IGRALIŠTA, PARKOVI, PERIVOJI
Na pitanje što je najveće bogatstvo neke sredine, vjerojatno će mnogi odgovoriti - djeca, jer djeca su ono što nas motivira, što nam daje smisao i zbog čega smo spremni na svakojake žrtve. No, radi li se dovoljno kako bi ta naša motivacijska snaga imala sretno, veselo i razigrano djetinjstvo? Ako je suditi po onome što lokalna zajednica pruža najmlađima, odgovor bi teško mogao biti potvrdan, a posljednji primjer stiže nam iz Kaštel Sućurca.

Jedna naša čitateljica ispričala nam je kako je nedavno postavila pitanje kada će se u Sućurcu napraviti dječje igralište te kako je dobila odgovor da na Gojači već postoji isto, što ju je izuzetno naljutilo, jer, kako nam je rekla, igralište na Gojači je sve, osim dječje igralište.

A da je tako uvjerili smo se i sami, ovo igralište ne samo da nije primjereno, već je i prava opasnost. Djelovi dječjeg sadržaja su oštećeni i „idealni“ za nanošenje ozlijeda, klupe s bojom koja se zabija u male noge i ruke, više velikih i manjih rupa u kojima ostajete izgrebanih koljena i ako je sreća, samo uganutih zglobova, a sličan učinak ima i korijenje okolnih stabala koje, protivno zakonima prirode, očito raste u suprotnom smjeru, na pojedinim mjestima travu je odavno zamijenila zemlja....

Iz svega bi se jednostavno dalo zaključiti kako na ovo igralište nadležni nisu ugazili već poprilično dugo ili ih naprosto nije briga ili pak nečiji interesi nisu sukladni potrebama, jer, unatoč stalnom problemu s financijama Grada, ne postoje opravdani razlozi za trenutno stanje.

Ova priča o dječjem igralištu na Gojači, podsjetila nas je i na nedostatak ili neprimjerene sadržaje za djecu i u pojedinim drugim Kaštelima, pa ne možemo ne spomenuti sprave koje su nestale iz novskog đardina, kao i sa plaže Šulavi prije nekoliko godina, koje su uklonjene „zbog obnove“ no nikada nisu vraćene „jer se radi o zaštićenoj plaži“, koja je danas, ruku na srce, jedna od najlošije uređenih plaža u Kaštelima.
Na velika zvona i mi smo najavili uređenje lukšićkog novog parka, a obavljena rezidba samo je olakšala prolaz neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca, čiji je izmet zaštitni znak tog parka.
Pasjeg izmeta zna se pronaći i djeci omiljenom đardinu u Kaštel Starom, na koji se ipak, posebno pazi, kao i na najljepše igralište u gomiličkom naselju, kojem za razliku od drugih, brige ne nedostaje.
U Kambelovcu će se djeca zabaviti na nekoliko sprava pokraj Glazbene škole, no i tu oči bode veliki park, koji nikako doći na red za uređenje.

Ovakvih primjera u Kaštelima ne nedostaje, a poznajući situaciju, kako smo već kazali, nije sve u financijama. Većina problema ima neku drugu pozadinu, baš poput igrališta za odbojku na pijesku pored nekadašnjeg Palacea, za kojeg su odbojkaši na jednom primanju tražili od gradonačelnika Ivana Udovičića da osigura novi pijesak, kako bi igralište poslužilo za ljetne treninge, naglašavajući da to ne iziskuje posebna sredstva. Iz Udovičićevog pitanja: zar ne postoji neki drugi prostor za odbojku na pijesku?, novinari su mogli zaključiti da nekome ne odgovara igralište na tom mjestu ili je problem čiji je to projekt.
A rezultat je da su umjesto djece i odbojkaša, ovog ljeta odbojku na pijesku svake večeri igrali kućni ljubimci.

Spomenici zaslužnim hrvatskim građanima, spomenici prirode, zeleni perivoji i plaže adekvatne razvoju turizma, potreba su i važnost ovog grada, no loš odnos prema budućnosti kako bi se u prvi plan stavila povijest, ili stavljanje jednog stabla koje će se srušiti pri slijedećoj buri, ispred jednog djeteta, u niti jednom slučaju ne može imati opravdanje.

A igralište  na Gojači čeka obnovu.....

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (60)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_6343)

  Kavez za dicu???
  Da ga mame od kuće ponesu, svaka za svoje dite??
  Izgledalo bi manje nakaradno nego jedan veliki kavez za puno dice.
  A ovo šta se piše da se djardin u Starome posebno pazi, to je LAŽ !!!
  20 istih "ljudi" svaki dan provede pasa kroz djardin pa i po plaži, ako je imalo kasniji sat! Medju kupače!!!
  SVAKI DAN!!!
  Dardin u starome je još najveća sramota!!!
  Tamo je krcata velika plaža, i centar većeg sela i svi turisti se tu skupljaju, a tu se zna skupit po 50 dice čekat red na jednu ljuljačku, i jedan tobogan.
  Problem je stavit bar još jednu ljuljačku, i stup od rasvjete jer je navečer tu mrak pa se skupljaju pijanice i narkomani...
  Policija vata travaše a heroince neće, ostavlja ih usrid sela da nam budu spomenici propalog društva.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6343)

  Dajte više ovakvih članaka. Pišite o zapuštenim kaštelanskim parkovima, perivojima, ulicama... Ima 5 mjeseci da je bura polomila pola sela, a novih stabala ni za lijek. U čemu je problem da se umjesto polomljenih čempresa posadi koštela? Daje hlad, štiti od sunca i otporna je na udare vjetra. Ima li sječa tamarisa na Bilima svoj epilog? Kome i zašto smetaju stabla u kaštelima??
  -----------------------
  Bravo!!!
  Nisu loša ni ona stabla u Starome u djardinu samo šta su tako posložena da rade lad samo na cestu, parkiranim autima!
  Tribalo je i uz šetnicu posadit cili red onakvih istih.
  Ili još bolje, Koštela.
  Kako su lipe one Koštele uz firule...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5116)

  a šta fali tome stablu tu dica se lipo mogu pentrat po njemu je i vama sve smeta...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3980)

  triba ispilat sve bore poviše FINE u Lukšiču jer se od nji nemore proč auton. U Dudanovon putu isto, na Polinovcu sve triba popilat jer se ništa ne vidi. Svi su se uvatili čuvat stabla ali kod tuđih kuća. Kraj moje kuće otpilaj da mogu parkirat i da mi ne slomije ogradu a kraj tuđe kuće sadite, koštele, marune, murve, bore, blitvu pome i ostalu poljoprivredu.
  A ovi šta falidu koštele neka ji posadu doma, pa kad in dignu parkin ispid kuče i kanalizaciju vidiće šta je zelenilo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5241)

  Predlažem Portalu i autoru da naprave aketu po željama čitatelja, gdje stablo otpilati a gdje posaditi. Inače kad ste se dodakli igrališta odbojke na pijesku, mislim da samo u Turkmenistanu ima da dogradonačelnik (Kovačev) svome sinu izgradi igralište na plaži da se mali ima gdje igrati i zaraditi koju kunu. I onda to prodaju kao javni interes, čak na Portalu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_438)

  Manje nepotrebnih boračkih spomenika, osobito na račun parkova i igrališta.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5090)

  Ja bi da se posade murve u parkovima, pa da se svi sladimo kad prispiju!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1439)

  "triba ispilat sve bore poviše FINE u Lukšiču jer se od nji nemore proč auton. U Dudanovon putu isto, na Polinovcu sve triba popilat jer se ništa ne vidi..."
  ......................................................................................................
  Smetaju ti stabla u Polinovcu? Stabla pod kojima su se igrale generacije djece ? Ajde iskreno nam reci gdje ti je ljepše prošetat oko podne polovinom sedmog miseca: u Vukovarskoj put Valovog igrališta gdje nema hlada ni za lijek ili Polinovcem. Sječa stabala starih 50 i više godina radi parkinga??? To su veoma plitki interesi i "dobra" stara: u se, na se i poda se.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4230)

  Divota...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6212)

  Dječija igrališta,street workout parkovi dižu kvalitetu života u gradu,,,,..... Sve je skupo ali to su standardi današnjeg načina života u urbanim sredinama.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9603)

  tamarini novi posađeni ali su ih građani polomli

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6443)

  Kako se često susrećen s ovakvim problemima (problem dječjih igrališta je jednak u cijeloj hrvatskoj) u studiranju mogu reći da postavljanje novog igrališta bez šire analize i razumjevanja prostora u koji želimo postaviti igralište ne rješaje probleme manjka dječjih igrališta.
  Normalno, neki se ne bi složili s tin, ali stavljat hrpu sprava iz kataloga i ubacit u neko misto bez reda, razuma i odgovornosti.

  Zato i ako se Grad i uspije nagovorit da stavi igralište negdi, to će (bez plana i utjecaja stručnih ljudi) bit vrlo vjerovatno ruglo tog prostora i bolje bi bilo da se to ni ne radi. Da se razumimo, nisan ja protiv igrališta, ja san prvi za njih, ali radimo ih stručno, dobro, odgovorno da guštaju ne samo dica nego se igrat tribaju i mi stariji.
  A kako to napravit? zaposlit stručnjaka da to obavi kako triba, KRAJOBRAZNOG ARHITEKTA. Ako niste nikad čuli za njih, sad van je vrime da pogledate ko su...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6443) (Gost_372)

  i dat u kocesiju.

  oko 2 godina prije
 • dikobrazni arkitekt (Gost_3947)

  ja bi misto tamarina posadija drvored afrićke šljive

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4105)

  I pravija bi marmeladu i prodava je kroz OPG?:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8138)

  Bravo za temu i komentar, a sto s tice doticne slike tobogana, gospoda iz grada su uzela ljuljačke iz parka u Novom ( hladovine, nema automobila, ima mjesta za igru) i stavila ih na rivu u Štafilicu kraj nekakvog kafica. tko su ti koji imaju utjecaj za prebaciti ljuljačke iz jednog mjesta u drugi i jos ih nekome staviti kao dio kafica su ocito bahati i puni sebe ljudi. Ovim potezom Udovicic onaj sto se naslikava sa djecom u vrticu Maslina i njegova ekipa su ostavili jezgru Kaštel Novog a mislim i cijelo mjesto BEZ ijednog dječjeg tobogana i ljuljačke, SRAMOTA

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2112)

  @gost 6443
  a jesi i ti smišan, da krajobrazni arhitekt. Asti filozofije nagurat dvi ljulje, tobogan i par onih penjalica, to može svatko. Uozbilji se, ovdje nije bitno znanje struke već rodbinsko-političke veze koje se usuglase da npr. jedna osoba sa upitnom trogodišnjom srednjom školom može biti u najmanju ruku zadužena za pitanje razmještaja i uređenja okoliša...ej di ti živiš?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4105)

  "tko su ti koji imaju utjecaj za prebaciti ljuljačke iz jednog mjesta u drugi i jos ih nekome staviti kao dio kafica su ocito bahati i puni sebe ljudi. "

  ZNA SE koji su to (ne)ljudi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2115)

  u moje vrime dica su se u svom susidstvu igrala na kukala, na vatala , na laštika itd. a sad ako nema ljulje i tobogana nema se dite di igrat, a velike mu sriće i gušta na ljulji i toboganu moš mislit kako će kad naraste svojoj dici pričat kako se igra u djetinjstvu , bolje bi bilo mamama da porade na dobrosusjedskim odnosima da se dica igraju svako u svom kvartu i da guštaju , a ljulja i tobogana ionako imaju u vrtiću.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8138) (Gost_2105)

  kraj kafića i tribaju bit.kad in matere i čače ispijaju pića u kafiću da imaju pogled na dicu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8283)

  Nema više, nažalost bivšeg gradonačelnika koji je jedini dosad pokrenuo obnovu kaštelanskih parkova i otvarao igrališta za djecu. Sada gospodin fotograf neka prošeta po igralištim gradskih vrtića pa vidi da ni tamo nije baš nabolja situacija, a slušamo hvale kako je Maslina najskuplji vrtić, zašto je najskuplja?????

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6139)

  triba ispilat sve bore poviše FINE u Lukšiču jer se od nji nemore proč auton. U Dudanovon putu isto, na Polinovcu sve triba popilat jer se ništa ne vidi. Svi su se uvatili čuvat stabla ali kod tuđih kuća. Kraj moje kuće otpilaj da mogu parkirat i da mi ne slomije ogradu a kraj tuđe kuće sadite, koštele, marune, murve, bore, blitvu pome i ostalu poljoprivredu.
  A ovi šta falidu koštele neka ji posadu doma, pa kad in dignu parkin ispid kuče i kanalizaciju vidiće šta je zelenilo.
  ------------
  Da su iz bosne došli svi Anštajni, Sokrati , i Hipokrati, kad dodju medju takve ka ti, u šta bi se pritvorili??
  Litate da su bosanci i vlaji upropastili Kaštela, a evo di je problem, i zašto je "grad" sve veća betonska rugoba, unatoč tome šta ima Split za primjer, koji je bija šporka asfaltno betonska fleka, prije 20 godina i onda je jedan pametan čovik doša na vlast.
  Vidi djavla baš iz hdz-a!!!
  Znači nisu ni oni svi isti samo triba slobode da se kandidira više njih odjednom...
  Preferencijalno glasat.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6139)

  Slažem se da bore nije tribalo sadit jer su zimzeleni i loše podnose našu buru kad narastu.Jednostavno "veliko idro", i poluga...
  Zato pojednici zazivaju Koštele.
  Možda ima boljih stabala, ali ona je domaća, i mogla bi nam bit brand, s obzirom kako se zove , a kako se zove grad..

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3947)

  Koliko je Berektu stalo do zelenila vidi se po marini, same koštele i tamarini.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3206)

  Odbojkaši nisu u stanju sto kvadrata igrališta na pjesku održavat a uzimaju pola novaca iz buđeta za sport. A kako bi oni održavali nogometna igrališta Vala, GOŠKA i Jadrana, odbojkaške linčine i gotovani

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2105)

  (Gost_3947)
  Koliko je Berektu stalo do zelenila vidi se po marini, same koštele i tamarini.

  a koliko ti imaš zelenila?koliko si posadija? pogledaj okućnice po kaštelima. nema ni u pitarima ,sami beton i garaže.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6139)

  Pa nebi se ni Berket ni Udovičić tribali vatat lopate, ali imaju strašan izbor ljudi koji bi to skroz uredno odradili!!!
  Ali tribalo je plaćat kojekakve usluge stranačkim podobnicima.;)
  Svi znamo koliko takvi znaju i mogu pa sve da najbolju volju imaju!!!
  Jbga, starci biraju starce, a istima nije do života a kamoli da bi nečim mrdnili, i imamo šta imamo..Ministarstvo ruda i gubljenja vrimena...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5150)

  Je uistinu bi trebalo ostaviti jednu ljulju i jednu klackalicu u parku K.Novi iz osobnog vidjenja mogu reci da sad stvarno dvi gospodje koje redovno tamo u kaficu piju kavu nemaju mogucnosti bezbriznog pijanja kave . Kako ce se posvetiti cakulanju ...kad vise njihova dica nemaju tu pred nosom di ce se ljuljati a usput i na spomeniku se mogu zabavljati (nije duboka voda) a mogu zemlju i slicno smece ubacivati u istu i da ih niti mame ne pogrde a nedaj boze koji prolaznik da im sta rece ...... Pa ljudi moji nije vazno sta je netko ugledan ili vazan ... zar nisu vaznija njegova dijela i ponasanja !!?
  Lako je ovdje (iza maske) kritizirati i samog GRADONACELNIKA jer neka i necija dica nemaju ladovinu dok se igraju ... je mogu se sloziti sa tim da nitko nije prijavljen ili kaznjen zbog vlastitog ponasanja prema odnosu na drustveno !!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6373)

  vidi se i po malim skolama sta je obecava i besplatnim vrticima

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2105)

  šta će van ljulje u đardinu. imate spomenik svečenicima koji ne da nisu iz novoga nego nisu ni stradali ni umrli u novome.nek se dica klanjaju spomenicima kakvo igranje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4084)

  Moji su prirasli ljulje...
  Al isto me dlaku sramota okoline, smatram da me (nas) pomalo kvari...
  Stabla će doć u sljedećim generacijama.
  Uteklice sa sela su žudile za betonom, stabla oko sebe nisu poštovali ni volili.
  Iduće generacije će se zasitit asfalta na +50, sist će digod, kavu popit, u Lukšić pod velika lipa stabla i poželit i drugdi takva.
  Pa će vidit po Splitu kod prijatelja uz ceste stabla, i shvatit da se po dobrim gradovima to tako sadi..
  I pomalo će se skupit kritična masa...
  To šta tu ladovinu nećemo guštat mi, nego neke buduće generacije,-pošteno je i pravedno!!!
  Nismo bolje ni zaslužili!!

  oko 2 godina prije
 • mladi kastelanin (Gost_7028)

  vise njega interesira punta na giricicu nego igralista za dicu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1244)

  Sram vas može bit uhljebi! jel vi znate da je u ponediljak počeja vrtić da su dijeca iz DV Maginja tu svaki dan neka se nekome nešto desi,šta ćete onda boli vas briga vaši su po privatnim vrtićima i školama pa nemože svako to plačat,triba nešto napravit i za sirotinju,pa sirotinja vas je i dovela na vlast ne triba ih se sitit samo prid izbore.Šta radi Mate šta radi Čagalj bave se sa pogodnima i nepogodnima unutar pogona cili in se grad ruga i smije kako upravljaju sa pogonom neka uzmu motiku u ruke i idu kopat a ne da glume intelektualce kad to nisu niti će ikad bit neka stave stručnu osobu da vodi to poduzeće a ne ove uhljebe koji ne rade ništa.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7226)

  Da uhljebi, svaki dan kupe vaša govna po gradu i još su uhljebi, ajde malo manje lomite igrališta, klupe, autobusne stanice, manje bacajte smeće oko kanta, manje se.ite s pasima po ulici pa će bit vrimena i pinezi za popravit ovo. Ovo je slomija neki domaći nije doša terorist iz ISILA

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1354)

  kad su stabla onda triba digod i pomest koji list, zato je bolje bez stabli . beton i kad bura zapuše nema di smeče zapet i ne triba mest. bura sve odnese.kad udre zvizdan lipo će gazda kafića ili koncesionar đardina ili plaže stavit suncobran i naplatit ko oće malo lada.kakva stabla u kaštelima.pustinje imaju oazu ,možda se to sviđa našima koji su nam prosvjetitelji.oni znadu bolje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6101)

  Od ponediljka je počeja vrtić,a dica iz Maginje su svaki dan na gojači na tom tzv. igralištu i neka se nedaj bože kome šta desi, ašta ćete ond reć uhljebi? Uhljebi molim vas sredite nam to tzv. neigralište.Uhljebi vi to možete ako hoćete jer je kod vas kesa sa novcima.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4105)

  "Šta radi Mate šta radi Čagalj bave se sa pogodnima i nepogodnima unutar pogona cili in se grad ruga i smije kako upravljaju sa pogonom"

  Demokracija u nas: "Ne bacajte bisere pred svinje".

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8457)

  kad su stabla onda triba digod i pomest koji list, zato je bolje bez stabli . beton i kad bura zapuše nema di smeče zapet i ne triba mest. bura sve odnese.kad udre zvizdan lipo će gazda kafića ili koncesionar đardina ili plaže stavit suncobran i naplatit ko oće malo lada.kakva stabla u kaštelima.pustinje imaju oazu ,možda se to sviđa našima koji su nam prosvjetitelji.oni znadu bolje.
  ------------------------
  A ispada da je tako.
  Strašno.
  Pa se čudimo kako smo popušili brend Kaštelanske rivijere, i kako s brojem noćenja, i svime ostalim, idemo u kontrasmjeru.
  Novci, i standard života tribaju se ZASLUŽITI !!
  A mi to -NE ZASLUŽUJEMO!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_115)

  Odgovara: # 374200

  Eto ti se i Franjo Tuđman rodija, odsrasta i školova u Lukšiću....

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4105)

  "Eto ti se i Franjo Tuđman rodija, odsrasta i školova u Lukšiću...."

  Bar da je ovde umra, to bi nan od njega bila jedina korist.

  oko 2 godina prije
 • Priča jednoga diteta od čučina (Gost_9421)

  Jutros mi je mama rekla da se više ostavin toga čučina, da san sad veči i da bi se moga poć igrat u koji javni kaštelanski vrtlić na zingalicu, jujačku oli klizalicu. Onda san ja reka mami da oli nije vidila na Portalu da je sve razbiveno ka na Karepovcu.Ona je rekla da to razbijedu drogeristi i pijančine ka ča mi je i otac.Onda san ja to reka tati i on je posla u materinu mene i mamu.Otiša san u mame i reka da me je tata posla u nje, a ona je odgovorila da neka on iđe u tri, jerbo da je to njegova mater bila kurbetina.Tata je onda popizdija i reka da odma gre u kafić i da se neće vratit.Mama je rekla da neka ga vrag nosi, jerbo da i nije za ništa kokainčina i linčina jedan.Još je rekla da će onda ona poć u prijatejic "u pet na fajf oklok" i da čedu pit niki zeleni te.Tako su mama i tata otišli svak na svoju stranu a ja san sam osta u kući i na kompjuteru gleda seksi-filmove.Sad mi više ne tribaju oni iz komunalnog nagona popravjat javne ljujle kad doma jeman kompju na seksualni pogon.

  oko 2 godina prije
 • Priča jednoga diteta od čučina (Gost_9421) (Gost_1354)

  sve šta si napisa ne stoji za kaštelansko dite. nikad kaštelanka nije poslala muža u niku stvar, a ni muževi ženu. bile su druge beštimje, skidali su se sveci a ovo slanje u materinu je uvezeno. sve šta si napisa moga si na svon jeziku napisat.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2358)

  A ludila,...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6195)

  Sućuraški vrtići imaju najgora dvorišta, i Neven i Maginja, vire odrizana debla iz zemlje,komadi starih zidića i samo je pitanje vrimena kad će se niko dite ozbiljnije ozlidit. Ljudi kopaju i bacaju zemlju koja in ne triba, more se dovest i nasut, za 0 kn!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4226)

  (Gost_115) Odgovara: # 374200
  Eto ti se i Franjo Tuđman rodija, odsrasta i školova u Lukšiću.

  je ,i zato je lušić procvita

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8771)

  sta je sa malim skolama i stazom za rolanje do trogira

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4142)

  a ovi jadni uhljebi (Direktor i šef komunale a zna se koji je to vrsni dvojac) šta kupidu bidni škovace za nama divljacima i vlajima kad in je teško kupit onda neka idu ća, ima nas šta bi isto bili uhljebi i pokrivali oba radna mista za jednu plaču i još bi ostalo vrimena i to za 3 puta marendat.Bidni naši uhljebi kako in je teško u ovon divljačkom i nekulturnom gradu, pa moraju svaki dan, tako znate (naglašavam) svaki svaki dan kupit za nama nije to lako dok vi drugi nećete da radite i stojite na birou, a nikoga nisu mogli nać za radit u općinu, pa šta ćeš njih dvoje su morali nije moga niko drugi,ustvari nije ima ko! hm!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9225)

  8771, to će Kolinda, ona je obećala sve pozlatit.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6006)

  Šta će Kole, rolat do Trogira? Slomila bi prasica sva kola.

  oko 2 godina prije
 • milica iz novoga (Gost_6207)

  onda ce ukopanon prugon do trogira

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara