PAUŠALNI RAČUNI ODLAZE U POVIJEST
Od 1. listopada HEP ima obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. To bi trebalo značiti manje račune, ali i bolju kontrolu potrošnje. Ipak, mnogi će se do ugradnje novih brojila, morati - dobro načekati.

Uz to što će ljepše izgledati, nova će brojila potrošačima, donijeti i neke pogodnosti. Struju ćemo plaćati isključivo prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji. Paušalni računi odlaze u povijest.

Do ugradnje novih brojila mnogi će se načekati

'HEP operator distribucijskog sustava je dužan u roku od 15 godina opremiti kupce iz kategorije kućanstva brojilima s daljinskim očitanjem', rekao je dr.sc. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Ako netko poželi brojilo ugraditi prije nego što to učini HEP - troškove će snositi sam. Minimalno 2 tisuće kuna.

Koje su prednosti novog brojila?

Prednost novog brojila je, kažu u HERA-i, ta što se ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje, a bit će moguće kontrolirati i potrošnju.

'Ukoliko brojilo omogući prikaz krivulje opterećenja tijekom dana kupac će onda vidjeti, ovisno o tarifnom modelu, danas je to samo ponuda dnevne i noćne tarife, al će vjerojatno u budućnosti biti više mogućnosti, moći će prilagoditi svoje navike potrošnji, ako želi, naravno, jeftinijoj električnoj energiji', objašnjava Žutobradić.

Neplatiše će HEP s mreže moći isključiti bez izlaska na teren. Ali, po novom - to neće smjeti činiti petkom, subotom i nedjeljom, kao ni praznikom te dan prije praznika.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_8201)

  nema ovde ništa dobra za korisnike struje.nek oni pod hitno ugrade mjerila vlasnicima kuća i apartmana di ne mogu u svaka doba pristupit mjerilu a nama u zgradama mjerila su na stepeništu i mogu se kontrolirat. znadu pojedinci vratit mjerilo i računi su im neka imaju po tri apartmana manji nego meni samcu.tima triba stat na rep a hep neka skine sve one brojke na računu koje ne prikazuju cijenu i potrošnju kw

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5145)

  petnaest godina eeeeeej

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5178)

  Vlasnici kuća (novijih) imaju na fasadi zgrade ugrađena mjerila HEP-a tako da to "obaranje" više nije moguće...ali da 15 godina. Lipo su se zaštitili na 15 godina da mogu živit od paušala i radit minimalno.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6091)

  Kako vi ne razumite ?
  Moraju se ljudi u HEP-u temeljito pripremit za promjene i 15 godina je jedan realni vremenski period, taman dovoljan da se i u narednih par godina ne mora ništa učinit. ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2986)

  Radi koga to rade????Pa radi sebe a ne potrosaca!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5202)

  Krajem mjeseca osobno očitam brojilo, sjednem za računalo i HEP-u dostavim podatke. Ne plaćam očitanje, a HEP mi prema dostavljenim podacima obračuna struju i dostavi uplatnicu početkom mjeseca. Platim,dakle, koliko potrošim. Kakav paušal ?

  oko 3 godina prije
 • gost 7890 (Gost_2137)

  a koja su ono dvojica šta idu po kućama i živo ih interesira od koga uzimate struju-pazite kome otvarate vrata.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_139)

  u kaštelima 30% kućanstava krade struju mjerila su u stanu i njima će odzvoniti sa krađom

  oko 3 godina prije
 • zoo (Gost_7652)

  necu moc
  vise krest

  oko 3 godina prije
 • Isključivi (Gost_9181)

  Da je meni isključit HEP, bija bi mi praznik svaki dan.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5549)

  Nema džabe ni u stare babe.

  oko 3 godina prije
 • kaštelanka (Gost_6094)

  Svi danas imamo omogučen pristup mjerilima ....a vlasnici apartmana i privatnih kuća u svakom slučaju uredno plaćaju kako struju tako i mnoštvo ostalih dažbina koje su dužni plaćati stoga ne vidim za što se prozivaju.
  Fala bogu da imaju od čega i bez dostupnog mjerila na stubištu
  Nisam baš sigurna da ja kao vlasnik apartmana plaćam struju manje nego gost 8201 samac. Ako je kod mene jeftinnije može slobodno iznajmiti apartman do sezone i sam plaćati očitanu struju...uštediti će svakako jer je nama struja gratis.......u stambenoj zgradi je skuplja ili mu je susjed krade.
  Pišete gluposti jer nemate šta dugo raditi nego gaditi hep, vlasnike apartmana i ostale...zabavite se sami sa sobom i sa svojom zgradom.

  Recimo ja bih vam preporučila da se prijavite za predstavnika zgrade pa će te imati posla i pozabaviti se a možete dobiti i nakanadu za obavljeni posao
  Srdačan pozdrav

  oko 3 godina prije
 • kaštelanka (Gost_6094) (Gost_1100)

  možeš samo govorit za sebe.za ostle da san na tvon mistu nebi se izuva

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5214)

  "Da je meni isključit HEP, bija bi mi praznik svaki dan."

  To ti je lako.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara