ZAPOČEO ŠTRAJK U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA
U školama i na fakultetima diljem Hrvatske jutros je započeo najavljeni štrajk djelatnika, koji je izazvao određenu pomutnju među studentima, učenicima i njihovim roditeljima, koji nisu znali poslati djecu u školu ili ne, a da je njihova nedoumica bila opravdana pokazuju i podaci da je rijetko koja škola imala u potpunosti organiziranu nastavu, ili da su svi djelatnici štrajkali.

Takav primjer su i Kaštela sa pet osnovnih i jednom srednjom školom. U nekim se školama u petak ujutro radilo, dok je u nekima nastava potpuno otkazana.

U srednjoj školi Braća Radić više od 90 posto profesora pridružilo se štrajku te se nastava ne održava, a nastave nije bilo niti u osnovnoj školi Prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom, gdje su se na štrajk odlučili svi učitelji i nastavnici. S učiteljima se solidarizirao i veći broj roditelja, koji djecu nisu poslali u školu, a na nastavu, koja se nije održala, jutros je došao tek manji broj učenika.
Nešto više od 50 posto učitelja štrajka u školi Ostrog u Kaštel Lukšiću, pa su nastavnici koji nisu u štrajku održali nastavu za 3 odjeljenja razredne nastave te 1 odjeljenje predmetne nastave. Slična situacija, pretpostavlja ravnateljica Nevenka Maras, bit će i u poslijepodnevnoj smjeni.
Veći broj učitelja štrajka i u školi Knez Trpmir u Kaštel Gomilici, gdje je nastava održana za 5 drugih razreda i jedan peti razred, a redovnu nastavu, iako se solidariziraju sa kolegama u štrajku, održavaju i učiteljice prvih razreda.
U školi Kneza Mislava u Kaštel Sućurcu štrajka nešto manje od 40 posto učitelja pa je u toj školi nastava jutros bila organizirana, a u skladu s mogućnostima, održat će se i u poslijepodnevnoj smjeni. Međutim dio učenika nije došao na nastavu iako je preporuka škole bila da učenici dođu u školu.
Ni škola Bijaći nije ostala pošteđena većeg broja učitelja koji štrajkaju, a u toj školi u štrajku je nešto više od 50 posto učitelja. Međutim, prema uputama Ministarstva, ravnateljica Jadranka Šošić uspjela je organizirati nastavu pa su svi razredi danas imali najmanje tri školska sata.

U Kaštelima, kao i u cijeloj Hrvatskoj vidljivo je da dio roditelja nije poslao danas djecu na nastavu, postupajući prema pozivu sindikalista da djecu ne šalju u školu, dok je dio roditelja djecu poslao u školu, što je bila preporuka iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Neslužbeno smo doznali da učenici koji se danas nisu našli na nastavi neće dobiti neopravdane sate, no ako se ovakvo stanje nastavi bit će važno da škole donose prave odluke o organizaciji nastave, a roditelji i učenici postupaju prema tim odlukama.

Štrajk će, prema najavma iz sindikata trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva o povećanju plaće za 4 posto. Ministarstvo za sada njihova traženja odbacuje, a hoće li se sve prelomiti preko leđa učenika ostaje za vidjeti.


KOMENTARI:

Stari Komentari (68)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_1265)

  Kolliko vidin ne štrajka se zbog uvjeta rada, nego zbog niskih plaća.
  Kad san iša u školu bilo je profesora na čijem satu nisi moga mušicu ćut.
  Isto tako je bilo profesora kojima su nekolicina njih iz razreda izvodili takve stvari da meni nije bilo ugodno.

  Moj zaključak je da takvim profesorima nije mjesto u školi.
  Normalno je da dica testiraju granice, ko nema autoritet nema šta radit u školi. A takvih je nažalost puno. (onda zbog toga krive dicu, roditelje, državu, svemir)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6847)

  takvim profesorima nije mjesto u školi? a takvoj dici je mjesto u zatvoru. znači netko ne smi doć na posal a ako ga netko maltretira onda je sam kriv za to? nije ni čudo da dica imaju podršku i k tome su zaštičena. profesor ne smi ništa učeniku inače. iskušavanje granica je postalo preneukusno. dakle ako te poslodavac maltretira, ako mu ti ne uzvratiš na isti način sam si kriv? i zaslužuješ otkaz?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1265)

  Ko nije dorasta svom poslu neka radi drugi.
  Ponavljam nekim mojim profesorima (nekolicini) nisi moga čut mušicu na satu, nisu tukli ni maltretirali.
  Jednostavno su postavili pravila igre od početka, svaki pokušaj testiranja granica je na vrijeme reagiran na pravi način.
  Imali su naše poštovanje.
  Nisu kod nas dica drugačija nego drugdi u svitu, niti su zakoni školstva. (a rezultati znanja naših učenika u međunarodnim okvirima katastrofa)
  Zaključak ko je odgovoran izvedite sami.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6847)

  ne mogu se složiti s tim da je normalno da djeca iskušavaju granice verbalnim i fizičkim napadima, to nikako. to nije iskušavanje granica nego zlostavljanje a tu nije profesor kriv nego odgoj i dijete koje uopće ima obraza nešto takvo napraviti. i u moje vrime je bilo svakakvih profesora, neki prestrogi nepotrebno a neki mili i simpa i nikome od nas nije palo na pamet niti jednom raditi što danas djeca rade i to ne jer smo se bojali nego nije bila opcija jer smo ih poštovali a neki su bili meki kao jogurt pa smo ih cijenili zbog ljudskih kvaliteta, zbog poštenja, ugodne atmosfere itd..mi smo bili zdravijih glava i odgoja i shvaćanja kvaliteta i ljudskosti. domet nam je bio picati eventualno jednom u sto godina. ne znam što bi to govorilo o meni da dignem ruku ili opsujem profesora? da je on kriv jer je nesposoban, da ga nisam dobro razumila na početku godine ili da sam mislila da je moje pravo iskušavanje grezih granica? onome kome takvo što padne na pamet je u velikom problemu sglavom

  oko 3 godina prije
 • (Gost_170)

  e kad bi se mogli pojavit učiteljica pok. Budišin, pok .Pavlinović.nastavnica Šunj i podvornik pok. lošinj. dica bi bila puno pitomija ili bi roditelji bahati kakvi jesu zakrvili sa školom.
  školi treba vratit dignitet,ali tako da se najprije stave u red neki učitelji-ice, nastavnici-ce i profesuri-ce. zabranit im frajersko ponašanje i oblačenje( nekim mladim predavačicama suknje produžit da im se ne vidi međunožje kad sjede.zabranit alkohol u kavi koju piju u razredu, zabranit prostačko izražavanje.djeci trebaju kecelje, zabranit mobitel držat u đepu i na stolu. i njima zabranit prostačenje i prijetnje roditeljima.kaznit predavača koji djeci preporuča svoje kolege za repeticije.tražit od roditelja da prihvate ovo a ne da prijete jer su neki branitelji, neki nekog hrane, neki su močni i mogu lako dat otkaz .pored svega ovog šta se događa za koju godinu normalni roditelji svoju dicu neče imat di poslat u školu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8444)

  Neka ravnatelji na stranicama skole daju prave podatke o nastavnicima u strajku, kako bi znali roditelji oce li poslat dicu u skolu ili ne uponediljak.Znan da je za Mislava netocan podatak

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7171)

  zabranit im frajersko ponašanje i oblačenje( nekim mladim predavačicama suknje produžit da im se ne vidi međunožje kad sjede.zabranit alkohol u kavi koju piju u razredu, zabranit prostačko izražavanje.
  Previše pornića gledaš pa ti se um pomutio.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8094)

  ne triba mi porniće gledat dosta je da dičica imaju snimke na mobitelu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4240)

  U štrajku su oni iz stranke domoljuba i patriota.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7100)

  ubiše se od rada, posebice od administrativnog dijela koji stalno ističu...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2112)

  Kakvi roditelji, takva djeca... Nadam se da se pojedinci nisu previše razmnožili...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8181)

  (Gost_7870)

  Koji zajedljivi komentari, treba biti sramota ove roditelje koji gade učitelje zbog štrajka. Kakvi god da bili učitelji, ne valjaju Vam. Na svakom stolu u kafiću gdje sjede mame, glavna tema je pljucanje po učiteljima. Ova je prestroga, ova je preblaga, ona je isfrustrirana jer je stara cura... U isto vrijeme hoćete da učitelji budu doktori znanosti i da Vam djecu odgoje da budu doktori znanosti, a s druge strane im zamjerate što žele plaću veću za 200 kn i da budu zadovoljniji. Isfrustrirani ste i iskompleksirani. Tko Vam je kriv što niste grijali stolicu 5 godina, učili i bili vrijedni. Sramite se!

  Što je s inžinjerima građevine, oni su završili 3 puta teži faks pa nemaju posla, naravno zbog vaših i ostalih državnih službenika visokih plaća. Nije li malo previše egoizma kod prosvjetara. Naravno zbog disproporcije treba drugim državnim službenicima smanjit plaću, prosvjetarima ne povećavat. Nema zavisti, samo racionalno razmišljanje!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3187)

  Dobro, onda ima li sutra-ponediljak nastave ili nema?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3133)

  Učiteljima je proteklih godina smanjivana plaća. Prvo je za 6% skinuta osnovica, zatim je koeficijent smanjen za 3%. Ukinute su božićnica i regres. Jubilarne nagrade umjesto po prosječnoj plaći, obračunavale su se po osnovici od 1000,00 kn. Skinut im je dodatak od 3, 7 i 9%. Zadnje što je bilo, skinut je dodatak za vjernost službi koji se dobivao nakon 20 godina staža - 4 i 8%
  Nije štrajk za povećanje plaća nego ZA POVRAT ODUZETIH PRAVA.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_232)

  Bez obzira koliko ja skinuto s placa ,vi imate sigurnu placu,dok oni u proizvodnji koji pune proracun rade a ne primaju placu.........u bogatin zemljama su place iz drzavnog proracuna uvik manje od onih u proizvodnji

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1724)

  (Gost_1265) PRIJAVI ADMINISTRATORU
  (Gost_4093) PRIJAVI ADMINISTRATORU
  Pogledajmo malo odnos plaća prema BDP-u
  (članak iz 2012)
  Ovo nećete komentirat:
  http://m.tportal.hr/gadgeterija/219454/Hrvatski-ucitelji-medu-najbolje-placenima.html

  Stvarno ni jedan učitelj ovo ne komentira?!

  I dalje od nikog ni slova...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1181)

  Podrška svim prosvjetnim djelatnicima. I sama sam nekolikogodina radila u školstvu nakon završetog fakultete i poslijediplomskog studija. Ne želim raditi u prosvjeti više jer , na žalost, imam drugo bolje plaćeno mjesto a koje nema veze s mojim visokim obrazovanjem. Na ovaj način urušava nam se cjelokupno obrazovanje. Nema dobrog liječnika, inžinjera, pravnika ... bez dobre prosvjete i barem solidno plaćenih nastavnika. Na ovaj način obavlja se tzv. negativna selekcija. U prosvjeti ostaju oni kadrovi koji nemaju drugog izbora. Drage bivše kolege izborite se za svoja prava i svima će nam biti bilje. Preko svojih prava Vi se borite i za zemlju znanja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3024)

  Preko svojih prava za veće plaće se bore isključivo za sebe te za povećanje nameta za proizvodni sektor, od koga se financiraju.
  Pardon, ne bore se samo za sebe,
  pijuni su u nečijoj borbi za vlast!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1255)

  Ravnatelji ok ne smite bit javno za strajk radi svojih fotelja ali sta cemo sa dicon sutra ujutro.Ne pravite se da ne pratite portale.Ocu li dite poslat, ako ce imat normalnu nastavu u svakom slucaju obavezno da, ali da neko improvizira hvala na mome ditetu ne.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5601)

  Broj učenika u opadanju, broj učitelja stalno raste.

  http://m.slobodnadalmacija.hr/tabid/296/articleType/ArticleView/articleId/220574/Default.aspx

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5601)

  Broj đaka u osnovnim školama:
  https://trzistakapitala.files.wordpress.com/2015/07/djaci-u-osnovnima.jpg?w=639
  Broj đaka po školi:
  https://trzistakapitala.files.wordpress.com/2015/07/djaka-po-o-s.jpg?w=639
  ali zato broj učitelja raste:
  https://trzistakapitala.files.wordpress.com/2015/07/ucitelja-u-o-s.jpg?w=639

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8212)

  https://trzistakapitala.files.wordpress.com/2015/07/ucitelja-u-o-s.jpg?w=639

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8212)

  http://www.forum.hr/showpost.php?p=55636766&postcount=79

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8212)

  hrvatsko školstvo u brojkama:
  http://eclectica.hr/2015/07/13/hrvatsko-skolsto-u-brojkama/

  Kraj tlapnji o Hrvatskoj kao zemlji znanja:
  http://eclectica.hr/2012/02/15/definitivan-kraj-tlapnji-o-hrvatskoj-kao-zemlji-znanja/

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1181)

  Gostu_821 ti statistički obrađeni podaci ne govore ništa. Nitko ne opovrgava da nam je školstvo zasterjelo i da u potrebne promjene. Neradnika ima svugdje. Potreban je učinkovit nadzor da se iskorjene. To sve nema veze s snižavanjem standarda u školstvi bilo materijalnih ili onih nematerijalnih. Ja iz svoje trenutačno privatne pozicije koja, kako i sam navodiš, financira javni sektor podržavam štrajk. Smanjite plaće saborskim zastupnicima i, županima, dapače ukinite županije, smanjite izdatke strankama i kojekakvim udrugama koje javno napadaju i podrjevaju temelje RH i eto plaća za prosvjetare i liječnike i ostale radne ljude.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1176)

  Nađite jednu (slovima:jednu) granu privrede gdje se broj zaposlenih
  povećava, opseg posla (broj učenika) smanjuje, rezultati rada su sve lošiji
  (vidi PISA istraživanje) i gdje unatoč tome djelatnici traže veće plaće .
  Sretno!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3189)

  Vratite nam cipelarine, mi trošimo svoje cipele na putu do škole, a to nam ne pokrivaju putni troškovi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8095)

  da cipelarine.medicinske sestre po terenu izderu više cipela nego profesuri pa nisu nikad dobivale cipelarine. e baš ste smišni.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5198)

  (Gost_3133)

  Učiteljima je proteklih godina smanjivana plaća. Prvo je za 6% skinuta osnovica, zatim je koeficijent smanjen za 3%. Ukinute su božićnica i regres. Jubilarne nagrade umjesto po prosječnoj plaći, obračunavale su se po osnovici od 1000,00 kn. Skinut im je dodatak od 3, 7 i 9%. Zadnje što je bilo, skinut je dodatak za vjernost službi koji se dobivao nakon 20 godina staža - 4 i 8%
  Nije štrajk za povećanje plaća nego ZA POVRAT ODUZETIH PRAVA.

  Poduzetnicima je, istovremeno, pala plaća jer im je zbog krize pao promet. Povećali su im PDV za 2 posto, što je nekima koji rade na 4% zapravo 50% smanjenje prihoda. Uveden im je porez (uz prethodni porez na dobit od 20%) na podizanje dobiti od 12% i još prirez. Mnogi su zbog tih mjera propali i zatvorili svoje firme da bi državni službenici imali, za današnje vrime, pristojne plaće. Tko će poduzetnicima vratiti njihovo pravo na život?

  oko 3 godina prije
 • gost 9077 (Gost_2547)

  oce li sve kastelanske skole sutra imat nastavu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2114)

  Dica mogi doc u skolu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_866)

  Sramotno, svim učiteljima i nastavnicima koji štrajkaju uručiti otkaz. Na zavodu za zapošljavanje ima previše nezaposlenih koji bi bili zadovoljni da rade i za tako mizernu plaću od par iljada kuna. Radni tjedan kod normalnih radnika je 40-42 sata, a kod nastavnika 30. Pa sad jesu li malo plaćeni.
  DICA BI TRIBALA ŠTRAJKAT KAD SE NASTAVA BUDE NADOKNAĐIVALA.

  SRAMOTNO GOSPODO PROSVJETARI

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6091)

  Goste 866, znači učitelji trebaju mučat, radit za nikakvu plaću i još se bojati za posal jer uvik ima onih na zavodu koji su spremni radit za još manje.
  Ma bravo !!!
  Uz ovakve stavove, bila bi prava šteta ako niste politički aktivni.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7217)

  Ponovite, molim Vas, kolika je to nikakva plaća
  i u kojoj Vi to zemlji (galaksiji) živite?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7217)

  Možete pogledati i pročitati što o stvarnoj prosječnoj plaći u RH kaže Vaš kolega prof.Toni Milun.

  http://www.tonimilun.com/predmeti/fakultet/ostalo/zanimljivosti/item/80-zanimljivosti-sazetak-kolika-je-zaista-prosjecna-mjesecna-placa-u-hrvatskoj.html

  http://www.tonimilun.com/predmeti/fakultet/ostalo/zanimljivosti/item/80-zanimljivosti-sazetak-kolika-je-zaista-prosjecna-mjesecna-placa-u-hrvatskoj.html

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7217)

  Nemate niti jedan valjan argument za povećanje plaća, probajte odgovoriti (možete i sebi samima) na neka od postavljenih pitanja na ovoj i sličnim temama.
  Istina boli, a istina je da ste pijuni u nečijoj borbi za vlast. Održavat štrajk u vrijeme raspuštenog sabora, fantastična umotvorina.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5172)

  Uh, grizeš ko bijesni pas. De ti nama reci, u čemu je problem s tobom? Toliko vremena trošiš na protukampanju da si mogao/la dobru dnevnicu negdje zaraditi. Što si po struci, živo me zanima. Koliko ti je godina? Otkud tolika ljubomora i jal prema učiteljima? Ovo već postaje zabrinjavajuće...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7145)

  Podrzavam gosta 866, ima nas ucitelja na biro koji bi radili i za manju placu, strajkaju gospoda koja nikad sub i ned nisu radila, niti bilo koji blagdan, i sam sam ucitelj, stranacki nepodoban za rad u kastelanskim skolama, svima bi otkaz dao i pravim uciteljima pruzija priliku, imaju dvadeset dice, rade efektivno par sati na dan, i uvik im tesko, e moji ucitelji da prolatite sve sto prolaze oni koji rade u privatnom sektoru ne bi vi meni u strajk isli, vec bi knjizice u rukama imali

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6958)

  Izbacite vatikanske zulu pixdarije iz škola i vratite engleski bar u 3 razred kad dica kako triba nauče čitat i pisat, i broj učitelja će se vratit na one brojke..
  Dakle samo elementarna logika.

  Nažalost za vraćanje broja učenika u one brojke triba nacionalizirat kompletnu privredu i pozatvarat doživotno na prisilni rad članstvo hdz-a i sdp-a..
  Minimalno, mada ni sateliti ne zaslužuju ništa bolji tretman!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4405)

  http://www.selvamadre.com/wp-content/uploads/2014/08/red-or-blue-pill.jpg
  http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=844689

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6958)

  Inače podrška profesorima, nek pittaju duplo veće plaće!!!
  I još neće bit plaćeni kao štetočine iz politike.
  Kad imamo za dušmane, imat ćemo i za svoju dicu i njihove učitelje.

  oko 3 godina prije
 • 7145 - (Gost_7216)

  Odgovara: # 375923

  Ni čistačica ne može u Kaštelima dobit posal bez HDZ-a, a kamoli učitelj. Zato jesmo grad slučaj i po skandalima u školstvu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6958)

  Rezime svega je, da tajkuni koji kupuju regije susjednih država, nisu dobro oporezovani...

  oko 3 godina prije
 • Gost_4405 (Gost_9314)

  Dooobar članak sa Indexa!
  Zagrebački profesor: Zašto sam prekinuo štrajk
  [quote]Zašto sada?
  ....... Još prije sam postavio pitanje - zašto je sada uopće štrajk?
  Mogli smo štrajkati krajem prošle školske godine pa kada bi kasnile državne mature i upisi na faks nešto bi se dogovorilo. Na kraju sam rekao svojim članovima da imaju moju punu potporu kao povjerenika za nastavak štrajka ako žele, ja sam tu da ih zaštitim i to je neupitno. No, rekao sam im, to je moj profesionalni stav.

  Moj osobni je - da neću pomagati bandi lopovskoj da opet dođe na vlast.
  [quote]

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7217)

  Za one koji žele znati,
  postoji pojam koji označava sadašnji štrajk:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/False_flag

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7217)

  Za one koji ne barataju baš dobro engleskim,
  ili ga tek uče:
  https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Operacija_pod_la%C5%BEnom_zastavom

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3191)

  Evo napokon argumentirani razlozii za štrajk:
  http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=844692

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7440)

  Prvo bi odgovorila gostu 6091,
  Nisam u nikakvoj političkoj stranci,šta ti očito jesi. Plaća u školi nije nikakva kako ti govoriš, jer prosvjetari su i preplačeni za svoj rad. Koliko imaju godišnjeg odmora? Koliko tjedno imaju sati rada?
  Ako se mi svi bojimo za svoja radna mista, zar su oni Bogom dani?
  Goste 6091, molim te odgovori mi zbog čega su oni bolji od nas ostalih?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5100)

  Prvo bi u Kaštelima trebalo na biro poslat sve nesposobne učitelje, nastavnike i profesore koji su posao dobili nečasno - političkim vezama, a onda deinstalirat par podobnih ravnatelja koji svojim strašnim govorom i nepoznavanjem hrvatskog standardnog jezika djeluju kao vrlo loš primjer učenicima.

  oko 3 godina prije
 • GOST 7901 (Gost_6198)

  skola u sućurcu ima nastavu i mogu samo reć-bravo anita .ko će to nadoknađivat suboton,ili liti.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara