U SVETIŠTU GOSPE NA HLADI U KAŠTEL SUĆURCU
U spomen na čudesne Božje zahvate kroz 1180. godina povijesti Kaštel Sućurca i župe Sv. Jurja m., po zagovoru "čudotvorne Gospe na Hladi", sućuračka župa proslavila je i ove godine 31. srpnja, u noći s četvrtka na petak, blagdan Gospina Proslavljenja, a što je uvod u proslavu svetkovine Velike Gospe i blagdana Sv. Roka. Svečanu Sv. Misu predvodio je sućurački župnik don Ivan Delić.

Brojni vjernici i hodočasnici su i ove godine, baš kao i svih ranijih godina u tisućljetno Svetište Gospe na Hladi podno Kozjaka pristigli s istinskim molbama i željama i s nakanom da se poklone pred „čudotvornom slikom Gospe na Hladi“, kako bi Bogorodicu zazvali za pomoć i milost.

- Gospa je bila ona koja je učinila mnoga znamenja  i mnoga čudesa svugdje, pa tako i u našemu mjestu, a zato i slavimo večeras blagdan Gospina Proslavljenja, jer se Gospa doista proslavljuje preko svojih silnih, velikih i neizmjernih djela. Gospa je značajna u povijesti našega mjesta i naše župe i upravo zato smo večeras došli k njoj kako bismo joj zahvalili za sve ono što je učinila za našu župu, naše mjesto, naše obitelji, naše domove, naš narod i Crkvu Božju – rekao je don Ivan Delić na samom početku slavlja, zaželivši dobrodošlicu vjernom puku..

- Blažena Djevica Marija slavi se  u našem hrvatskom  narodu  na poseban  način i zato je Ona naša odvjetnica, naša posrednica i zagovornica kroz stoljeća mnoga, pa sve do današnjih dana, a duboko vjerujemo kako će i mladi i djeca, i svi oni koji dolaze nastaviti tradiciju i duboku vjeru koja se ukorijenila u svakom Hrvatu, u svakom vjerniku. Za nas je Marija posebna jer nas je čuvala i štitila kroz cijelu povijest, i kroz najtežu povijest, kada smo stradavali i kada su naši mladi ginuli za krst časni i slobodu zlatnu,  kada se nije znalo što će s nama biti. Marija je uvijek bila na braniku našem, ona nas je vodila i čuvala, i zato i mi večeras ovdje pjevamo “Zdravo, zvijezdo mora”. Ti koja si sačuvala ovaj puk, koja si sačuvala vjeru u ovom narodu, uz nas budi i dalje, ti nas vodi, ti nas štiti, kako bismo mogli uvijek tebi biti vjerni – ovim riječima don Ivan Delić potaknuo je vjernike na štovanje sućuračke Čudotvorne Gospe na Hladi, baš kao što su to naši pređi stoljećima činili. 

- Ovim smo se slavljem počeli pripravljati za svetkovinu Velike Gospe i blagdan Sv. Roka. U Devetnici će mo se moliti Gospi na Hladi za sve nas i za naš narod i, rekao je na kraju slavlja don Ivan, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripravi slavlja, kao i u samom slavlju, te svima onima koji su ove večeri od Gospe došli prositi da se Gospa u našim životima proslavi, baš kao što se proslavila i kroz povijest.

Prekrasna duhovna večer u drevnom Svetištu Gospe na Hladi podno Kozjaka završila je pjesmom  u čast Čudotvornoj Sućuračkoj Gospi na Hladi.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_1154)

  Prekrasno! Hvala don Ivanu što je udrio šakom od stol i pokaza tko je !!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2150)

  Bravo za dana, može bit da ima strašivega svita kad se smrkne.dogodine u podne.Ča sve neće izvrnit ?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3623)

  31.08.? Valjda 31.07.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1154)

  Kamo srice da se tkz sucurani zivciraju oko Int h stvari ka sta se zivciraju oko ure....
  Nije vam pasa Emanuel mrzili ste ga,eto vam sad ovaj...brzo ste i njega zamrzili

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6063)

  Ma ca je vazno koja ura kuuuri

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9235)

  Važno je onima šta nemaju pametnijg posla e

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2150)

  Užance su užance mista,i to tribaju bit i ostat, a ne da Ante,Radojko,Senko,Emanuel,Ivan i svaki idući koji bude, uz svo dužno poštovanje svakom od njih minja pojedine dilove naše tradicije bilo samostalno ili uz nečiji blagoslov.Znači nije važna ura, nije važno je li procesija prije ili posli, nije važno je li misa u Crikvi ili u Gospe ali svoju tradiciju triba čuvat, jer malo po malo .........i di smo i ko smo...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2877)

  Odgovara: # 370938

  I još nešto dodajmo, zašto inače nediljon nema mise popodne, tj navečer?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2877)

  Odgovara: # 370911

  Ma ko je mrzia Emanuela, ili bilo kojeg drugog svećenika?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9235)

  :D Da ko ga je mrzia..A eno na faceu se može vidit kako su se brzo sjatili..Svi oni koji su mrzili Emanuela sad mrze i ovog..
  A kako je uvik rič o istim judima onda se pitam u kome je problem...A Teu bi bilo boje da je malo manje oda sa udanim ženam apo Kaštelima nego šta širi mržnju

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara