JAPANAC U KAŠTELIMA
"Ma vidi onog malog! Koji je ono Japanac počeja slikavat po Kaštelima. Vidi ga šta se baca za uvatit dobar kadar. A majke ti mile i Japanci nas fotografiraju.” Komentiraju to dvije Kaštelanke na nedavnom Kaštelanskom kulturnom ljetu gdje se na radnom zadatku fotografa pojavio Japanac hrvatskih korijena - Edo Ivče.

Izgledom je, međutim, više povukao na majku Japanku, a manje na oca Kaštelanina.Nekadašnji stolar, nogometaš, izrađivač robota, zaposlenik skoro svih japanskih autokuća, danas je turistički vodič, a odnedavno radi i kao fotograf na lokalnom Portalu Grada Kaštela.

Obožavatelj je fotografije, a nije ga sram kazati kako je u životu prao i pelene u bolnicama, gulio krumpire, pjevao karaoke po restoranima, radio kao maser...

Rodio se u Splitu

Prije koji dan prošlo je točno godinu dana otkako je japansku adresu zamijenio kaštelanskom, gdje savija ljubavno gnijezdo s djevojkom Katjom Marketić, inače članicom kaštelanske klape “Štorija”.

Tako je njegov otac Ante davnih godina pogledao film u kojemu je glumila Japanka. Kazao je, kako nam priča Edo, oženit ću se Japankom, pa kud puklo da puklo.

- Otiša je u Australiju i naša je. Vjenčali su se i doveo ju je u Kaštela. Mama Nagako zavoljela je Kaštela i želi se jednog dana u Kaštela i vratiti.

Moje dvije sestre Jynika i Ayumi rođene su u Trogiru, a ja u Splitu 1979. godine. U Kaštelima sam živio do trinaeste godine, išao tu u vrtić i školu. Uvik su me zvali mali Japanac. Skaka san po krovovima kuća, lomija kosti, bija san živo dite - prepričava nam Edo Ivče koji se s 13 godina zajedno s tada bolesnom majkom preselio u Indiju.

- U Indiji sam živio do devetnaeste godine, a od tada do 35. bio sam u Japanu. Put u Indiju odveo nas jer je majka radi ozdravljenja htjela prijeći na makrobiotiku. Otišao sam s njom. Živili smo tamo godinama, a onda sam poželio otići u Japan kako bi zaradija nešto love.

Spletom raznih okolnosti, da ih sada ne nabrajam, ostao sam u Japanu do prošle godine. Radija san sve i svašta. Krenija san u školu s 28 godina i završija je s 33. Bilo je u razredu ekipe od 15 pa sve do 60 godina. Igra san i nogomet, bija san golman. Osvojili smo jedne godine drugo misto u Japanu.

- Sve je to bilo lipo proć i vidit, ali uvik me vuklo da se vratin u moja Kaštela. I to sam učinio prije točno godinu dana kad sam sreo ljubav svog života, moju Katu koju volin najviše na svitu - kaže Edo koji će u bračne vode dogodine u listopadu kad dida iz Japana bude slavio 98. rođendan.

Dolazi dida u kimonu

- Je, doć će i on na pir u Kaštela. Bit će obučen u kimono. Ka i svi drugi gosti. Jedna sestra se udala na očev rođendan, druga na stričev, a ja ću na didov. Život u Hrvatskoj puno je drugačiji nego u Japanu. Želin ovde odgajat svoju dicu, Kaštela su mi u krvi - dodaje. Edo je prvi fotoaparat kupio 1997. godine.

- Prije dvi godine odlučija san se ozbiljno posvetit ovom poslu. I evo krenija san. Bez aparata se ne ide nigdi, a posebna večer bila mi je u splitskom HNK gdje sam slikavao mjuzikl “Srce na sceni”. Ja san slikava, a moja Kate je pivala. Tu se desila kemija i evo nas di jesmo. Lipo nam je, volimo se. Trenutno uz fotografiju radim i kao vodič. Šetam turiste po Trogiru, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku...

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_2239)

  Bravo i sritno!
  A ti s tim komentarom prije si sigurno sritan/sritna u zivotu... Pogotovo si puno puta izasa/izasla iz svog sela...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6125)

  私たちの小さな町へようこそ

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9146)

  Sican se Ede. Bija je zilav.Igrali smo se sa njim na Brcu. Dobar momak.Neka mu je sa sricon.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5107)

  Ma jel ovo oni šta je živija iza crikve u Štafiliću ?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6013)

  sritno vam bilo! :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9150)

  edo japanac

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7159)

  Neka Ede u Kaštelima!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5107)

  Ajme a di su mu se udale sestre,znala sam ih,sritno in svima bilo!

  oko 3 godina prije
 • **** (Gost_3119)

  .. a 85-86 se treniralo i karate u školi u Novon - kod Biloga,on i sestre :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_657)

  Baš mi je milo. Išla sam s Ayumi u razred i bili su mi baš super svo troje.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara