BLAGDAN ZAŠTITNICE ŽUPE
Vjernici župe Sv. Jeronima u Kaštel Gomilici, obilježili su blagdan svoje zaštitnice, Gospe od Milosti, kroz trodnevnu pripravu i svečane svete mise u svetištu Gospe od Milosti te župnoj crkvi.

U subotu je u župnoj crkvi misu predvodio mladomisnik don Ivan Marić, u nedjelju mladomisnik don Mislav Šaškor te u ponedjeljak mladomisnik don Miroslav Rubić.

Posebno svečano i u molitvi bilo je u utorak, užežin blagdana Gospe od Milosti, kada je značajan broj gomiličkih vjernika te njihovih gostiju i prijatelja sudjelovao u tradicionalnoj procesiji te misi u svetištu, koju je predvodio biskup dubrovački, mons Mate Uzinić.
Tijekom procesije i mise, s Gospinim likom kojeg su nosili, vjernici su svojim molitvama još jednom pokazali da u hrvatskom narodu Majka Božja ima posebno mjesto.

Molitva Gospi nastavila se i tijekom cjelonoćnog klanjanja te na jutarnjim misama u srijedu, koje su govorili don Ante Čotić i don Ante Rako, te centralnoj blagdanskoj misi, koja se održala u u svetištvu Gospe od Milosti, a koju je predvodio don Jakoslav Banić.

Kako je dan kada se slavi Gospa od Milosti, isti dan kao i veliki hrvatski praznik Dan pobjede, mnoge molitve, misli i želje, na misnim slavljima bile su upućene upravo Domovini i njenim hrabrim braniteljima.

Ovaj blagdan bio je prilika da se javnosti predstavi zavjetni dar Ilije Pašalića svetištu Gospe od Milosti, koji predstavlja, kako je kazao sam autor, memento gomiličke župe, odnosnu duhovni karakter njenog nastajanja.
Riječ je o mozaiku, velikom oko 2 metra i teškom 500 kg, koji je izrađen od isključivo dalmatinskog kamena, a na kojem je autor radio oko 6 mjeseci.

Na mozaiku se nalaze likovi svetih Kuzme i Damjana, svetog Jeronima, Gospe od Milosti, Kaštilac te dolazak kršćanstva u Kaštela. Mozaik je smješten na samom ulazu u svetište, a uskoro će biti dodatno uređen prostor koji ga okružuje, kazao nam je autor.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_5446)

  Prekrasno!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5446)

  Lipe slike.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2536)

  Slike nisu lijepe nego tužne. Samo na jednoj slici se vidi osmijeh , sve druge su tužne i zabrinute. Zabrinuta lica, život u strahu, bojazan, tjeskoba, sve to može imati prostora u našem životu, ali ne smije nama ovladati. Vidim da je to ovladalo. Možda griješim.

  oko 2 godina prije
 • hodočasnik (Gost_9124)

  mozaik toliko zrači duhovnošću i umjetničkom vrijednošću pa stoga predlažem da ga se postavi na mjesto oltara u crkvi Gospe od Milosti ???

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3222)

  Ppzdrav mojin gomilisanin cuvajte milu horu i ne dozvolite.ovin kvazi gospodarstvenicin.da sire.kuce.povise naseg.svetista.jer.jedino.je Gomilica.ocuvala krajolik.poviae groblja.,u svin.ostalin Kastelin jema kuca povise grobja..Pozdrav iz Memphisa! Franko Cerskov

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara