MARINA KAŠTELA UGOSTILA TISUĆU SUDIONIKA
Više od tisuću sudionika, među kojima je i 700 djece iz desetak europskih zemalja, od utorka borave u marini u Kaštel Gomilici, a u sklopu projekta Mirno more.

Ovogodišnja Flota mira sa 105 jedrilica, u subotu je sa sudionicima isplovila iz svojih matičnih luka diljem Dalmacije, a tijekom jučerašnjeg dana svi su se našli na jednom mjestu, u Kaštel Gomilici, gdje je održan veliki zajednički party.

Tijekom srijede u Marini Kaštela bilo je organizirano niz kreativnih i društvenih radionica u kojima su svi sudjelovali, a kao i u godinama ranije, domaćin im je bio vlasnik Marine Kaštela Josip Berket, jedan od najzaslužnijih što je ova Flota mira, nakon nekoliko godina svog postojanja, prije 18 godina stigla u Kaštela.

- Ja sam samo jedan od tisuću volontera u ovom projektu. Mi smo počeli ovu kaštelansku priču s djecom dijabetičarima i onda malo pomalo širili smo priču i da se hoćeš izvuć iz nje, više ne možeš. Drago nam je što je menadžment projekta iz Austrije odlučio da Marina Kaštela bude domaćin, što znači da radimo kako treba. I nadamo se da će se to nastaviti. Drago nam je da možemo pomoći ovom projektu, koji je dobar i za naš grad, jer ipak se radi o velikoj svjetskoj priči te smo ponosni što smo upravo mi domaćini – kazao je Berket te nadodao kako u Floti mira s područja Kaštela, uz djecu dijabetičare te štićenike doma Maestral, ove godine sudjeluju i štićenici centra Mir iz Rudina.

Počast Tomi Buzovu iz Rudina

Boravak sudionika Flote mira u kaštelanskoj marini bila je prilika i za otkrivanje spomen ploče Kaštelaninu Tomi Buzovu.Njegovo ime od danas nosi jedan ponton u marini.

- Odlučili smo da ove godine, kao glavnu bit cijelog projekta, a to je prevladavanje predrasuda prema različitostima, učenje prihvaćanja i tolerancije i stvaranje prijateljstva preko etničkih i socijalnih granica, jedan ponton u marini nazvati imenom Kaštelanina Tome Buzova, koji je za vrijeme rata u BIH pokazao upravo te vrijednosti – objasnila je ovom prilikom volonterka Mirnog mora, Tena Romani.

Naime, Tomo Buzov vozeći se u veljači 1993. godine, u vlaku na relaciji Beograd-Bar, pobunio se kada su srpski vojnici iz vlaka počeli izvoditi 18 Bošnjaka muslimana. Njegova reakcija, pri čemu je želio spasiti živote nevinih civila, skupo ga je koštala, te je, prema neslužbenim informacija, Tomo Buzov, zajedno s 18 putnika iz tog vlaka, pogubljen i bačen u Drinu.

Projekt od značaja i za Kaštela

Sudonicima Mirnog mora u srijedu je dobrodošlicu došao poželjeti i kaštelanski zamjenik gradonačelnika, Mili Novak.

- Drago nam je da je Flota mira ponovo u našem gradu. Ovo jeprojekt koji promiče sve one vrijednosti koje bi svi mi trebali njegovati. Prijateljstva i iskustva koja djeca steknu na ovom događanju pamtit će zasigurno cijeli život. Mislim da je ovo dobar primjer za zajednički europski život i europsku budućnost. Organizatorima i volonterima želim zahvaliti na trudu i radu koji su uložili i svima skupa želim dobrodošlicu u našem gradu.

Flota mira iz Marine Kaštela isplovit će u četvrtak ujutro, a u petak će ovogodišnji projekt Mirnog mora svi brodovizavršiti u lukama iz kojih su isplovili.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • (Gost_3207)

  svaka čast.tako treba.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3071)

  lipo je vidit ovo u Kaštelima

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9215)

  Osobito mi je drago da djelić našeg grada nosi ime časnog čovjeka Tome Buzova.Njegov čin otpora i hrabrosti je rijedak slučaj morala u ludilu zla. Duboki naklon njegovoj sjeni!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7143)

  Bivši gradonačelnik je dokaza prije svoga mandata da mu je najvažniji populizam s kojim je dobio izbore, a onda mu je najvažnija postala legalizacija njegove Marine i da je reklamira kroz sportove koji moraju nosit ime njegove Marine. A kao gradonačelnik svih Kaštelana ništa nije pridonija pravom turističkom razvoju Grada Kaštela izvan svoje Marine, ili razvoju prave kulture ovoga grada, osim naplačivanja turističkih vezova i malograđansko-kulturnog spomenika patuljcima ispod njegove ponistre u susjedstvu. Sada novčano pomaže i bolesnoj djeci, što je dobro za njih, ali još bolje za njega u sentimentalnim pripremama za još jedan gradonačelnički mandat na izborima. Mudra pouka: treba malo znati napraviti i za opću stvar, da bi na kraju koristio najviše sebi! Neka ti je lako i "Mirno more", kapetane!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6319)

  svaka cast za pomaganje dici ali 7143 je u paravu svugdi marina
  ni jedna sjednica u njegovom mandatu nije bila bez marina

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5530)

  radio kaštela su postala krugoval pa Nautic Radio Kaštela.zašto?.jel za to ko financira taj i imenuje. košarkaši jugoplastike su isto minjali ime, a tako i njegovi sportovi.odrišite vi kesu i tražite da se vaše ime stavi nekon ustanovi ili sportu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6663)

  nista on ne moze sam ucinit za kastela u kojima zive necivilizirani divljaci....sta god novo da se postavilo razbilo se odma....a uvik im neko drugi kriv...Ko razbija klupe autobusne kucice itd??? Mozda Berket????

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2165)

  populizam i reklama samoh sebe
  naravno svi mu se moraju klanjat i divit
  jer on je uvijek u pravu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6017)

  oni koji od njega očekuju nešto neka mu se i klanjaju

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7171)

  Šta je Tomo 1993. radija na pruzi Beograd-Bar?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8614)

  Mogli ste barem pozvat rodbinu pokojnoga.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6017)

  Tomislava Buzova pak ne sjeća se nitko. Nema ga u dovama za ubijene muslimane, jer jedini od putnika izvedenih one subote na stanici u Štrpcima nije bio musliman. Bio je Hrvat, Kaštelanin, ubili su ga četnici, ali ne pamte ga ni Hrvatska, ni njegov Kaštel Novi, jer je živio u Beogradu i jer je bio oficir JNA. Ne pamte ga ni Beograd, ni Srbija, iako je bio oficir i išao sinu u njihovu vojsku, ne pamte ga zato što je bio Hrvat, i zato što se suprotstavio srpskom vojniku.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9122)

  Koliko zloće i zavisti, Berkete, dao ti dragi Bog snage i zdravlja, a ovim bolesnim komentatorima pameti!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8236)

  Ča je hdz ljut na Berketa. Ali Berkete bija si odličan. Neka patu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6141)

  nisu ovde svi iz hdz
  tako bi ON tija ali nisu
  8614 odlicno pitanje di rodbina?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_492)

  Odgovara: # 375630

  Goste 7143, srami se, ti si zlocest. Znaci Berket bi triba svima pomoc (tebi je krivo šta ti nimaš kakve koristi) a to se nebi smilo znat, nesmi covik bit popularan ako cini dobra dila. Odbojka je najbolja u hrvatskoj, i sad sta bi se Berket triba sakrit isprid toga, šta nesmi rec 'ja financiran' jer to je samo reklama? Daj ti bar jednu kunu privatne love za nešto pa se fali. Još jedan put, sram te bilo.

  oko 3 godina prije
 • mladi kastelanin (Gost_9224)

  cestitke ovogodisnjem pobjedniku mrduje
  jel nije bitno ucestvovat bitan je trijumf

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8201)

  čestitke mladima i sponzoru

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3172)

  cestitke sponzoru Hanžekovicu i posadi broda

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3230)

  ko je ove godine kriv sta najbolji brod za orcu nije dosa prvi
  bice hdz

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara