OBAVIJEST MASLINARIMA
Upozoravamo maslinare da je na djelu  lokaliteta Splitsko-dalmatinske županije na kojim se prati brojnost maslinine muhe (Bactrocera oleae) u prvoj dekadi devetog mjeseca došlo do značajnijeg porasta broja štetnika.

Prema prikupljenim podacima s terena  zabilježen je vrlo jaki intenzitet leta maslinine muhe na području Podgore i Makarske, jaki intenzitet leta na lokalitetima  Krilo Jesenice, Žrnovnica, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, srednji intenzitet na području  Kaštel Sućurca, Hvara i Grohota dok se na ostalim područjima Marušići, Gustirna, Vrsine, Supetar, Dračevica i Vis bilježi  let  slabijeg intenziteta.

Klimatski uvjeti su optimalni za razvoj maslinine muhe te se očekuje daljnje povećanje njene brojnosti.

Na gotovo svim lokalitetima plodovi masline su u vrlo dobroj kondiciji te kao takvi optimalni za polaganje jajašaca, ostvarivanje zaraze a samim time šteta.

Maslinarima preporučujemo provođenje mjere suzbijanja.

Za suzbijanje odraslih jedinki maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod može se koristili metoda zatrovanih mamaca (Eco trapove, Succes bait ili atraktant Buminal s insekticidom) ili izvršiti tretiranje kompletne krošnje pripravkom na osnovi deltametrina (trgovačkog naziva Decis 2,5 EC kojemu je karenca 7 dana). Nakon ostvarene početne zaraze mogu se koristiti pripravci na osnovi dimetoata (trgovačkog naziva Rogor 40, Calinogor, Perfekthion, Chromogor) strogo vodeći računa o karenci koja je 42 dana i prethodnom broju tretiranja( dopušteno je najviše tri tretiranja tijekom vegetacije).


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • otprilike tako (Gost_7209)

  :) nametnik mi je u takujinu odavna ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4212)

  Prodajen maslinovo uje od ove godine,taman san pobra masline prije sedan dan i uje je već učinjeno.Sad je ka IN,da se beru zelene masline i da je uje gorko,to ka kažu veliki "stručnjaci" sa agronomskog fakulteta i veliki maslinari.E,cijena jedne litre uja je 100 kun,jerbo je extra,extra djevičansko od zelenih maslin.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8764)

  prodajen uje, nije djevicansko ali je 'kurbajsko' ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7325)

  ulje puno otrova, jer ove godine trebalo je po preporuci velike struke prašiti otrovom po maslima barenko 50 puta, živilo prirodno ulje

  oko 3 godina prije
 • jure (Gost_7518)

  Više se hebricida i otrova potroši na masline i grožđe da ćovjek pomisli da farmaceutske kuće proizvode i otrove i nametnike. Kako li su to rješavali stari Rimljani i Grci koji su imali vrhunska vina i ulja a nisu imali ova današnja sredstva i kemije za zaštitu i proizvodnju ovih proizvoda.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5071)

  Hvala na upozorenju!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1077)

  Čista reklama za zaštitna sredstva. Najmanje 2 puta tjedno izlazu upozorenja da se obavezno tretiraju masline, poradi maslinove muhe ili čega drugoga. Sve to jer je bio veliki uvoz tih sredstava iz vanka, pa ih sada treba prodati.
  Osobno me ovo reklamiranje veseli, jer je to znak da prodaja slabo ide. Dakle mnogi maslinari ne kupuju i ne tretiraju svoje masline. To je znak da će biti velikih količina vrhunskog ulja bez da su prskane.
  Svoje masline cca 150 stabala nekada (do prije 30-40 godina) bih poprskao galicom, dok se koristilo u vinogradu. Od tada moje masline tretira samo kiša. Svake godine (osim lani) rađaju. Pa vi sada birajte.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1613)

  Meni se čini da je po savjetima struke masline koje se više puta tretiraju otrovima daju bolju kvalitetu ulja .Ja ih pitam kakve če kvalitete bit moje uje s obzirom da masline nisam polivao nikakvim otrovom i jel takvo uje po njiovim parametrima uopče za upotrebu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5179)

  goste 1613,po "velikim" stručnjacim tvoje,a ni moje uje neće vajat i nije za upotrebu,ja svoje isto ne tretiran nikakvin kemijama,radin uje po staron zanatu,masline se uberu,očiste,more,prerada i uje je meni i mojima,a i onima kojima ga prodajen odlično.A oni neka poliju i neka beru zelene masline.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9152)

  Ovo je prišlo ne u komediju, tragedija je već davno -prije par godina učinjena, to sve skupa postaje satira.:D ajmo se kladit, dogodine nam slijedi rak masline, pa je svemu kraj. Ne tretiramo masline, ponekad jaštrimo i bogami nema ulja, ni masline. Moje iskreno saučešće onome ko tretira i to stavlja po GMO hrani. Mi smo se odvikli od omege.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara