PETNAESTAK POLAZNIKA KUKIČALO I ŠIVALO
Članovi udruge Trokut mladih Kaštela proteklog su petka organizirali četvrtu od ukupno šest radionica projekta „Stari uče mlade“, a tema je bila šivanje kako su to radile naše bake.

U Lovačkom domu u Kaštel Lukšiću okupilo se petnaest polaznika, a uloga učiteljice ovog je puta pripala gospođi Dini Andjelinović. Gospođa Dina je na početku radionice izložila neke od svojih prekrasnih radova, što je izazvalo vidno oduševljenje od strane polaznika. Uz to je održala i kratko uvodno predavanje ispričavši prisutnima kako je sve izloženo napravljeno s puno truda, ljubavi i gušta i da je svaki komad za nju neprocjenjiv. Iako smo možda naviknuli na jedan tradicionalni način korištenja tehnika kukičanja, pletenja i šivanja, Dina je kroz neke svoje uratke pokazala da se ne svodi sve na šalove ili „miljetiće“, već da se uz malo uloženog truda i mašte može izraditi prekrasan nakit ili ukrasi.

U odnosu na dosadašnje radionice ova radionica je prva na kojoj su cijeli rad obavljali i predavačica i polaznici zajedno, a budući da su svi polaznici bili početnici, gospođa Dina je svakom od njih pružila puno pažnje i pomoći kako bi savladali osnovne bodove. Dva sata kukičanja začas je prošlo, a nakon toga je Dina pokazala i osnove pletenja vunom te je ova radionica od gotovo tri sata bila i najduža dosad.
Na kraju radionice Dina i njeni učenici bili su složni – ova radionica definitivno treba dobiti svoj nastavak! Zahvaljujući Unitasu d. d. iz Zagreba koji je donirao pozamašnu količinu vune i konca kao i lukšićkim lovcima koji su po tko zna koji put ljubazno ustupili Trokutu svoje prostorije uvjeti za nove radionice su već spremni.

Ukoliko biste željeli da se neke već održane radionice ponovno održe, svoje želje i prijedloge možete uputiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na facebook stranici Udruge. Također ne zaboravite da su pred nama još dvije nove radionice – vinarstvo i vinogradarstvo te maslinarstvo, a detalje o njima čitajte na Portalu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_8904)

  kad san ja bila dite od 10-ak godina priko lita sa drugin curicama sam išla kod časni u novome.tamo su nas učile vest, plest na kukicu, , krasopis i račun kome nije išlo u školi. išlo se svaki dan do podne. to je bilo 1952 god. iza onog rata.puno smo naučile i dan danas znan svašta "u ruke" nije se plačalo ,a ako si ima verdure ili voća moga si donit.nebi bilo zgorega kad bi se i danas one angažirale da malo ove curice zainteresiraju za ručni rad.prostora fala bogu imaju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6187)

  nedavno sam otkrila pletenje...guštam...odmor od svakodnevnih briga i problema, a uz to stvaranje nečeg korisnog😉

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8904)

  mater,baba i tete nisu plele?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7897)

  Admine, imaš najbrži prst na internetu!:D:D:D:D

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara