UPUTE VOZAČIMA I PJEŠACIMA
Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa RH, početkom nove školske godine policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske započinju s provođenjem akcije"Poštujte naše znakove"usmjerene na zaštitu djece u prometu i sprječavanju ugrožavanja njihovih života, posebno najmlađih, u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

U sklopu provođenja akcije, danas održana je konferencija za medije na kojoj je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Siniša Mihanović prezentirao tijek i ciljeve akcije.

Tijekom akcije, koja će se provesti u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, organizirat će se predavanja i razgovori u svim prvim razredima osnovnih škola u cilju upoznavanja djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu u odnosu na način prelaska preko kolnika, korištenja pješačkog prijelaza, vožnje u automobilu, vožnje biciklom, kretanju nogostupom i sl. Policijski službenici će ravnatelje, učitelje i djecu upoznati s mogućnosti korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture pod nazivom Prometna učilica, na adresi http://ucilica.skole.hr

Policijski službenici će svakoga dana, tijekom rujna, posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano „pokrivati“ prometnice, ulice i raskrižju u zonama škola, te posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, nadzor brzine kretanja vozila, nadzor prijevoza djece, te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.

- "Sigurnost djece u prometu odgovornost je i briga svih nas, stoga očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ove akcije. Pozivamo sve vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, naročito u područjima oko škola i vrtića. Također pozivamo roditelje koji dovoze djecu u školu da to čine na propisan način, da djecu obvezno voze na stražnjim sjedalima i pri tom ih vezuju sigurnosnim pojasom, da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze," naglašavaju u MUP-u.

Savjeti roditeljima i vozačima:
- za kretanje koristite nogostup
- pokažite djetetu kako se prelazi cesta
- s djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, posebno ne izvan pješačkog prijelaza
- upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na pločniku (ulazi i izlazi iz garaža…),
- postupno upozoravajte dijete na "sezonske" opasnosti: mrak zbog kraćeg dana, slabija vidljivost, kiša, klizav kolnik…
- djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće stvari (školske torbe, odjeća, obuća)
- prijevoz djece vozilima prilagoditi zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas)
- vozači, oprez u zonama škola i vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_2105)

    zašto akcija? zar ne postoji zakon o prometu kojeg se mora poštivati.

    oko 2 godina prije
  • (Gost_5164)

    Ode u nas se nista ne postiva .zasto se nije potok nalija da dica mogu pristojno u skolu a ne po cesti odat

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara