FISHERY
Stoga su, radi poboljšanja turističke ponude, ali i pomoći domaćem stanovništvu, posebice malim ribarima, dva momka iz Kaštela osmislila zanimljiv projekt turističkih izleta s lokalnim ribarima, na kojima će gost dobiti autohtoni doživljaj plovidbe, ribolova, doznati neke naše običaje, upoznati naš način života.

Nije dovoljno more i sunce

– Projekt smo nazvali “Fishery”, a služi kao posrednik između vlasnika apartmana i ribara. Iznajmljivači mogu u svoju ponudu uvrstiti izvorne ribarske i turističke izlete, a ribari imaju dodatni sezonski posao realizirajući te izleta. Krenuli smo od pretpostavke da je raznovrsnost ponude za strance prilično ograničena. Gosti žele više od “sea, sun and sand”. S druge strane, znamo da lokalni ribari teško žive. I naši očevi se bave ribolovom, pa su nam poznate prilike i neprilike u toj branši.

Stoga smo odlučili povezati sve skupa i svima pokušati donijeti korist – govore nam Nikola Bejo, student turizma na splitskom Ekonomskom fakultetu, i Antonio Pavlinović, programer s FESB-a, 24-godišnjaci koji cijelo svoje slobodno vrijeme posvećuju razradi svih detalja koje ovaj projekt donosi. Uza sve to, imaju i dodatne poslove, Nikola konobari u hotelu “Le Meridien Lav”, dok Antonio programira u “HR Cloudu”.

– U poslovnom smislu, “Fishery” funkcionira kao booking agencija, a financira se iz dijela zarade od prodanih izleta. Krenuli smo s kaštelanskim ribarima i vlasnicima apartmana i malih hotela, a širimo se i dalje. Odaziv je iznenađujuće dobar.


Antonio Pavlinović i Nikola Bejo

Ah, ta papirologija

Nismo ni očekivali da će sve to tako brzo krenuti. Sada trebamo posložiti mnoštvo pravnih okvira kako bi sve bilo po propisima. Radimo preko vlastite obiteljske tvrtke, sa svima sklapamo ugovore, a cilj nam je što manje uložiti, a da opet svi budu zadovoljni – kažu ovi poduzetni momci objašnjavajući nam o kakvoj ponudi je riječ.

Ribari s kojima surađuju su registrirani, dobro obučeni, često i mladi ljudi koji znaju engleski jezik. Imaju male brodove do pet metara kojima vode turiste u ribolov i na kupanje. Riba se lovi uglavnom štapovima, na tunju, a ako je gost voljan, može se dignuti rano ujutro i izvaditi mreže s ribarom. Ulovljeno se podijeli pošteno.

Jedna takva ribolovna tura, koja traje pet sati, košta 30 eura. Momci kažu kako nipošto ne žele krenuti prema masovnom turizmu, pretrpanim brodovima, brzom ručku na brodu i slično. Imperativ im je lokalni, izravni kontakt s morem, ribarima, autohtoni ribolov, tijekom kojeg će gost moći čuti priče o našem načinu života.

– Otvaraju nam se ideje, pa bi bilo dobro uključiti i starije ribare u priču, povezati se s nekim domaćinstvima gdje bi se ta riba spremala, uvesti noćne ture, panoramske kulturne ture s turističkim vodičem... U tom smjeru idemo, samo da pohvatamo sve konce oko papirologije jer želimo da sve štima na papiru i u praksi. Za sada su svi oduševljeni – govore Nikola i Antonio.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • ana (Gost_9150)

  ja bi sa njima u ribe :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1190)

  Meni plaćaju 30€ za parking misto ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1248)

  Odgovara: # 371305

  Ti bi garant uvatila ugora:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3534)

  Kako doc do njih? Dali imaju neku internet stranicu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9172)

  Bravo momoci

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2221)

  Predivno! Još malo pa će nan stranci plaćat da pušemo u trube ka ona foka iz crtanoga filma Tom i Jerry u koju se Tom prerušija. Jer ioako ništa nećemo drugo znat.

  http://i.ytimg.com/vi/NFvDDU4f7l0/maxresdefault.jpg

  oko 2 godina prije
 • gost 7290 (Gost_8138)

  svi se uvatili gradit bazene i apartmane,a znate li da drzavA USKORO UVODI ZAKON -POREZ NA DRUGU NEKRETNINU.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_238)

  Ajme 2221 nula od čovjeka

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8193)

  Najbolja stvar za kaštelanski turizam svakako je najava ministrice Mrak Taritaš da će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati ogromne komunalne naknade. To će valjda promijeniti stanje sa Palace hotelom i drugim sličnom objektima u gradu. Možda će i fantomski "tajni" vlasnik pokrenuti nešto sa ex Željezničkim odmaralištem...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2221)

  "Ajme 2221 nula od čovjeka"

  Nisan ja kriv šta nan se ekonomija pritvorila u cimer fraj i izigravanje budala.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3119)

  .. bate ovi 2221 još gleda crtane :) :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2221)

  Pa kad nan je sve ka u Alanu Fordu i crtanima! Da nije za plakat, krepa bi o smija. :D:D:D

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara