PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI UPREGNULI SNAGE
Nakon lošijih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine, u srpnju je broj dolazaka i noćenja turista u Kaštelima značajno popravio statističku sliku kaštelanskog turizma u ovoj godini, pa u prvih sedam mjeseci Turistička zajednica bilježi porast broja noćenja za 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

Tako je u srpnju ostvareno 14882 dolaska, što je za 23 posto više nego lani. Za svih sedam mjeseci broj dolazaka je 25749, što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj noćenja u srpnju porastao je za 22 posto, a za sedam mjeseci 12 posto u odnosu na lani.

- Ove godine smo napravili veliki posao oko pripreme sezone, otvaranje novog turističkog info centra u Kaštel Starom, koji kao i TIC u Kaštel Lukšiću, radi cjelodnevno. Puni pogodak bilo je i otvaranje Welcome deska u Zračnoj luci Split za TZŽSD, dobroj promidžbi pridonijele su i interaktivne karte Kaštela i biciklističkih staza na web stranici, posao iznajmljivačama olakšan je on line prijavama i odjavama gostiju, privatni iznajmljivači oglašeni su na web stranici TZG Kaštela… - kazala je o aktivnostima koje su makar djelomično doprinijele povećanju broja gostiju i jednostavnijem poslovanju iznajmljivača, direktorica kaštelanske Turističke zajednice, Nada Maršić, naglasivši da je u detaljnoj analizi utvrđeno da je povećanje broja gostiju rezultat izvrsnog rada privatnih iznajmljivača, kod kojih je zabilježen porast od 32 posto.


KAŠTELA  DOLASCI I NOĆENJA 2014/2015 - KOMERCIJALNI SMJEŠTAJ

U komercijalnom smještaju tijekom srpnja 2015. godine najviše gostiju došlo je u Kaštela iz Poljske, 17 posto od ukupnog broja, a onda ih slijede gosti iz Češke, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Norveške, Mađarske i Francuske. Tijekom srpnja udio stranih gostiju iznosio je 95,5 posto. Slična statistika odnosi se i na razdoblje svih sedam mjeseci ove godine, a razlika je u udjelu stranih gostiju, koji je bio nešto manji i iznosio je 88 posto.

- Imamo i povećanje u broju dolazaka i noćenja sa skandinavskog, belgijskog i britanskog tržišta na kojima već više godina promotivne kampanje provodi TZŽSD, a TZG Kaštela sudjeluje sa svojim materijalima, a i avio linije sa ovih tržišta kreću u sve većem broju i ranije svake godine. Iako su brojke male, zanimljivo je da veća povećanja u postotku imaju dolasci i noćenja turista iz Australije, Indije, Portugala, Švedske, SAD-a, zemalja Južne Amerike te svih azijskih zemalja, što pokazuje trendove u širenju na nova tržišta i potencijale s tim u vezi – zaključila je Maršić.

Evidencija broja dolazaka i noćenja vodi se i za nekomercijalni smještaj i užu rodbinu, no ti podaci ne ulaze u službenu statistiku.


DOLASCI I NOĆENJA 2014/2015 - NEKOMERCIJALNI SMJEŠTAJ I UŽI ROD

Broj turista po državama iz kojih dolaze možete pogledati OVDJE.


KOMENTARI:

Stari Komentari (35)

 • (Gost_3144)

  samo

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1931)

  Ajde bar nešto pozitivno...
  Jedina pohvala ovde triba ić malin iznajmljivačima koji su sredili svoje kuće (di kolji i) izgradili bazene i bore se i oglašavaju da bi privukli gosta u Kaštila!!!

  Još kad bi ovi "grad" i TZ trgnili i iimali i kakve sadržaje, velike koncerte, bar koji živući hotel i nočni klub...možda bi od nas i bilo nešto.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8161)

  TIC u Kaštel Lukšiću ne radi cijeli dan. Jučer je bar stotinjak gostiju poljubilo vrata dvorca Vitturi jer je TIC bio zatvoren, a i naš dični muzej ne radi vikendom i državnim praznikom (sic!).

  oko 3 godina prije
 • Gdje su Talijani? (Gost_1140)

  Zaboravili ste Talijane!!!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1116)

  Kaštela se ne čiste nediljon,niti se mete niti praznu koševi jednon ričju KATASTROFA.Komunalni redari ne postoje bar ih u radno vrime niko ne vidi.SRAMOTA od grada,nemate se šta falit jer ništa ne radite u korist grada nego samo za svju korist.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3167)

  Mislim da je i više od 22 posto. Kada usporedim 2013 i 2014 godinu mislim da je 2015 više i 50 posto gostiju. Sve se na plažama i rivama vidi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2547)

  dežurna gunđala...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6111)

  Vidi se da je veći broj ljudi prisutan, no ipak mi se sve skupa čini pomalo amaterski i već viđeno.
  Ured TZ možeš pronaći samo uz dobro navođenje, plaže nisu dovoljno uređene a nedostaje sadržaja svih vrsta,...
  Higijenski WC-i se ne čiste redovito i kako treba, djelovi šetnice su nesovijeljeni,a svi skupa se pitamo zbog čega stanovnici određenih ulica iste koriste kao vlastiti parking prostor (npr. kad se spustite od Ribole prema Sudu u Kaštel Lukšiću), ima tu još posla do pristojne turističke ponude

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3679)

  Muzej ne radi državnim praznikom, ali svakim radnim danom i subotom radi od 9-20 i nedjeljom od od 9-13. Zato nemojte iznosti neistine da muzej jučer nije radio goste 8161.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7949)

  Biće se u Palacu traži krevet više,ajte lovit rake govnjare skupa sa Maršićkom,biće joj mala plača za ovakav nered i nerad u Kaštelanskon turizmu.

  oko 3 godina prije
 • cyz (Gost_8184)

  Velikog nam turizma pogotovo vecernji dogadjanja dno dna

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3121)

  Mladi turisti dodu jednom i nikad vise, nema apsolutno nikakvih sadrzaja za njih.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_427)

  "Kaštela se ne čiste nediljon,niti se mete niti praznu koševi jednon ričju KATASTROFA.Komunalni redari ne postoje bar ih u radno vrime niko ne vidi.SRAMOTA od grada,nemate se šta falit jer ništa ne radite u korist grada nego samo za svju korist."

  A prirez skoro ka i normalni grad, samo bez ulaganja, komunale, prijevoza, školstva, zdravstva, kulture,... Di su pinezi?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5538)

  Neka se Maršićka prestane kitit tuđin perjen jer poboljšanju u turizmu doprinijeli su privatni iznamljivači svojim trudom, radom i uloženim novcem. A šta su zato dobili cilu godinu plaćaju mukotrpno zarađeno za plaću lezilegovićima. A što se tiče muzeja ta ustanova jedina i radi u dvorima i dobit cete sve tražene informacije i otvorit ce vam na zahtjev i kad ne rade.A u turističku ne triba ni ic vise jer sve se radi digitalno sad. Stoga pripametnim likovima u gradu sugeriram
  da ekipi iz muzeja prepuste kompletno informiranje ili zajednički infodesk sa kvalitetnom suvenirnicom, a ne dupliranje sličnih sadržaja u dva metra. Imamo sve al nažalost krive ljude na pravim mistima

  oko 3 godina prije
 • Vridni (Gost_4648)

  Ja bi uprega ove tri.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1471)

  Turistička ponuda Grada je neprimjerna. Poboljšati signalizaciju do određenih središta koja se trenutno ne mogu pronaći ni GPS-om .Zabava za mlade je loša, skoro nikakva. Plesa nema, žive muzike također, info pultevi nedostaju, znanja jezika itd itd. Generalno, radimo na 10-15% ...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4244)

  Turizam u Kaštelin, hahahahahahahahahaha....

  oko 3 godina prije
 • Mađari! (Gost_8183)

  U Turističkom nema promiddžbenih materijala na Mađarskom!
  ZAŠTO?

  oko 3 godina prije
 • Spoj Kambelovac - Lukšić uz More!! (Gost_8183)

  Kad će se službeno spojiti šetnica Kambelovac - Lukšić )poviše Baletne Škole!
  Postoji putić, koji treba osvijetliti, urediti, postaviti putokaze, itd.
  Jer, treba spojiti Gornja i Donja Kaštela uz more!
  Hvala na pažnji, alo ovo Turistička mora gurati prema Gradskom vijeću i gradonačelniku!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8168)

  Turizam u Kaštelima opstaje na aparatima isključivo zaslugom malih iznajmljivača i njihovom svemirskom trudu. Turistička zajednica kao i Maršićka imaju funkciju ubiranja "nameta" i to za ništa. Nikakvu uslugu, nikakvu promiđbu ili ideju ne nude. kaštela nikad nisu bila zapuštenija, zasranija unatoč relativno čistom moru. Sramota za kontenjere, septičke koje smrede cilo lito u pojedinim kvartovima, neasfaltirane i rupičaste ceste... Događanja nikakvih ili bolje rečeno zastarjelih i neprimjerenih vremenu u kojem živimo. Katastrofa!

  oko 3 godina prije
 • Turistički realitet Kaštela (Gost_6152)

  Kaštela su bila interesantna i odlična turistička destinacija. Istina dolaskom, svega i svačega, nastala je postojeća infrastruktura ne održiva a upravo "multi-kulti"imaju javne važne funkcije pa gledajući samo svoje interese, doveli su nas do neizdržive situacije gdje u principu ništa više ne funkcionira. Nažalost pokazalo se da i neki kaštelani više su gledali svoje nego javne interese.
  Kako je moguće da općenito imamo viši priliv turista a u Kaštela sve manje.
  Kako je moguće da netko bude gradonačelnik Kaštela a odbacuje ili samo djelomično prihvaća tuđe ideje za kulturni život Kaštela, svojih nema jer nije u nikakvom pogledu povezan "tuđom zemljom" Kaštela. Noga je ovdje a misli....
  A onda upravo takvi bude šef Turističkoj zajednici koju tako nesposobnu (kao i on) prihvaća umjesto da ih rasturi i dovede sposobnije dok se kod ne vidi pozitivnog rezultata. Vremena su prošla gdje se zaposlilo samo zato što je to netko naredio ili htio. Ima nezaposlenih hoćemo promjene !!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1931)

  Evo moja neslužbena statistika turizma u kaštilima u zadnji 20 godina:

  - 70% "turista" izlaze iz auta s bosanskin tablicama i iz auta s njemačkin tablicama a govore bosanski - u 99% slučajeva spavaju kod rodbine.

  - 30% turista izlaze iz auta s nekon drugon tablicon osin ove dvi gore navedene; par dana bauljaju dok ne svate da se ovde ništa ne događa - u 80% slučajeva se ne vračaju.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4181)

  jel postoje podaci o broju turista 70-ih godina u kaštelima.mislim da je palac, resnik , zeničko i željezničko ima više turista nego sad svi ovi apartmani i priv. hoteli

  oko 3 godina prije
 • gost (Gost_9155)

  nočenje poraslo jer su lokalni političari više doma spavali

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9811)

  Slažem se sa većinom koji komentiraju ovu temu da je isključiva zasluga za povećanje noćenja u Kaštelima zasluga privatnih iznajmljivača!...ja bi volija vidit onoga kome je TZ pomogla da zaprimi gosta...sve ovo što se dešava u Kaštelima može se pripisat isključivo samoinicijativi privatnih iznajmljivača, samostalnim radom sa raznoraznim agencijama domaćim i stranima....a zasluga gđe. Maršić i ostalih može se očitati na svakom kantunu Kaštela....smeće na svakom koraku, smrad kanalizacije i katastrofalno stanja rive (čudo da još nitko nije slomija nogu!)....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7)

  ma dobro bi to bilo da su ovi iz turisticke nesto zasluzni uopce ako i je porast!!!!

  ma kakvi DESK te jebo da te jebo da DESK su oni ka napravili....o jadu jadni

  uzdaju se u privatne iznajmljivace pari da su in oni dali kruva mrs stoko jedna neobrazovana

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1439)

  Uništena riva, smeće na sve strane, zapišani zidovi, divoski "Za dom spremni" natpisi, kukasti križevi i ušata "U", pseći izmet (pse volim ali poneki vlasnici su istriskat), manjak zelenih površina, plaže nasute žalom, posječeni tamarini, devastirana kulturna i povijesna baština Kaštela, jedino mjesto na svijetu koje nije uzelo svoj dio kolača od snimanja serijala Game of Thrones, prometni nered na ugibalištima autobusa, komunalni redari koji se (valjda) boje opalit kaznu ekipi šta pušta septičke u more, pretvaranje nesretno uništenog sstabla u spomenik umjesto da se sade nova stabla,...trulo je nešto u Kaštelima, a riba smrdi od glave!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8161)

  Ispričavam se gostu 3679. Može bit da je muzej otvoren, ali su Vam vrata od dvorca zatvorena, pa gosti ne mogu uć.

  oko 3 godina prije
 • VIŠE PROREDBI i SPOJITI ŠETNICOM UZ MORE Kambelovac i Lukšić. (Gost_8183)

  Neka Turistička organizira svake subote jednu ribarsku večer, od Sučurca do Štafilića, jer bivši organizatori nemaju PSI kase ili OPG!!!!
  Kambelovac i Gomilica su kroz kolovoz defakto mrtva sela!!
  Zašto jedna klapa, KUD, ili slično nebi makar jednom tjedno u svakom od ovih sela nebi malo zapivali na Brcima. Jer nešto gostu treba ponuditi.
  Ugledajte se na Solin! Premda nemaju toliko aparmana kao Kaštela.

  SVAKAKO TREBA SPOJITI ŠETNICU KAMBELOVAC - LUKŠIĆ, jer će gosti imati priliku pješice šetnjom ili biciklom vidjete priredba u bilo kojem selu ili plaži, dvorcu ili slično.
  UDOVIČIĆU I g. Maršić nadamo se da će iduće sezone biti bolje, a može se još toga popraviti.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_232)

  Istočni tuš na Gabinama ne radi već duže vrijeme. Kad će se popravit. Zar se ne ide u redovni obilazak od strane komunalnog pogona. Klupe nisu opiturane.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3099)

  Ko jedanput dođe u Kaštila, taj biži glavon bez obzira. Noćni život Kaštela svodi se na 1-2 birtije... Ali nema veze, sad će ga spasit Miljenko i Dobrila...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8183)

  U Kambelovcu kod Stare Škole, tuš ne funkcionira kako triba od početka lita?!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4106)

  Tamarise su rezali neznalice prošle zime.
  Deblo se nesmije dirati, tada će uvijek imati visinu, hlad itd. (Režu se slično kao i Murva. Deblo od tamarisa izgleda ružno ali je to tako, a to bi trebali znati oni koji režu.
  Sad smo od tamirisa napravili Grm s desetka izbojaka i nakad hlada! Treba pogledati samo one kojima su na sreču ostavili deblo.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1931)

  Da bi Kaštila imala išta od turizma tribalo bi napravit ovo:
  - Generalno uredit i ušminkat šetnicu od Resnika do Gomilice (posadit stabla, tuševe, klupe, biciklističke staze
  - Sredit ka disco kulu u Nehaju
  - Kulu Rotondo otkupit priuredit u 5-6 elitnih apartmana i koji restoran
  - Od kule Rotondo do Novskog porta napravit vez s priključcima za 20tak jedrilica
  - Ako će se već gradit lućica u starome osigurat jedan dio vezova i za nautički turizam
  - Od onih devastiranih odmarališta između Starog i Palaca ucinit jeftinije hostele za mlade
  - Zatvorit odgovorne, poništit prodaju, dignit kredit u HABOR-u i vratit u funkciju hotel Palac sa svin sadržajima (plesnjaci, klub, restoran, kafići, teretana, tenis, bazeni, disko, ronjenje, renta boat itd.)
  - Natirat vlasnika da stavi u funkciju Željezničko odmaralište
  - Sredit park i plazu Šulavy s lučicom, restoranom, jedriličarskim klubom i vezom za koju jahtu
  - Dat ljudima poštenu zamjenu i Gomiliški kaštilac preuredit u muzej hotel

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6374)

  to ti se zove bajka

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara