SPOMENIK SUĆURAČKIM BRANITELJIMA
Četvorica poginulih branitelja iz Kaštel Sućurca, u petak su na sućuračkoj rivi dobili svoj spomenik, koji će njihove sugrađane podsjećati na njihovu hrabrost i žrtvu koju su položili za Domovinu i njene građane.

Na spomeniku stoje imena te datumi rođenja i pogibije Mate Šunjića, Vlade Rubelja, Filipa Ercegovića i Nenada Biočića, kao i poruka: „Ja sam umro za Hrvatsku i za te, ti živi Hrvatsku i živi mene“.
Spomenik je postavljen zaslugom sućuračkog Mjesnog odbora, a uz pomoć Grada Kaštela, tvrtke Jadrankamen te kipara Ivana Branimira Đuke.

- Nakon veličanstvenog spomenika svim braniteljima na Malačkoj, Mjesni odbor želio je na poseban način odati počast i svojim sumještanima te im zahvaliti jer su za nas i Hrvatsku dali ono najvrjedniji što su imali, svoje živote. Na tome im hvala, a na ovakav način, ovim spomenikom oni će svakodnevno biti uz nas te biti podsjetnik na njihovu hrabrost, kako nama tako i svim budućim generacijama – kazao je predsjednik Mjesnog odbora Damir Rajčić.

Spomenik su otkrili članovi obitelji četvorice branitelja, koji nisu mogli skriti emocije.

- Srce samo što mi nije iskočilo. Ponosna sam na svoje dijete i njegovu žrtvu, te hvala onima koji se brinu da uspomena na njega živi. Hvala i svima koji se i dalje brinu o njihovim obiteljima – poručila je majka Vlade Rubelja, Slavka Rubelj.

Zašto nema imena Lorana Šulentića

Emotivna priča o ovom spomeniku ima i svoju stranu u kojoj se dio građana Kaštel Sućurca ne slaže s činjenicom da se na ovoj ploči nije našlo ime 22-godišnjeg Lorana Šulentića, pripadnika 3. bojne 141. brigade, koji je svoj život položio točno prije 20 godina u borbama kod Bosanskog Grahova.

Kada je prije nekoliko godina pokrenuta inicijativa o izgradnji spomenika, naišlo se na brojne probleme, pa cijeli projekt kojem je Grad trebao biti nositelj, nije niti realiziran. Potom je Mjesni odbor nedavno sve ponovo preuzeo u svoje ruke i spomenik je ugledao svjetlo dana.
Upućeni kažu, prije šest godina na spisku poginulih branitelja iz Kaštel Sućurca, prema podacima dobivenim iz Ureda za obranu, nalazilo se i ime Lorana Šulentića, no u fazi izrade spomenika njegove ime je nestalo.
I tada su počele „seoske priče“, a među glavnim pričama vrti se ona o njegovom porijeklu i činjenici da se radi o momku iz Banja Luke, koji je u Sućurac došao kratko kod majčine obitelji??

Kako se Loran Šulentić svih godina vodi kao poginuli branitelj iz Kaštel Sućurca, izostavljanje njegovog imena sa spomenika i nas je iznenadilo, pa smo pitanje o tome postavili Damiru Rajčiću.

- Jedino mjerilo po kojem su se poginuli branitelji našli na ovom spomeniku je mjesto njihovog boravišta ili prebivališta. Na žalost, pokojni Loran nije bio prijavljen u Kaštelima, o čemu svjedoči potvrda iz policije, on ovdje nije živio već u Splitu – odgovorio je Rajčić, koji je na naše pitanje jesu li provjeravali prebivališta i boravišta drugih poginulih heroja, odgovorio potvrdno.

Isto tako, u razgovoru nam je Rajčić kazao kako je i sam godinama službeno nosio cvijeće na Šulentićev grob u Kaštel Sućurcu, dok roditelji nisu odlučili njegove posmrtne ostatke prebaciti u Split, te kako je o situaciji izostavljanja Šulentićevog imena razgovarao s članovima njegove obitelji, koji su se složili sa situacijom.
No, da je to ipak nešto drugačije, govori činjenica na koju su nam ukazali pojedini građani, kako je na otvaranju spomenika nazočio dio Šulentićeve obitelji, sa suzama u očima.

Inače Loran Šulentić, kako su nam kazali Sućurani, porijeklom je bio iz jedne od starih sućuračkih obitelji. U rat je krenuo iz Kaštel Sućurca, mnogi se sjećaju da su se s njim družili na sućuračkim ulicama, da je radio u cementari kraće vrijeme, da je godinama bio pokopan na sućuračkom groblju te da je u prvom spisku iz Ureda za obranu stajalo i njegovo ime, što znači da je postojao u evidenciji branitelja iz Kaštel Sućurca, pa stoga mnogima nije jasan ovakav postupak Mjesnog odbora.

Među onima koji se ne slažu s učinjenim je i jedan od inicijatora cijele ideje o spomeniku, Željan Jurlin.

- Postavljanje spomenika značilo je ispravljanje dugogodišnje nepravde u našem mjestu, na čast poginulih i ponos živućih. Samo kako to u nas na žalost ide, izgleda da ništa ne može proći bez onog ALI.. Stoga se uz svo dužno poštovanje i zahvalu svima koji su bili uključeni u samu ideju i realizaciju spomen obilježja, imam potrebu i javno ograditi. Jer neshvatljivo je da Lorana Šulentića Grad Kaštela vodi kao kaštelanskog poginulog branitelja, ali istodobno ne i sućurački Mjesni odbor. Kao inicijator i vijećnik MO dužan sam reći ono što ja osobno smatram prihvatljivim i meni jedinim službenim odgovorom, a to je rješenje Ureda za obranu. Dakle, kad se inicijativa prije otprilike šest godina pokrenula, u ime MO zatraženo je očitovanje o imenima poginulih Sućurana. Na njihovom je rješenju, uz postojeća četiri, tada bilo i ime Loran Šulentić. Uostalom njegova je slika na zidu Gradske vijećnice, ime na centralnom Križu i u krugu tvornice Sv. Juraj. Zašto i kako se to u međuvremenu promijenilo, objasnio nam je predsjednik Damir Rajčić, no takvo objašnjenje nije mi bilo prihvatljivo tada, a nije ni sad. Međutim, kako se u MO odluke ipak donose na principu većine, rečenom ne bih imao više što nadodati, osim roditeljima i obitelji Šulentić izraziti svoje osobno žaljenje – kazao nam je Jurlin i uputio svoju sućut svim obiteljima poginulih branitelja.

Što zaključiti?

Sagledavši sve primjedbe i objašnjenja, možemo reći da je golobradi mladić čiji nas lik s tamnokosim nemirnim uvojcima gleda sa zida Gradske vijećnice, uspio ono o čemu mnogi maštaju – ujediniti kaštelanska sela u jedan grad.
Jer kraj njegovog imena nikada neće pisati ni Kambelovac, ni Gomilica, ni Lukšić, ni Štafilić, ni Stari, ni Novi, jer s tim mjestima nije imao nikakve veze, ali neće pisati ni Sućurac, jer su ga se na neki način Sućurani odrekli, već će kraj njegovog imena pisati – Kaštela.

Osim za hrabrost i položen život na oltar Domovine, ovaj put zahvaljujemo mu i zbog toga.

Foto: Dragan Kovač


KOMENTARI:

Stari Komentari (90)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_8150)

  i šta ste se uspalili kad ove portale čita 5 ljudi?

  oko 2 godina prije
 • gost 7049 (Gost_5093)

  neka se niko ne jidi,ali ime ovog branitelja je tribalo bit na otoj ploči,zašto-ZATO JER JE DA ZIVOT ZA HRVATSKU,VELIKI PROPUST I NIJE U REDU.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8788)

  Goste 8150.
  Ovog trenutka ovaj portal čita 284 osobe.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8150)

  moja konstatacija je bila sarkazam na prethodne komentare u kojima sućuračke face Šljivo, Tojo i Zoki navode bljezgarije o novinaru i tvrde da portal čita 5 ljudi. Pa mi nije jasno šta su se onda uskomešali

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8130)

  zato je dr franjo bija iz kaštila pa jema spomenik usrid kaštili

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6207)

  Zasto braniteljske udruge i kastelanska hvidra nisu ulozile protestnu notu i stali u zastitu poginulog suborca, oni koji gade novinare su ljubimci bivseg sistema u kojem je sve bilo zakukuljeno i zamumuljeno ka sta oni sada rade,a ovima sta smetaju spomenici palim braniteljima su mrzitelji Hrvatske!

  oko 2 godina prije
 • 2803 (Gost_3098)

  Ajme meni jel dosta vise prepucavanja preko lorana!!!!!!!????????

  oko 2 godina prije
 • (Gost_220)

  ima mista na ploči i neka đuka ukleše i ime Lorana pa će sve bit pošteno.ima bit kako se neki boga ne boje jer misle kako su iznad njega.neka se MO ispriča i ispravi grešku

  oko 2 godina prije
 • 112 (Gost_3684)

  Veliki kiks velikih" junaka"...sram ih bilo...pravi junak koji je sa svojih 22 išao naprijed i sve svoje dao zaslužio je poštovanje...i ima ga...od onih koji znaju...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5173)

  Opet je stavljeno pet svica jedna je za lorana

  oko 2 godina prije
 • 235 (Gost_3684)

  Registar branitelja

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7223)

  sad 20 godin nakon zavrsetka rata ajmo se napokon vise oslobodit toga ciji je stari bija ustasa a ciji partizan ciji u domobranima ciji u braniteljima ciji u specijalnim postrojbama ciji u policiji triba jin svima odat pocast jer su se borili svi oni premda znajuci da su prije svega ljucka populacija koja je stvorena od boga ali neznajuci za sta se bore a bore se Izvan državnih zajednica stalno vlada rat svakoga protiv svakoga. Iz ovoga se vidi da se ljudi, dok žive bez zajedničke vlasti koja bi ih sve držala u zajedničkom strahu, nalaze u stanju koja se zove rat, i to u ratu svakoga protiv svakoga (...). U takvom ratu ništa nije nepravedno. U tom ratu svakoga protiv svakoga ništa ne može biti nepravedno. Pojmovima pravog i krivog, pravde i nepravde, ovde nema mjesta. Gdje nema zajedničke vlasti - nema zakona, a gdje nema zakona - nema ni pravde. U ratu su sila i prevara dvije glavne vrline. (...) Strasti, koje navode ljude na mir. a mir je potreban ya pokrenit kastila

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7223)

  rat se sastoji u tome,da se ljudi,mada se dvije zaracene strane, medusobno dobro ne poznaju oni se teskom mukom ubijaju, na zapovjed ljudi,koji se vrlo dobro poznaju a uzajamno se ne ubijaju...yato ujedinimo se i odajmo pocast svima ....a onda uvati te se vi u gradu kastilima otvarat restorane hotele diska barove pokrenite turisticke atrakcije i na kraju yaposlite ljude i onda ce jedino biti mir koji pokrece kastila slipci progledajte i napravite nesto ili to prepustite nekim sposobnijim mladim ljudima hvala

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6198)

  ko nas vodi - politika razjedinjenja
  od takve politike i ne očekujen ništa

  a opet u MO k sućurac sama pamet, tolika da je možemo izvozit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1227)

  bia je na moseču pet miseci

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3214)

  Falili ste i jos mozete ispraviti gresku onda po vasemu na spomeniku nije trebalo biti ime i Ercegovica koji je odmah ukopan u Rogoznici dok je Sulentic bio ukopan u Sucurcu.Sljivo ispravite gresku pa nije problem uklesati i jos jedno ime.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2227)

  HDZova politika razjedinjavanja. Ništa novo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3144)

  (Gost_8130)
  zato je dr franjo bija iz kaštila pa jema spomenik usrid kaštili

  mislim da bi bilo najpoštenije oko franjina spomenika a ima mista postavit svima poginulima spomen ploće po kaštelima i to neka bude jedna vrsta groblja.zašto po selima stavljat i to po zidovima i po ono malo parkića. neznan kome je palo napamet isprid bobisa stavit ono kamenje.oko franje i nigdi više .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3127)

  Hvala svima koji su branili našu Domovinu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6130)

  zašto ovo zašto ono zašto ovdi ne ondi zašto ovako a ne onako zašto zašto. pa gospodo šest godina se u mistu razgovaralo da bi se sve skupa napravilo naravno uz suglasnost roditelja župnika MO Grada i svih ostalih sumještana. dvadesetak se godina imalo vrimena pribrojat pokojne i zapravo jedina šteta svega skupa je to da se ova dobra namjera i zajedniištvo u dobroj vjeri nije znalo oli moglo izvest do kraja. zato bolje umisto nepotrebnog pripucavanja priznajte i ispravite grešku i to dok je navrime jer u suprotnom jedina logicna stvar kao posljedica ove velike hdz-ove filozofike more biti micanje slike iz gradske vijecnice pošto logicno nemogu postojati dvi potpuno suprotne istine. tek bi onda to bila potpuna sramota za Grad ali i sve nas.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5103)

  tribalo je spomenik za sve poginule i umrle branitelje.onda bi me bas zanimalo bi li novinari i fotografi isli okolo provjeravat koji su to .... ne razumin kako vam je stalo samo radit skandale po navodno krinkom istine..sram vas bilo jos dolazite vi reporteru u kratke gace a to vam je odmah znak postivanje i koliko vas briga

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4564)

  ja mislin da bi i onda provjeravali jer in je to posal, da nas ti i takvi ne mažu cili život

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2220)

  za gosta 5103 možeš se ti sad uvatit i kakvu je ko boju majice gač suknje ili košulje ima i na ti način skrenit priču sa stvarnoga problema ali to ti neće proći jer ako je to tako ka šta ti govoriš onda ni rodbini koji su došli otkrit spomenik nije stalo do svojih mrtvih ali tvoje je razmišljanje samo parcijalno a to je u ciloj ovoj priči glavni problem

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8618)

  Stvarno vam nije ovo tribalo ša ima veze okle je čovik i okle je doša ako je poginija šta je značilo još jedno ime i svi zadovoljni ,a vako ste se samo ocrnili .
  Onda kad izgubite izbore onda je narod za jugoslaviju ,veća ste partija nego ona do 90-e.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5103)

  evo gostu2220reci di i kad uz kavu cemo raspravit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3119)

  "sad 20 godin nakon zavrsetka rata ajmo se napokon vise oslobodit toga ciji je stari bija ustasa a ciji partizan ciji u domobranima ciji u braniteljima ciji u specijalnim postrojbama ciji u policiji triba jin svima odat pocast jer su se borili svi oni "

  Može. Odlično. Zato obnovimo greškom oštećena i porušena spomen-obilježja:

  Klikni

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2220)

  goste 5103 očito je to u Vas problem što ovakve stvari rješavate uz kavu
  ovo je javno mijenje koje je relevantno i koje je za Vas glasovalo i tu se raspravlja o ovakvim stvarima

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5103)

  2200 nit sam u vlasti ni blizu a kad hoces javno mijenje zovi i novinara novinarku .meni se cini da si ti blize vlasti ako ne nista bar su te zaposlili

  oko 2 godina prije
 • (Gost_204)

  Za vas koji ne želite čut istinu. Dragovoljac i branitelj Šulentić koji je poginuo braneći našu DOMOVINU HRVATSKU.Protjeran je iz Banja Luke od strane Četnika,s obitelji je živio u Splitu radio u DC,tad odlazi u rat mobiliziran u Splitu.Samo sam vam želio skrenut pažnju da bih ipak shvatili gdje je živio i bio prijavljen,znaći nema nikakve veze s Kaštelima osim što je imao rodbine u K.Sućurcu mislim da je vrime da se ostavimo naših poginuli da poćivaju u miru Božjem, a ne kupit nekakve poene vas draga novinarko molim da idući put provjerite prije nego što napišete.Mogu još opširnije napisat ali nema smisla dirat u rane roditelja koji če cili život patit za svojim voljenim koji je za našu DOMOVINU i SLOBODU dao mladi život.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2220)

  ispravk netočnog navoda za gosta 204 Loran je dijal svoga života sta u Sućurcu jer mu je mama Sućurka "od kolina" tako da bi bilo dobro da se Vi raspitate pa onda ne bi pisali izmišljotine poput (da nema nikakve veze sa Kaštelima osim što je imao rodbine u Sućurcu)

  oko 2 godina prije
 • jan (Gost_6157)

  Kako bilo da bilo jel zivija il nije ipak je trebalo bit njegovo ime na ploci i sramota za sucurac a za pojedine ljude neman rici fuj

  oko 2 godina prije
 • (Gost_137)

  204, nema nikakve veze s Kaštelima.pa zašto se onda vodi kao poginuli kaštelanski branitelj i cemu slika u gradskoj vjecnici.novinarki svaka cast a vi se sramite jer ovo ni partiji nebi padalo napamet radit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3144)

  "sad 20 godin nakon zavrsetka rata ajmo se napokon vise oslobodit toga ciji je stari bija ustasa a ciji partizan ciji u domobranima ciji u braniteljima ciji u specijalnim postrojbama ciji u policiji triba jin svima odat pocast jer su se borili svi oni "

  vidi vraga . ti bi sve pod istu kapu.srušili ste spomenike iz onog rata, skinili imena boraca sa škola i ulica, a sad bi "ajmo se dogovorit". neda bog da i ove spomenike neko diže u ariju ka i one ,ali ima ona stara izreka" šta gledaš to čekaš"

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1234)

  oslobodi Bože i Gospe

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5103)

  imate portal 141 brigade i slike i spomen ploce od kastela do grahova pa vidite i koje su bojne bile sve lipo pise....ajde ostavite se ogovaranja jer to nije potribno,malo pijeteta prema poginulima nebi bilo zgorega,,,ima nas koji su maloga lorana znali bolje nego ovi dezurni dusobriznici, ostavi te ih na miru nek pocivaju,,,,,,a neki koji ovde spominjete bili su u ratu pa nismo svi heroji ka vi koji svadjate ljude ,,bili su i dragovoljci ako vam to nije poznato i svako onaj koji je bija zasluzija je postovanje al eto sad kad ste uzburkali strasti i napravili pomutnju uzivajte al znajte onu ko sam ja da sudim .....................

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6157)

  Ooo brisu se komentari .kome to smeta .zar nije slobodna zemlja nasa rvacka da moremo pisat slobodno

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8098)

  Spomenik poginulim braniteljima iz Sućurca,pokojni kao šta se zna nije živija u Sućurcu,pa šta je tu sporno??????Sućurani su u pravu 100 posto.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7223)

  Odgovara: # 372060

  :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7223)

  Odgovara: # 372134

  ko svoju povijest yaboravlja ima da je ponavlja s tim ti ocu rec da netribamo nikoga yaboravit ali tribamo nastavit dalje zivit s onim ca imamo a imamo sve a nemamo nista jer su uvazena gospoda u gradu kastilima neosposobljeni od strane svoje kulture i ynanja i yelje da nesto naprave dobro ya građane u gradu kastilima .....u miru pokrenimo kastela to je poruka svih

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3812)

  Svaka čast mjesnom odboru a ovi podrumaši na čelu s Čutom kuco,reka bi meštar

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5871)

  Mislim kako je ovo sramota za sućurane i cilo društvo i kako je ovo osmišljeno samo za dobijanje političkih poena, a ne iz pijeteta prema poginulim vojnicima. Još nigdi u svitu nisam vidija obilježje kojim se želi postaviti nekome na spomen, postavljeno tako da po njemu mogu slobodno mokriti psi, pijančine ili da je položeno u blatu. Ovo je čisti primjer nekulture i nazadnosti. Pa zar nisu groblja ograđena i šta mislite iz kojeg razloga i kakvi su to ljudi koji to neznaju ili to namjerno rade!!!?? Vjerojatno branitelj koji nedostaje se sada na nebu ruga ovoj četvorici i govori: Pazi eno ćuko! Ne virujem da su predci ovih organizatora kralju Petru ili partizanima postavljali spomenike u blato nego na najbolje pozicije i na postolje od bar 2 metra. Sramota!

  oko 2 godina prije
 • ha (Gost_7915)

  Da kuco, volili bi vi da su svi kuco

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4181)

  srića da mi niko nije od familije poginija u borbi jer nikome nebi dozvolila da mu stavlja ime na spomenik niti da se njegovom žrtvom razmeće.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_137)

  4181 da se između ostalog nije s roditeljima razgovaralo i da oni nisu dali svoju suglasnost onda se to nebi ni radilo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5105)

  kuco podrumaši slažem se sa gostom3812 a svi ostali mogu govoriti šta ih volja oni nemaju pravo komentirat ako imaju obraza

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4163)

  5871 ti si ajme od covika i zlo ti je u glavi aj malo dojdi sebi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4178)

  bravo dijana bravo čuto i fala vam šta ste se založili za našeg lorana neka vam bog da snage i gospa pokaže put

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2143)

  Istina je spora ali dostižna! Bog je svemoguć i ne triba ga ljutit!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7158)

  oslobodi bože i gospe

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7175)

  Šulentić je jedno vrime živija u selu i bija prijavljen uredu za obranu Kaštela te se zato vodi kao poginuli branitelj Kaštela te je njegovo ime trebalo biti na spomeniku

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara