MISNA SLAVLJA I U KAŠTELIMA
Devetnicama i trodnevnicama Velikoj Gospi u kaštelanskim župama počele su pripreme za blagdan Velike Gospe, kojim se svetkuje uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, blagdan kada brojni vjernici hodočaste u Marijina svetišta.

Ovaj blagdan obilježava se u većini župa, a prema tradiciji posebno će se obilježiti u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, župi Sv. Petra u Kaštel Novom, župi Sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu te u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću.

U petak, dan užežin blagdana, koji se slavi u subotu, 15. kolovoza, u Kaštel Novom se održava tradicionalna procesija do svetišta Gospe Stomorije. Procesija će krenuti od župne crkve u 18.30 sati, vjernici će nositi Gospin lik do svetišta, gdje će se sveta misa održati u 20 sati. Na sam blagdan, mise u svetištu Gospe Stomorije održat će se u 10.30 sati te u 16.30 sati, kada će osim večernje mise biti održana i procesija.

U Kaštel Lukšiću Velika Gospa će se obilježiti na sam blagdan, misama u 7 sati u staroj župnoj crkvi te u 9 sati u župnoj crkvi. U 18.30 sati bit će održana procesija u kojoj će vjernici nositi Gospin lik kroz centar mjesta te svečana sveta misa.

Vjernici župe u Kaštel Štafiliću blagdan velike Gospe svetkovat će na misama u 7.30 i 10 sati u župnoj crkvi, te u 8.45 sati u crkvi Majke Tereze na Resniku.

Procesija Majci Božjoj u Kaštel Sućurcu se održava u petak, dan uoči blagdana, a kreće u 19 sati ispred župne crkve prema svetištu Gospe na Hladi. U 20 sati u svetištu će biti održana sveta misa. Na blagdan velike Gospe mise u sućuračkoj župi održat će se u 7, 9 i 19 sati u svetištu te u 10.30 sati u župnoj crkvi.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_6220)

  U Novome - ka' nigdi u Kaštilin - ne nosi se za Veliku Gospu kip već slika. I to Slika Gospe o'Stomorije.

  oko 2 godina prije
 • virhmeOd (Gost_5788)

  :) Kraljice Mira (Međugorje), Majko Boga Našega, Podari Nam Mir Koji Nam Je Toliko Potreban :) Cijeloj Zemaljskoj Kugli :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9137)

  Oće, podarit će, ka i do sad.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4166)

  virhmeOd (Gost_5788)

  ali je jača kraljica miiira od velike gospe

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9137)

  Najjača je Miss of the world: svaka se dosad zauzimala za mir u svijetu.:D:D:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7162)

  U Lukšiću se nosi također slika Majke Božje u procesiji, a svečano slavlje započinje tog istog dana(15. kolovoza) u 18 sati.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7162)

  --------Molim administratora da da izmjeni vrijeme početka slavalja večernje Sv. mise u K.Lukšiću u 18 sati a ne u 18.30, hvala, srdačan pozdrav

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4166)

  hodočasti se u sinj,a hodočasti se i stomoriji.nekad su naše matere i babe išle u sinj jer su se zavitovale,a danas je hodočašče u sinj poželjno kao trend i mjerilo koliki si vjernik.nije mi jasno zašto se stomorija za ove prostore stavlja iza sinja

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9137)

  Hodočašće = hodati + častiti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9137)

  "nekad su naše matere i babe išle u sinj jer su se zavitovale"

  Ne triba se nikome rugat, niko nije savršen.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3535)

  Nisu Kaštelanske matere niti babe išle u Sinj. Poštovali su svoja svetišta. Gori su hodili došljaci. U Sinju je svetište 300 godina, a Stomorija je prasvetište i fali joj malo do 900 godin.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3535) (Gost_1362)

  išle su išle kad su bile u nevolji. zavit su činile,ako tvoja nije znači da joj nije bila potriba i nemoj izdvajat kaštelanke od onih drugih u kaštelima.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara