ZAKONSKA OBVEZA
Tek nešto više od dvadeset dana ostalo je do krajnjeg roka do kojeg su udruge dužne uskladiti odredbe svojih statuta sa Zakonom o udrugama te podnijeti zahtjev za upis promjena u urede Državne uprave.

Novi Zakon o udrugama donesen je u lipnju prošle godine, a stupio je na snagu 1. listopada. Udrugama je ostavljen rok do 30. rujna ove godine, kako bi obavile i upisale promjene.
Tijekom godine dana udruge su trebale donijeti izmjene statuta, na sjednicama skupština ih usvojiti te dostaviti zahtjev za izmjenu podataka u Registru udruga i sve dostaviti nadležnom Uredu državne uprave.
Neke od glavnih izmjena odnose se na postupak likvidacije udruge, biranje likvidatora, mogućnost promjene statusa udruge, obveza vođenja evidencije članova i drugo, a pri postupku usklađivanja statuta važno je bilo uvrstiti sve segmente koje propisuje novi Zakon.

Iako se nekoliko puta u medijima pisalo o ovoj obvezi udruga te roku za njenu provedbu, dio udruga istu još nije odradilo.
I iz Ureda državne uprave u Kaštelima poslijednjih mjeseci nekoliko su puta slali podsjetnike udrugama, no i dalje postoje oni koji su se oglušili o ovu zakonsku obvezu.

- Od ukupno upisanog broja udruga u Registar udruga Republike Hrvatske koje pokriva naša Ispostava (Grad Kaštela i Općine Lećevica, Prgomet i Primorski Dolac)  20 posto udruga je uskladilo Statute sa novim Zakonom o udrugama - informirala nas je Lucija Bonacin.

Zato je važno napomenuti, kako u slučaju da pojedine udruge ne ispune obvezu usklađivanja statuta sa Zakonom do danog roka, nadležni ured Državne uprave po službenoj će dužnosti utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak djelovanja udruge iz čl. 48. Zakona o udrugama i pokrenuti postupak likvidacije.


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_4153)

  pola tih udruga triba potrat ća

  oko 2 godina prije
 • (Gost_852)

  istina,svaka čast, nakotilo se svega i svačega, muzu li ga muzu...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2236)

  I to triba neko pošten rascesljat!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6208)

  najbolja udruga je udruga davatelja krvi, to su pravi i časni ljudi, toj udruzi treba dati skoro cijeli novac. ostale udruge rade samo za osobnu promociju, žalosno ali je tako

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3098)

  Istina!Al istina boli !

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1360)

  smilise znat koliko svaka udruga košta građane.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9215)

  Jedan dio njih su manja-muktaši!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6125)

  Sve udruge koje se finacirajj iz proračuna ugasiti a sve one koje se same financiraju neka nastave raditi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8208)

  Goste 6125, sve to stoji, ali onda ces i ovo malo dice sa sportskih terena preselit na ulicu ili da se uvecer skupljaju oko skole. A naci ce se jos vise dima, alkohola, koje oruzje. Vec vidjeno i protiv toga se triba borit! Isitina je da ima svega i da se triba imat kontrole nad potrosnjom proracunskog novca ali sport i kultura cine razliku izmedju sela i grada. BTW, kako ce se marzoretkinje ili džudo, ili gimnastika sami financirat!? Ni oni sta vataju ribu, istu ne mogu prodat...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6006)

  "ali onda ces i ovo malo dice sa sportskih terena preselit na ulicu ili da se uvecer skupljaju oko skole."

  Sofka nije valjala...

  oko 2 godina prije
 • torca (Gost_234)

  kažeš ti da če dica pit i pušit ako se ugase udruge...jel si mislio na SVE udruge ili na neke,,ajmo ovde odma nabrojit koje nam udruge tribaju a koje su muktaške.
  davatelje krvi...veslane..mažoretkinje...eto neke koje ja smatram opravdanima..

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara