PREDSTAVLJENA ZNAMENITA MARIJANSKA SVETIŠTA
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu u ponedjeljak je održana promocija i projekcija filma „Stella maris Dalmacije“ redateljice i voditeljice projekta Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek.

Kao uvod u projekciju dokumentarnog filma u kojemu je predstavljeno štovanje Bogorodice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji od srednjeg vijeka, preko renesanse, pa sve do današnjih dana, Pučki pivači župe sv. Jurja m. iz  Kaštel Sućurca (pod vodstvom Zorana Danielova) otpjevali su nekoliko starih pučkih napjeva, među kojima je bila i pjesma „Zdravo zvijezdo mora“, koja je posvećena upravo Čudotvornoj sućuračkoj Gospi na Hladi.

Cijelo događanje su prigodnim stihovima o Gospi popratili pjesnikinja Irena Grubišić-Čabo i pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev, dok su gđi. Hrvojki Mihanović Salopek dobrodošlicu u Kaštela poželjeli Renata Dobrić, ravnateljica GKK i dogradonačelnik Grada Kaštela, Zoran Bonacin.

O svom autorskom uratku, dokumentarnom filmu „Stella maris Dalmacije“, baš kao i o cijelom projektu „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“, u sklopu kojega je do sada snimljeno osam filmova, govorila je voditeljica projekta, redateljica i  scenaristica, dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, znanstvena savjetnica Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe.

U ugodnom ambijentu Gospojske štrade, Kaštelani su uživali u 45-minutnom dokumentarnom filmu, u kojemu su predstavljena znamenita marijanska svetišta te antologijski odabir djela iz iz teološke, književne, likovne i glazbene baštine posvećene Gospi.

Glazbeno-filmska večer „Stella Maris Dalmacije“ održana je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja, te kao uvod u proslavu blagdana Velike Gospe i Svetoga Roka.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_8235)

  Opet cirkus pod dirigentskom palicom Renate Dobrić - Gavran: red i po posjetitelja, od kojih je 80% došlo po diktatu partije, a ostali od ludosti. Čast iznimkama koje sam strpa u ove dvi prevladavajuće skupine. Kad će stat pranje mozga uz bojkot građana a na račun tih istih građana?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6220)

  Prekrasan projekt, zahvaljujem organizatoru na ovoj večeri i naporu da dovede autoricu filma. Sve čestitke...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8235)

  Platite kartu, a ne na račun 55000 građana organizirat marginalne party-je za nekolicinu polunepoznatih.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6028)

  Poštovani Goste 8235,
  Ne strahuj, tebi je mozak ne može bit ispran, iz vrlo jednostavnog razloga: jer ga ni nemaš!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2100)

  E da je bar tako, ne bi primjećiva ove ludosti oko sebe. Bilo bi mi sve u redu i bija bi mirniji. Žalim slučaj.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara