STAROSEJSKO BRCE PREIMENOVATI U TRG FRA IVE PERANA
Ovogodišnja Kaštelanska besida, koju na brcu u Kaštel Starom već tradicionalno, osmu godinu za redom organizira PŠK Srdela u suradnji s Turističkom zajednicom grada Kaštela, održana je u pomalo drugačijem tonu i koncepciji nego li je to bio slučaj ranijih godina, kad su se na pozornici izmjenjivali domaći i furešti njegovatelji naše čakavske beside kazujući svoje stihove, jer ova je večer bila posvećena samo jednom Kaštelaninu – Sluzi Božjem fra Ivi Peranu.

Na prepunom brcu, tako su o životu i djelu ovoga franjevca, glazbenika i skladatelja govorili dr.sc. fra Bernardin Škunca, vicepostulator postupka za proglašenje blaženim fra Ive Perana, tajnica postupka Renata Jukić, te dr.sc. Vladan Vuletin, etnomuzikolog, dirigent, skladatelj i pedagog na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Osvrćući se na život ovog Sluge Božjeg, fra Škunca je kazao kako je posebno ponosan na svoj habit, jer se ovom večeri iskazuje počast jednom izuzetnom fratru, koji gotovo nikada nije skidao habit sa sebe, a vrlo često je išao pješke, autostopom, uvijek u njemu, što dovoljno govori kakav je čovjek i redovnik bio. -

- No, intenzivan život kakav je bio život fra Ive Perana, mogao bi se ipak parafrazirati kroz onu Ovidijevu riječ, a ona bi u slučaju ovoga čovjeka Božjeg, čovjeka hrvatskog i kaštelanskog roda mogla glasiti: štogod sam pokušavao izlazilo je u glazbu, uz pjevanje u radost življenja, jer život u Kristu i radosno klicanje životu kroz glazbu i pjesništvo za njega bijaše jedno te isto - kazao je, među ostalim, fra Škunca.

Znakovite crtice koje govore o načinu života fra Ive Perana, mnogobrojnoj publici anegdotama i zgodama, koje je zapisao više od 30 godina svaki dan vodeći dnevnik, približila je tajnica postupka za njegovo proglašenje svetim, Renata Jukić. Kako bi im približila njegovu jednostavnost, radost i neposrednost, ispričala je samo neke od njih, koje su i nasmijale sve nazočne, uglavnom iz prometa, s obzirom da je često stopirao jer je zaključio da je to jedno od izuzetno dobrih polja za evangelizaciju. Tako se moglo čuti da je slušao priče onih koji bi ga povezli i davao im savjete, čak ih i ispovijedao u automobilu, jednom prilikom čak u koloni glumio prometnika ili slučaj kada je prilikom zaustavljanja autobusa odlutao kako bi dječaka naučio loviti ribu pa je autobus otišao bez njega...

Na ondašnji glazbeni život u Donjim Kaštelima, koja su nazivali i malim Parizom, a koja su imala pet koncertnih dvorana,dok su se note za Bijaćku vilu nabavljale u Bruxselesu , Beču, Pragu, Trstu.. osvrnuo se dr. sc. Vladan Vuletin, naglasivši kako fra Ivo Peran kao skladatelj nije pao s Marsa, već je to genetika!

Vuletin je tako kazao kako je 1894. godine, kad je utemeljena stranka prava za Dalmaciju, iste godine u Kaštel Novom utemeljeno i hrvatsko glazbeno društvo Bihač, koje je svoj prvi nastup imalo u Bijaćima, kad je don Frane Bulić osnovao društvo Bijač.

- Iz društva Bijač 1903. nastala je Bijaćka vila, koja se spojila s pravaškim tamburaškim zborom Svačić iz Starog, koji je nastao 1888. i drugi je u Dalmaciji. Bijaćka vila 1910. je imala toliko članova da su se izdvojili ovi iz Starog, na čelu s maestrom Ivanom Barišinom, koji je učio glazbu kod Josipa Hatzea, i koji je dirigirao 1938. združenim zborovima seljačke sloge u HNK u Splitu, gdje je bio nazočan i Tijardović, kojem se zbor raspao pa su Barišinu dali da dirigira - naglasio je i sam nekadašnji voditelj Bijaćke vile Vuletin, kao podsjetnik koga imaju u svom mjestu.

 - Upravo iz tog hrvatskog glazbenog društva Svačić je čitav nukleus koji će izbaciti velikane, jer je i najveće i posljednje djelo fra Ive Perana - Apokalipsa, s obzirom da nije dobro baratao instrumentacijom, instumentirao Ivica Frleta, također iz Starog, kojem je fra Ivo vjerovao - nadodao je Vuletin.

Vuletin se spomenuo i Jordana Viculina, još jednog kaštelanskog glazbenog velikana, koji je također ubijen kao i fra Bernarin Sokol, uz kojeg se fra Peran i počeo baviti glazbom još u školskoj dobi, napominjući kako su svi koji su imali veze s kardinalom Stepincem, kojeg je upravo Viculin doveo 1932. u Palace, gdje je svaki dan služio misu u maloj crkvici gdje su pokopani Miljenko i Dobrila, a svaki su dan bili i na starosejskom brcu. Prisjetio se i četvrtog velikana hrvatske glazbe koji ima veze s Kaštelima, s Kaštel Starim i HGD-om Svačić , kojem su stalno zabranjivali rad, a to je Jakov Gotovac, koji je dolazio u Kaštela zbog rodbinskih veza s prof. Filipom Luksom.

Ovu prigodu Vuletin je iskoristio i kako bi pozvao kaštelanskog gradonačelnika da starosejsko brce preimenuju u Trg blaženika fra Ive Perana i uredi virtualni muzej, što je publika pozdravila s odobravanjem glasnim pljeskom.

U glazbenom dijelu večeri, održane u okviru Kaštelanskog kulturnog ljeta, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela te Splitsko – dalmatinske i Šibensko – kninske županije, sudjelovali su HPD Bijaćka vila, ženska klapa Štorija, te sopranistica Jelena Pletikosa uz klavirsku pratnju Borne Ercega , izvodeći skladbe ovog uvaženog skladatelja, dok je program vodio dramski prvak Joško Ševo koji je i kazivao stihove fra Ive Perana.


KOMENTARI:

Stari Komentari (24)

 • (Gost_9034)

  jel ovo znači da nema više kaštelana u kaštelima pa je ovako malo svita. da je kojin slučajem besida o zvonku bušiću bilo bi tisno starosejsko brce

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7207)

  besida u glavnoj ulozi sa svećenicima , dosadilo više :(:(:(:(:(:(:(:(:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4021)

  A šta van smetaju pok.Zvonko Bušić i svećenici? Kaštelana je malo ostalo i tome nije niko kriv..

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4021) (Gost_9034)

  da šta me smeta z.b. nemoj me nasmijavat

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4557)

  Bihaćka vila odlična :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9034)

  nije bihačka nego bijačka.poštijite nazive.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3809)

  ma koliko vas ima čisti da se niste mišali,aj nabrojite sve na prste jdne ruke....................

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6942)

  Ajde dosadni ste si tin mišanjen. Više ima oni šta su došli sa strane i šta su učinili više nego fetvi kaštelani.
  Vladane, ovo si lipo organizira, bilo je odlično, ostalo nije važno. Bravo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5859)

  Dosta vise sa tin imenovanjima ulica i trgova po 'popima i fratrima'. Ko se to jos sad ulizije, komu :(

  oko 2 godina prije
 • 1234 (Gost_1176)

  Žalosno je da ovdje netko spominje pok.Zvonka Bušića, zna li taj njegovu biografiju i žrtvu za našu domovinu. Što taj čovjek, Hrvat, domoljub smeta komu čak i sada kad ga više nema. Sve je pozitivno što god se događa, neka je više ovakvih večerii, svaka čast organizatorima.

  oko 2 godina prije
 • Gost_1176) (Gost_5111)

  ma koja žrtva za hrvatsku. on je kriminalac. veća je žrtva za hrvatsku nas koji smo ovde živili i radili, koji smo gradili ovu državu. od 45-e do 65-e hrvatska je imala škole,bolnice, elektriku po selima, ceste,hotele, tvornice.mi smo domoljubi koji nismo utekli a ne on i ka on svi ostali koji su bižali od polja, škole, od noseće cure, od vrijeđanja države,od dugova.šta je on bio
  on je bio Zvonko Bušić - nadimak Taik, bio je hrvatski politički aktivist i jedan u skupini otmičara putničkoga zrakoplova sa 76 putnika, na letu od New Yorka do Chicaga, u rujnu 1976. godine .šta nije iša na beograd i vladu kidnapira nego nedužne putnike i on bi mi triba bit uzor. bože sačuvaj

  oko 2 godina prije
 • (Gost_51)

  Žalosno što dr. sc. Vladan Vuletin u svome govoru nije ništa izrekao o fra Ivi Peranu kao skladatelju, a to mu je u biti bila tema izlaganja. Veći je naglasak dao na onodobno političko ozračje , a znamo vrlo dobro koliko je fra Ivo skladao. Nadalje, nije uopće vodio računa o slušateljstvu već je nizao podatke navodeći godine i godine. Nažalost. A mogao je i trebao govoriti o fra Ivi kao skladatelju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1242)

  Gost 1176 ispravka svega nabrojenog/glorificiranog. U navedenom periodu sve naznačeno bilo je u Jugoslaviji, a ne HRVATSKOJ. Koliko ti voliš svoju domovinu vidi se iz toga šta Hrvatsku ne možeš ni u komentaru napisat velikim slovom. Zato marš u požarevac.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5618)

  Goste 1176 ti ovog pošalji u Melburg neka se tamo slika a sigurno ima za put jer mu je penzija oko8 000 kune a mi u hrvatskoj koju smo volili i radili i izgradili imami 1 500 sramota.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1242)

  Goste 5618 sa pravopisom koji imaš, slaganjem rečenica, očito si u sustavu koji glorificiraš jedino mogao biti priprosti radnik ili špijun. Zato ti je 1500 i više nego dosta. Ribica i fetica kruva za 10 kuna tebi dosta - dnevno. Puta 30 dana. Hajde zbroji koliko ti ostaje?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1242) (Gost_8150)

  pametni a di je bila hrvatska do 90-e.meni je u dokumentima pisalo nacionalnost hrvat.možda ti nisi zna za hrvatsku ali ja san u njoj živija i radija i gradija. onda je bila u okviru jugoslavije ka šta je sad u okviru eu.
  da ti je dite ilo roditelj bija u avionu dali bi jednako slavija tu akciju i njega zva herojem. po tebi su heroji i oni koji su avionima srušili blizance u americi. o tvojoj pismenosti i ljubavi prema hrvatskoj govori i to kad nemaš argumenata onda tiraš u požarevac i nazivaš špijunima.jaka ti škola

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1175)

  To je bio cisti terorizam i nije za pohvalit se

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8150)

  (Gost_1175)
  To je bio cisti terorizam i nije za pohvalit se

  onda koje su njegove žrtve da ga se glorificira.da je neznam šta učinija dobroga ovaj "podvig"ruši sve.nisu se škole i bolnice ,ceste i tvornice gradile na račun njiovih pisanija pismica i pričica več smo mi gradili iz naših poreza.mi smo ovde živili i čuvali naš prag na koji niko nije doša .šta bi bilo od ove države da smo svi utekli vanka.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7264)

  Goste 1242 ajde promisli malo. Uspoređuješ da sam pripost radnik ili špijun. Usporedija si me sa špijunom. Jeli to može jedan školovan čovik tako uspoređivat i izračunavat koliko je kome potriba samo po mojoj procjeni si ti danas baja a pri si bi ja isto sa slovon b ali buja to sigurno znaš ča je buja jer si bija sirota pa si ima buje i gagrice

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7264)

  Goste 1242 kako se moš tako ponašat i nekog tirat u požarevac a siguran san da su tvoji služili i kopali da bi tebe prehranili jer su bili sirote.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4162)

  Večer se pretvorila u političko predavanje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4162) (Gost_1203)

  Za 2. svjetskog rata pripadnici romskog naroda bili su žrtve ustaškog režima u tzv. NDH. Od 1941. do 1945. godine romski je narod gotovo istrebljen s područja Hrvatske, na prvom poslijeratnom popisu stanovništva (1948. godine) evidentirano je samo 405 Roma.

  Imenom i prezimenom utvrđeno je 16.173 žrtava ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac romske narodnosti.

  nije političko predavanje jer se ovo nije ni spomenilo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_777)

  Nikako se odmaknit od partijske stege i stiskanja u potiljak. Seljo - beljo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1203)

  svaka država ima svoju vlast ,svoju partiju i svoju stegu.to važi za selju- belju i za
  gospodu,za sirotinju i za tajkune

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara