hren

U KAŠTELIMA ODRŽAN NACIONALNI SUSRET O BESKUĆNIŠTVU
Stručnjaci i volonteri iz različitih dijelova Hrvatske, koji se u svom djelovanju svakodnevno susreću s temom beskućništva, prva dva dana ovog tjedna okupili su se u Kaštelima, na Nacionalnom susretu o beskućnišvu, koje je ove godine organizirala udruga Sv. Jeronim.

Prvi dan susreta protekao je u okupljanju i zajedničkom sastanku sudionika susreta, dok se tijekom utorka u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu, održao niz predavanja, rasprava i prezentacija o ovoj temi, na kojima su sudjelovali predstavnici Hrvatske mreže za beskućnike te predstavnici različitih udruga i institucija, poput predstavnika udruga Milosrđe iz Karlovca i Novi put iz Varaždina, predstavnika Zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, gradskih društava Crvenog križa, kliničke bolnice Split, zadruge Start iz Splita, novog prihvatilišta u Šibeniku i drugih.

 

Među temama koje su se na predavanjima mogle čuti, bila je i tema o nedovoljnim kapacitetima prihvatilišta u Hrvatskoj, o čemu je govorio predsjednik Hrvatske mreže prihvatilišta, Dado Lelas.

- Na našu žalost, kapaciteti hrvatskih prihvatilišta za beskućnike ovoga trena su popunjeni. U 13 prihvatilišta, koliko ih ima u Hrvatskoj, mogu kazati da je svih 420 mjesta popunjeno. Nekoliko stotina osoba u ovom je trenutku na ulici, a više tisuća ljudi na pragu je beskućništva. Žive na neodgovarajućim mjestima, bez osnovnih uvjeta poput vode ili struje – kazao je, između ostalog Lelas.

Među temama predavanja našlo se i zapošljavanje i obrazovanje beskućnika, a ovom prilikom predstojnica Zavoda za zapošljavanje u Kaštelima, Blanka Dlaka, izvijestila je kako su beskućnici prije nekoliko mjeseci ušli u posebnu kategoriju nezaposlenih, te kako se uglavnom zapošljavaju na javne radove u trajanju od nekoliko mjeseci, preko neprofitnih organizacija i lokalne samouprave.
Isto tako, sudionici susreta imali su priliku čuti iskustva iz različitih prihvatilišta i prenoćiša u Hrvatskoj, među kojima je i prihvatilište u Kaštelima, koje djeluje posljednje dvije godine i o kojem skrbi udruga Sv. Jeronim.
Rad kaštelanskog prihvatilišta ovom je prilikom dobio zaslužene pohvale, pa je tako predstojnica kaštelanskog Centra za socijalnu skrb Janja Granić izjavila da bi kaštelansko prihvatilište moglo biti primjer dobre suradnje Centra i udruge Sv. Jeronim.

Kaštelansko prihvatilište djeluje uz pomoć gradova Kaštela i Solina, a ovi gradovi za prihvatilište godišnje izdvajaju oko 180 tisuća kuna.

- U Kaštelima smo zadovoljni što imamo jednu ovakvu ustanovu, u kojoj svoj kutak i skrb mogu pronaći svi oni koji su se na različite načine i zbog različitih razloga našli na ulici. Svakako treba spomenuti, da uz nas ovu ustanovu pomažu i naši poduzetnici, odgojno-obrazovne ustanove, kao i sami građani, kojima zahvaljujemo – kazao je gradonačelnik Ivan Udovičić.
O dobroj praksi kaštelanskog prihvatilišta, sudionicima susreta govorio je i korisnik Grgo Ljubić, koji u prihvatilištu živi duže od godinu dana.

Ovaj nacionalni susret svim sudionicima omogućio je potrebnu razmjenu iskustava te upoznavanje s novim koracima i propisima, koji će rad s beskućnicima, osiguranje smještaja i njihovu integraciju u društvo trebati učiniti boljom i učinkovitijom.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij