hren
 

PROSLAVLJEN BLAGDAN GOSPE OD KARMELA
Svečano i u molitvi u dvije kaštelanske župe, u četvrtak je proslavljen blagdan Gospe od Karmela, a na svečanim misnim slavljima, u svakoj od njih sudjelovalo je više stotina vjernika.

U župi u Kaštel Štafiliću vjernici su se okupili na prostoru ispred crkve, kako bi bili dio misnog slavlja, koji je predvodio fra Gracijan Gašperov, a uz sudjelovanje brojnih svećenika te mješovitog župnog zbora pod ravnanjem Vladana Vuletina.

- Prošao sam svijeta, al mogu kazati da nigdje nema ovakvog neba. Nigdje nema ni ovoliko štovanja Gospe kao u ovim krajevima – kazao je fra Gracijan na početku propovijedi u kojoj je naglasio važnost žene i majke, a posebno Majke Božje.

- Muška mudrost, snaga i inteligencija, ne mogu ništa ako zakaže žena svojom emocijom, intuicijom i srcem. Žena je ona koja spašava, koja drži tri kuta kuće. Kako se vrednuje žena, tako neka civilizacija raste ili pada. Žena je darovateljica života, spremna nositi teško breme, patiti, a sve gleda kroz osobe koje voli. Žene su otvorenije milosti, one više trebaju Boga.  Uvijek kažem, ako je muškarac stablo, žena je cvijet na njemu. Žene, vaša veličina nije u učenosti ili mišićima koje imamo mi muškarci ili u tome što vam je obuklo hlače i poslalo vas na gradilište miješati malter. Vaša veličina je nešto drugo, Bog vas je stvorio različite od muškaraca, ali u mnogim segmentima daleko veće od muškaraca. Odustanite od pomodarstva, budite vladarice, vi određujete što ćemo svi biti i na tome vam hvala – poručio je fra Gracijan upozorivši u svojoj propovijedi da Europa doživljava svoj sumrak, jer se godinama uništavaju temeljne i tradicijske vrijednosti žene.

Nakon mise vjernici sa svijećama u rukama, ulicama Štafilića pronijeli su kip Majke Božje, kojoj su i ovog puta uputili svoje molitve.

Djevičanstvo i majčinstvo kao nostalgične kategorije

Velika procesija održala se i u župi u Kaštel Kambelovcu, gdje su kip Gospe, prema tradiciji, nosili bosonogi, neoženjeni mladići, a kip je uz molitvu, pratilo mnoštvo vjernika.

U Kaštel Kambelovcu misu je predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini.
Na crkvenom prostoru, gdje se misa održala, okupljenim vjernicima i mons. Vukšić govorio je o važnosti žene i majke.

- Danas, hodajući za likom blažene Djevice Marije trebamo se upitati što nam taj lik i taj primjer, u naše vrijeme, u ovom ambijentu, nama Hrvatima, crkvi među Hrvatima i meni, u toj crkvi ima na osobit način poručiti. Poruka je mnogo, a ja sebi večeras dopuštam govoriti o poruci Gospina primjera, onom što je ona, a to je djevica i majka. Danas smo u vremenu civilizacije i kulture koja se zove "Zapadna" gdje djevičanstvo i majčinstvo na svoj način postaju sve više nostalgične kategorije, mnogo više nego li nasljedovanje primjera djevice i majke. Sve više u našim životima i ovdje u Kaštelima postaju nostalgične, odnosno spomen na neka prošla vremena. Živimo u civilizaciji koju je oblikovao muškarac, a u kojoj žena sve manje i rjeđe želi biti djevica ili majka, a Isus jedva da ima mjesta u toj civilizaciji – dio je iz propovijedi mons. Vukšića, u kojoj je posebno naglasio kako je prije četiri godine na ovim područjima bilo 11 tisuća umrlih više nego rođenih, te naglasio važnost da se i nazočni na ovom slavlju u Kaštelima, upitaju jesu li i oni doprinijeli toj brojci.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_4216)

  e moj fra gracijane najlakše je na ženu sve natovarit

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1345)

  kada žene budu održavale mise , pričesti , krizme tada će početi civilizacija, posebno kada se vi fra gracijane počnete ženit i dicu reproducirat, lako je t k mlatit praznu slamu

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3119)

  Odgovara: # 369600

  šta sad nije civilizacija? tko si, što si kad smatraš da ne živiš u civilizaciji? ajme meni kojih likova.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7153)

  fra gracijan se nijednom riječju nije osvrnio na ulogu muškarca u obitelji i društvu.ako govori o tome da žene odustanu od pomodarstva i da budu gospodarice onda je mogao reč šta muškarac radi u svemu tome.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6090)

  "ja sebi večeras dopuštam govoriti o poruci Gospina primjera, onom što je ona, a to je djevica i majka."

  Danas govorit na takav načina sliči propovijedi iz 16 st. kad su se palile vištice.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6090)

  "Živimo u civilizaciji koju je oblikovao muškarac, a u kojoj žena sve manje i rjeđe želi biti djevica ili majka, a Isus jedva da ima mjesta u toj civilizaciji"

  Šteta šta tako misliš, većina te opovrgava, čak misli obrnuto.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2480)

  :o

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij