OBAVIJESTI MASLINARIMA
Na području Splitsko-dalmatinske županije u maslinicima su uočeni simptomi nedostatka vlage. Posljedice suše i visokih temperatura naročito su izražene na plitkim i kamenitim terenima, saznajemo iz podružnice Savjetodavne službe.

U uvjetima nedostatka vlage u tlu otežano je i usvajanje hranjiva, a maslina se momentalno nalazi u fenofazi  intenzivnog porasta plodova i odrvenjavanja koštice kada su zahtjevi za vodom i hranjivima najveći.

U maslinicima koji imaju pristup vodi preporučili bi obavezno navodnjavanje. Količinu vode  i učestalost navodnjavanja odrediti sukladno uočenim simptomima.

Tretiranje maslina preko lista

Ukoliko ne postoji mogućnost navodnjavanja preporučili bi tretiranje maslina preko lista kombiniranim hranjivima (mikro i makro elementi) i biostimulatorima (antistresni preparati na bazi aminokiselina) koji povećavaju otpornost masline na sušu (Kendal, Megafol, Polyamin, Siapton, Drin i dr.). Razmaci između prskanja maslina mogu biti od 7 – 14 dana odnosno sukladno preporuci proizvođača. Ova sredstva  moguće je kombinirati zajedno sa zaštitnim preparatima protiv štetnika i bolesti na maslini.

Dodatno se za smanjenje posljedica suše mogu koristiti i razni agrotehnički zahvati kojima je cilj smanjenje utroška vode  i gubitka vlage iz tla kao što su plitka obrada, uništavanje korova, malčiranje (zastiranje tla), uklanjanje vodopija i dr.

Mlade nasade maslina uz gore navedeno potrebno je obavezno navodnjavati.

Pojavila se maslinova muha

Redovitim praćenjem maslinine muhe(Bactrocera oleae) na području Splitsko-dalmatinske županije bilježi se  ulov odraslih jedinki slabog do srednjeg intenziteta na otocima i većem dijelu obale, a na području  Kaštela i Žrnovnice  jakog inteziteta.

Pregledom zaraženih plodova sa područja Kaštela uočene su i žive ličinke maslinine muhe te se radi mjera opreza preporučuje uzorkovanje i pregled plodova.

Ukoliko je pregledom utvrđena zaraza na 10-15 % plodova (ubodi su u obliku klina ili zareza), opravdana je uporaba insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Perfethion, Calinogor) tretiranjem cijele krošnje.

U maslinicima u kojima nema zaraze može se nastaviti primjenom metode zatrovanih mamaca kojom suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod. Metoda ima učinkovite rezultate ako se primjeni na što širem području i obuhvati što veći broj maslina.

Redovito pregledajte maslinike!

Obilaskom maslinika uočene su značajnije štete i od maslinina svrdlaša(Rhynchites cribripennis). Upozoravamo maslinare da i dalje redovito,  jednom tjedno pregledavaju maslinike na prisutnost štetnika. Maslinin svrdlaš radi direktne štete na plodovima masline  do okoštavanja, a nakon okoštavanja  ubodeni i deformirani  plodovi slabije nakupljaju ulje.

Pregled se radi trešnjom grana u jutarnjim satima na bijelu podlogu te provjeravanjem ima li uboda i crnjenja maslina. Napadnuti plodovi crne, otpadaju ili vise u krošnji a na njima se uočavaju ubodi (jedna ili više crnih točkica). Također se ubodi mogu vidjeti i na zelenim plodovima.

Ukoliko je u masliniku veliki broj napadnutih plodova,  može se donijeti odluka o kemijskim mjerama suzbijanja štetnika, registriranim sredstvom Rogorom 40.

Zaštitu provesti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima prema uputama proizvođača.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_1079)

  nema muhe na 40c

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8108)

  sve je to lipo ali to sve košta, a grad ne daje ništa pomoći samo ubire poreze

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4216)

  po ovima masline treba stalno tretirat po našu trovat .oće li na kraju ulje bit extravergine

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1143)

  Odgovara: # 369604

  haha oće oće ka i ono u dućanu :D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1345)

  do sada su nam savjetovali na tone otrova, kakvo je to ulje sa toliko otrova, pa bolje ne imati ni litru ulja sa ovolikom količinom otrova, ima svinjske masti koja je bolja od ovakvog ulja:(:(:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7198)

  Stavite mamce: u bose s rupama, omjer kvasina:voda 1:2. Pomaže dok je suša i normalna godina. naravno da lani nije bilo koristi.
  A zalivanje, to je danas tako, a pitajte stare kad su oni zalivali.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4196)

  izlludali su nas.... moj pok.čača nije prska, a kamoli zaliva, dikod bi izjaštrija i gleda ih je priko oka, a kamoli in tepa. ima je vinograd i dosta mu je bilo i tu zajebanc..., dida isto, uvik je bilo pravog ulja. ovo sad i ovi otrovi, puste bolesti i način održavanja masline pretvorilo se u perverziju. morate zna ti da nas ima i takvih koji su davno odustali od trke i shvatili da smo pred ulazak u eu izgubili trku i da ima i otrovanog ulja exsrta vergine po daleko pristupačnijim cijenama:D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_568)

  Lani nisam ima jedne masline. Riskirat ću bez otrova pa makar opet ne bilo ništa za prodat. Barem ću imat za sebe pravi ulje a ne otrov.
  Ljudi, prije nego šta kupite ulje, dobro se raspitajte ko poliva masline a ko stavlja mamce i ko kosi ili ore ispod maslina a ko prska cidokorom.
  Moje ulje je 70 kn, ko zna uzet će, ko neće ima ga i po 40. Kakvo je, to je druga priča

  oko 2 godina prije
 • (Gost_568)

  Točno 4196, mi smo ulaskom u EU izgubili trku za šta većom količinom i šta manjom cijenom. Rješenje je u malim količinama kvalitetnog i stvarno ekološkog ulja. Ne brini, najteže je prvi put privuč kupca. Kad mu sve pokažeš, objasniš i kad prova ulje, idući godina dolazi sam

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2202)

  Ljudima triba zahvaliti na savjetima, no bilo bi dobro da netko kaže di se mogu kupiti mamci za maslinovu muhu ako se ne želi tretirati kemijskim sredstvima. Sigurno znate što jedete u krafnama, kruhu, salamama, slatkarijama, likarijama koje gucate svakodnevno. Vrimena se minjaju pa tako i štetnici na koje moramo djelovati.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara