnu razmjenu iskustava te upoznavanje s novim koracima i propisima, koji će rad s beskućnicima, osiguranje smještaja i njihovu integraciju u društvo trebati učiniti boljom i učinkovitijom.


KOMENTARI:

Stari Komentari (15)

 • (Gost_3212)

  Lipo da neko ima obzira i brigu za beskućnike.
  Bit će ih sve više, nažalost.
  I jedan primjer nebrige za beskućnike:

  http://www.telegram.hr/politika-kriminal/beskucnik-u-zagrebackoj-crkvi-ukrao-10-kuna-a-sad-mu-prijeti-visoka-zatvorska-kazna/

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2238)

  otkud su beskučnici

  oko 5 godina prije
 • (Gost_201)

  Eto,samo jedan dokaz predizbornih aktivnosti uhljeba i dugogodišnjih državnih parazita;sa 180 tisuća poreznih kuna niste u stanju voditi jednu srednje brojčanu obitelj.
  Pokažite kršćansku solidarnost,slijedite papu Franju i dovedite bar jednu obitelj imigranata u beskućnički dom .....

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7178)

  Goste 201, slažem se, to je humanost, ali mi u Kaštelima imamo porodica koji su iz "nekih" razloga ostali beskučnici.Ne znam, Sv.Jeronim dobro obavlja ovaj posao sa beskučnicima, ali bojim se da lokalni šerifi puštaju svoje krakove, te odlučuju, a s time nemaju veze.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_201)

  U tome i je bit svega;kad pogledate ove slike i ton,nema ni lica ni imena van lokalnog HDZ-a.
  Stvara se od jedne opće prihvatljive i potrebne udruge firma za uhljebljivanje i prakticiranje budućeg partijskog kadra.
  Tako je nažalost u cijeloj RH,isto i sa drugim političkim lokalnim vladajućim strukturama-i poruka je iz njihovih prostorija vrlo jasna;ili si njihov ili si protiv- a to je loše.
  Budućnost i perspektiva ostalih vanstranačkih osoba je vrlo upitna.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2238)

  imaju li ti beskučnici svju dicu.jesu li prepisali na njih svju imovinu

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4242)

  tko su ti beskućnici , ne vjerujem beskućnicima, ovi gore uhljebi dižu lovu na račun te populacije

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4242)

  oni su laž kao i sve u ovoj državi

  oko 5 godina prije
 • (Gost_201)

  Da smo normalna država ne bi bilo potrebe osnivati nikakve B.A.B.E i ostale udruge,koji je smisao centra za socijalnu skrb i sličnih državnih ustanova o zavoda.
  E moj narode.....

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1100)

  da je pitati u centru za beskučnike na području kaštela evo da nebi znali ništa. možda jednoga za opravdat svoje postojanje.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8044)

  ko je ljude napravija beskučnicima HDZ i SDP sve je jasno normalnom čoviku. a sad ka pomažu a na njihovim zemljama i kućama oni uživaju u ime banaka

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1151)

  8044//ne uspoređiji ono šta se uspoređivat ne može. stranku koja je dvadeset godin upropaštavala privredu, krela, uhljebljivala isključivo svoje na sva vridna državna radna mista, istodobno poticala na šovinizam i mržnju, koalirala sa notornom četničkom strankom i izručila heroja Gotovinu,… to ideš uspoređivat sa sdpom koji u ovom kaosu i siromaštvu koje smo naslijedili od „domoljuba“ barem pokušava i donekle uspijeva uvest reda.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1100)

  (Gost_8044)
  ko je ljude napravija beskučnicima HDZ i SDP sve je jasno normalnom čoviku.

  normalnom čoviku je jasno da se u vrime rata ljude ostavilo bez radnih mista ,a sve ono šta se od 45-e god. gradilo i sticalo popljačkalo i podililo između sebe domoljuba.najzaslužniji su oni koji ni ure nisu radili u hrvatskoj ,koji su živili negdi vanka, pa kad su se vratili nas učit domoljublju i vjeri u boga bili su nagrađivani našim trudima.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8739)

  Jadni su svi oni koji moraju bižat od zla.Triba judima pomoć ; ali kako ....dojdu li dovde, i bar nešto ji ostane, u roku 10etak godin jemat će mo minareti više nego elektrićni stupov u Hrvatskoj.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8739) (Gost_1100)

  ovde se radi o kaštelanskim beskučnicima.nisu to arapske izbjeglice

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij