OTVOREN MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP
U povodu 20. obljetnice od istraživanja Mujine pećine u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću otvoren Međunarodni znanstveni skup-Prapovijesni lovci skupljači i ratari na Jadranu i susjednim područjima.

- Cilj ovog okupljanja je održati jedan međunarodni znanstveni skup na kojem će domaći i strani stručnjaci prezentirati nove rezultate i spoznaje istraživanja Jadrana i okolnih područja te uloga i važnost ovog područja u dinamici biokulturnih promjena tijekom kamenog doba. Upravo dvadeseta obljetnica početka istraživanja Mujine pećine, srednjepaleolitičkog nalazišta je povod za organiziranje znanstvenog skupa pod naslovom Prapovijesni lovci skupljači i ratari na Jadranu i susjednim područjima - kazala je predsjednica Organizacijskog odbora Ivanka Kamenjarin.

Predsjednik Znanstvenog odbora prof. dr. sc . Ivor Karavanićje istaknuo da je u proteklih dvadesetak godina otkriveno i istraženo mnogo kamenodobnih nalazišta, koja su omogućila nova saznanja i interpretacije o prapovijesnim populacijama koje su naseljavale ovo područje i njihovim vezama sa susjednim područjima. Jedno od tih nalazišta je i srednjopaleolitičko nalazište Mujina pećina čija su sustavna istraživanja trajala od 1995. do 2003.godine., koja je i sam predvodio, sa grupom danas priznatih stručnjaka i tadašnjih studenata.
Oboje su iskoristili prigodu da se zahvale svim subjektima koji su godinama podržavali istraživanja na Mujinoj pećini, a koji su potpomogli da se i ovaj skup održi.

Prigodnom riječju nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Kaštela Ivan Udovičić, koji je istaknuo kulturno bogatstvo Kaštela i važnost promoviranja Grada kroz ovakve skupove, te zaželio prisutnim domaćim i stranim stručnjacima srdačnu dobrodošlicu i uspjeh skupu.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić pozdravio je nazočne i zaželio mnogo uspjeha u radu skupa, kao i punu podršku županije u ovakvim i sličnim projektima značajnim za našu regiju.

Nesvakidašnji glazbeni performans priredio je akademski glazbenik Ljuben Dimkaroski, član Ljubljanske opere, na replici neandertalske frule pronađenoj na lokalitetu Divje babe I u Sloveniji.

Spomenimo da će se skup održavati od 22. do 24. rujna 2015. godine u dvorcu Vitturi, Kaštel Lukšić.

Organizatori skupa su Muzej grada Kaštela i Filozofski fakultet u Zagrebu koji su prigodom otvorenja skupa pozvali javnost na otvoreno predavanje koje će prirediti prof. dr. sc. Fred H. Smith, Department of Sociology and Anthropology, Illinois State University, koje će se održati u srijedu, 23. 09. 2015. u 19:00 sati, dvorac Vitturi, Kaštel Lukšić.

Održavanje skupa su potpomogli Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela, Turistička zajednica Grada Kaštela i Zračna luka Split – Kaštela.

Foto: Mario Klaić


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_433)

  Sram vas bilo, da neka Mujina pećina! Nije to bosanska nega domaća rvacka JURINA! :D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_158)

  kada je netko needuciran onda niti ne zna da je nepametan goste 433

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3196)

  A bi li objasnio nama neupućenima? Ja tu vidim samo sarkazam!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7248)

  uhljebi samo mudruju , tko ove plaća, ovi tuđi kruh jedu, hrane ih oni koji rade cile dane po suncu i buri, odnosno ovi im silom oduzimaju i svoju djecu zapošljavaju po kancelarijama, dokad više

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8152)

  Pa zar se svaka objava il novost treba iskomentirat.Neka se u nasem gradu nesto događa, neka stranoga svita...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2118)

  Triba sve popljucat. Al razumljiva je frustracija. Kad nesto ne razumijes moras podcijeniti. Da bi se bolje osjecao. Da se ne osvrnes na sebe i eventualno zapitas-zasto sam neodgojen nenacitan i neobrazovan... lakse je pljucat ;);)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7822)

  Mujina od cakavskog izraza za muhu
  muja, mujina

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7143)

  Puno je netalentiranih uhljeba koji se zapošljavaju samo na temelju diplome iz teorije, ali vrlo malo onih koji znaju praktički rijeišiti i tako banalne probleme kao što je primitivno protivljenje seljačina iz Prgometa da to nije Mujina nego Jurina pećina. Ili Grad Kaštela sa svojim klimoglavcima iz Gradskog vijeća, Muzej grada sa svojim činovništvom i luftiguzi iz Turističke zajednice još nisu sposobni napraviti i osigurati nove table, a da i ne govorimo o boljem pristupu Mujinoj pećini sa glavne ceste, pa makar i s nekim visećim mostom nad strmom udolinom. Simpoziji i međunarodni znanstveni skupovi obićne građane i turiste ne zanimaju, pa neka to oni obavljaju unutar tih krugova i skupova, a javnost zanima kako će obićni pojedinac doći do te pećine, odakle i kada, pa makar se ona zvala Mujina pećina, Muhina muhoserina ili Jurina mirina?!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2202)

  a ludoga svita, ništa ne razumu!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8094)

  istraži ti kad te tako češe;)

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara