TREĆI SUĆURAČKI MAŠOKUVAR U ZNAKU DIVLJAČI I HOBOTNICA
Vonjala je sinoć sućuračka riva, dok su se u  tećama već prokušanih majstora kužine još od ranog poslijepodneva lagano kuhale delicije za prste polizati, pa su se mirisi junetine, veprovine, hobotnica i rižota širili nadaleko, mameći domaće ali i furešte da i sami zavire u neku od njih.

Sav trud oko pripreme slasnih jela, rezanje, sjeckanje, dugotrajno stajanje uz lonce i mješanje, pazeći pri tom da nešto ne krene po zlu ili ne daj Bože zagori, isplatio se svim sudionicima ovogodišnjeg Mašokuvara, kojega je četvrtu  godinu za redom organizirao sućurački mjesni odbor, kada su se oko teća sa svih strana počeli okupljati degustatori.

Mnogobrojni Sućurani i njihovi gosti, sa zanimanjem su tako obilazili oko ekipa i njihovih kuhara, raspitujući se što se krije u kojem loncu, ne bi li lakše odlučili što probati od pustih ponuđenih jela, koja su osim mirisima, mamila i samim nazivima. Ništa lakši posao, dakako, nije imao ni žiri, koji je nakon kušanja svih pripremljenih specijaliteta, imao nezahvalnu ulogu proglasiti i najbolje jelo, odnosno ekipu.

A titulu najboljih kuhara u Kaštel Sućurcu ponijela je ekipa Planinara HPD-a Kozjak sa svojim veprom s Kozjaka, kojoj je kao nagrada za osvojeno prvo mjesto pripala i velika teća, a kako je prilikom proglašenja pobjednika  u svom stilu kazao  Ivica Žegrac – Žuti, da ne budu štufi kad im suboton dođu na dom. Drugo mjesto, i nešto manja teća, pripalo je vatrogascima za gulaš od hobotnice, dok je trećeplasirana bila ekipa Plavih vitezova, koja je hobotnicu spremala  s njokima, osvojivši malu teću.

Osim nagrađene trojke, u kužinavanju su se okušale i ekipe Čovik i balota, kojoj je pripalo četvrto mjesto za čobanac od divljači, članovi MK Uspomene koji su pripremali orzo s junjetinom, ekipa Garaža sa svojom mašokokoši, Veterani Jadrana koji su spremali srdele ala Pele. Ekipa Kampanela 1, pak, okušala se u pripremi rižota od kozica, a Kampanela 2 litnjeg telećeg gulaša, skupivši oko svojih stolova zavidan broj kušača.

Premda su o (prvo)nagrađenima odlučivale nijanse, veprovina na divljač s prilogom od pure ipak se najviše svidjela članovima žirija, ali i posjetiteljima ovogodišnjeg Mašokuvara, pa se teća, i to  daleko veća od one koju su dobili za nagradu, vrlo brzo ispraznila.

A za uspjeh, odali su nam tajnu planinari, presudno je bilo dva dana uloženog truda čitave  ekipe, na čelu s kuharom Ivanom Listešom, spremanja i pacanja čak 17 kilograma plećke veprovine, od koje su dobili stotinjak porcija ove delicije koja im je donijela pobjedu.

Uz dobru spizu, začinjenu i prijateljskim ćakulama koje su sinoć oživile sućuračku rivu, za dobru zabavu i  štimung do sitnih sati pobrinula se i grupa Barbarosa, koja je izvedbom domaćih hitova velik broj posjetitelja vrlo brzo izmamila na ples.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_478)

  Bilo bi dobro da nisu to skuvali dan prije a na rivi samo pogrijali...na masokuvaru se na rivi tria kuvat a ne pogrijavat spiza

  oko 2 godina prije
 • (Gost_478) (Gost_8177)

  ne pišite gluposti da se kuvalo dan ranije

  oko 2 godina prije
 • rob roy (Gost_6175)

  ajmo malo blatit mi sta smo dosli na gotovo žderat i lokat:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8184)

  Sav prihod je isa u humane svrhe.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4868)

  :ko je pobjedia

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6167)

  Zasto mudrijasi Veterani nisu kuvali ka drugi nego su pekli srdele(to im je ostalo od velike im feste)
  Zasto nisu osvojili po prvi puta nijednu nagradu jervsu ovaj put u komisiji bili predstavnici iz udruga.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9127)

  MašoKUVAR

  sama rič govori da se ovde triba kuvat

  a ko će se pravit pametan nego veterani.

  veterani prijavite se poput pravih pijanaca na roštiljadu

  i drugi put ako ste nesposobni lešat bar dva jaja, ne prijavljujte se

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9127)

  i da naravno, čestitan planinarima na zasluženoj nagradi za svoje jelo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2175)

  planinarima nagrada nije zaskužena.jednostavno ove godine je bija njihov red.dogodine će pobjedit čovik i balota ako se svi budu držali dogovora

  oko 2 godina prije
 • gost (Gost_4875)

  Kako je njihov red kad su prvi put

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4875)

  Planinari se natjecu prvi put, najmjerodavniji je bija narod a ne ziri. Narod je bija prezadovoljan pobijednikom

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6042)

  Odgovara: # 373291

  A zašto su maškare zadnje,jer nije bija žiri po njiovu

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara