PREDAVANJA U MUZEJU GRADA KAŠTELA
Muzej grada Kaštela u suradnji s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira Međunarodni znanstveni skup koji će se održati u dvorcu Vitturi od 22. do 24. rujna 2015. godine.

Jadranska regija od izuzetne je važnosti zbog zemljopisnog položaja koji spaja Mediteran s europskim kontinentalnim prostorom, što se odražava u mnogobrojnosti arheoloških izvora. U proteklih dvadesetak godina otkriveno je i istraženo mnogo kamenodobnih nalazišta, koja su omogućila nova saznanja i interpretacije o prapovijesnim populacijama koje su naseljavale ovo područje i njihovim vezama sa susjednim područjima. Jedno od tih nalazišta je i srednjopaleolitičko nalazište Mujina pećina čija su sustavna istraživanja trajala od 1995. do 2003.godine.

Upravo je dvadeseta obljetnica početka istraživanja tog nalazišta povod za organiziranje znanstvenog skupa pod naslovom Prapovijesni lovci skupljači i ratari na Jadranu i susjednim područjima kojim bi se prezentirali novi rezultati i spoznaje istraživanja Jadrana i okolnih područja te uloga i važnost ovog područja u dinamici biokulturnih promjena tijekom kamenog doba.

U radu skupa će sudjelovati pedesetak domaćih i stranih stručnjaka, koji će u izlaganjima prezentirati nove rezultate istraživanja.
Otvoreno predavanje za javnost prof. dr. sc. Freda H. Smitha o odnosu neandertalaca i modernog čovjeka na prostoru Hrvatske i istočne Europe, biti će održano u srijedu u 19 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. 


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • ivo (Gost_2137)

  još jedan veliki uspjeh novog ravnatelja. muzej je stvarno živnija.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6018)

  ,,, a istraživanja trajala 20 godina!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4110)

  fali dušo moja,
  fali dušo moja
  Gospoda
  o Gospoda

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8124)

  Lovci su lovili životinje (npr. divlje svinje).
  Skupljači su skupljali životinje (npr. puževe).
  Što su radili lovci skupljači - lovili puževe ili skupljali divlje svinje ?
  Ratarstvo je grana poljoprivrede koja se bavi uzgojem ratarskih kultura (pšenica, zob, raž, grah, grašak ... ) na oranicama.
  Voćarstvo je grana poljoprivrede, koja se bavi uzgojem voća (maslina, smokva, orah ...) u voćnjacima.
  Voćarstvo je starije od ratarstva.
  Jadran je, u geografskom smislu, more. Što su lovci sakupljači i ratari radili na moru?
  Zašto javnost može nazočiti samo na jednom jedinom predavanju (prof. dr. sc. Freda H. Smitha u srijedu u 19 sati). Zar je javnost preglupa da shvati ostala predavanja?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2193)

  "Zar je javnost preglupa da shvati ostala predavanja?"

  Uglavnom je.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara