TURISTIČKA STATISTIKA ZA PRVU POLOVICU GODINE
U prvih šest mjeseci ove godine, iako privatni smještaj bilježi kontinuirani porast gostiju  u Kaštelima je zabilježen pad broja noćenja u odnosu na godinu ranije, a kako podaci govore, razlog leži u znatno manjem broju noćenja koji je ostvaren u turističkom naselju Resnik.

Broj dolazaka, nešto manje od 11 tisuća gostiju, na nivou je prošlogodišnjeg, no u prvih šest mjeseci ostvareno je 43.800 noćenja, što je za 4 posto manje nego lani, kada je taj broj iznosio 45.700 noćenja.

- U detaljnoj analizi utvrdili smo da je manji broj dolazaka i noćenja od planiranih, rezultat podbačaja hotela Resnik, gdje je 2014 godine do 30. lipnja.ostvareno  9495 noćenja , a ove godine 5276 noćenja. koji nije moguće, kroz povećanje privatnog smještaja, nadoknaditi u ovom razdoblju, iako su privatni iznajmljivači imali rast od 15 posto – kazala nam je direktorica Turističke zajednice, Nada Maršić, naglasivši da ovo razdoblje karakterizira mali broj dolazaka i noćenja, čime se potvrđuje izrazita sezonalnost u punjenju kaštelanskih kapaciteta.

U ovu statistiku broja dolazaka i noćenja, nisu ušli gosti iz kategorije nekomercijalnog smještaja, koji se odnosi na smještaj koji se ne naplaćuje, a u toj kategoriji u prvih šest mjeseci ostvareno je oko  4.5 tisuća noćenja.

U prvih pola godine broj stranaca iznosio je 75 posto od ukupnog broja gostiju, dok je domaćih gostiju bilo 25 posto.
Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, oko 14 posto, Češke oko 9  posto, Poljske oko 8 posto te, Velike Britanije, Švedske, Finske , Austrije, Norveške, Rusije, Slovačke, Slovenije sa 2 do 3 posto udjela u broju gostiju.

- Iako su brojke male, zanimljivo je povećanje dolazaka i noćenja turista iz Australije, Mađarske, Indije, Portugala, Švedske, SAD-a, zemalja Južne Amerike i svih azijskih zemalja, što pokazuje trendove u širenju na nova tržišta i potencijale s tim u vezi – konstatirala je Maršić.

Prema prvim pokazateljima, broj noćenja i dolazaka u ovim prvim danima srpnja, bit će za poneki postotak veći nego lani, što nije neočikavano, budući da se u Kaštelima registriralo oko 400 novih privatnih iznajmljivača.


KOMENTARI:

Stari Komentari (68)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_175)

  UBILA NAS velika ponuda događanja i sadržaja. :p
  MOŽEMO PONUDT PALAC ILIRIJU ZENIČKO ILI ŽELJEZNIČKO;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3428)

  Bitno je da su se sada vladajući,onda oporba rugali Berketu za svaku ideju koju je iznija,a bilo je tu i šetnica od Sućurca do ostatka Kaštili,biciklističke staze,žičara do vrja Kozjaka... A u nas je sve to glupo,a svaki turista koji dođe autom na nosačima ima najmanje dvi bicikle,a ako nema onda ji iznajmi,a kad se ide vozit onda zaključi da mu je u Kaštilima glava u torbi. Žičara prema Kozjaku? Kako se drugima to isplati,a kod nas je predmet sprdnje? Zašto? Zato šta se nikome ništa ne radi. Eto zašto.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6169)

  Ko će doći u Kaštela?Oni sa dubljim džepom nikada.Nemamo nikakvih sadržaja.Šta nudimo?Pogled na škver i NATO bazu u Lori,pogled na Cemex,zapuštene i prljave plaže,fešte sa čavapima,srdelom,decom vina.seoske derneke.Kojih sadržaja ima na plažama?Ništa.Nudimo li išta od aktivnog odmora?Ništa.Imamo par znamenitosti,ali ni to se ne zna prezentirati da bi privuklo turiste.Onaj ko dođe,očito je zaluta i neće se više vratit.
  Nitko ne radi ništa od odgovornih,godinama.Samo se čeka plaća za koju se ne treba ništa ni potruditi jer redovito stiže iz drž proračuna.Onu zgradu općine pretvorimo u hotel,a sve iznutra izbacit.Vidit ćete da nam neće falit.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1931)

  Odgovara: # 369170

  imamo relativno bogatu povjesnu baštinu - imali smo dok na istoj nismo izgradili još jedan kat od matuna, stavili gori ternitu a verandu zatvorili u PVC

  imamo kulturnu baštinu - kultura se svela na aute iz kojih trešti cajketina i amaterske predstave (bolje reć priredbe) kaštelanskog kulturnog ljeta

  imamo par parkova - pa u te parkove ne zalaze ni lokalni alkoholičari od nereda a kamoli mala dica

  imamo cijeli kozijak - na kojem postoje samo one staze/putovi koji služe da bi se po noči moga dikod istovarit građevinski otpad

  imamo plaže - samo par rići: potoci s kanalizacijom, kikiriki kokice i nulerica

  imamo svjetski poznatu sortu vina - hahahahahahahaahah - ova ti je dobra!

  imamo odličnu spizu - ravno par restorana koja rade cilu godinu i čevapđinica na cesti u kambelovcu na 20 kilome obale, a u Trogiru 200 na 2000 kvadrata

  poznata serija se snimala kod nas - kakva serija,kakav marketing, pa jedine vijesti iz kaštela izlaze samo u crnoj kronici

  favela između trogira i Splita...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_527)

  VOLE se svi slikati, a UDOVIČIĆ najviše. Više ima po medijima njegovih slika nego gostiju u Kaštelima. To je nama naša borba dala.

  oko 3 godina prije
 • nostalgik (Gost_527)

  Kada je to bilo kada je Kamber živija, kada je Šulavi živija, kada je bazen napravljen, kada su kaštela bila puna gostiju sa čistoćom i zelenilom. Koliko me pamet služi to nije bilo u slobodnoj i demokratskoj , samostalnoj i civiliziranoj Hrvatskoj. To je bilo u onoj Hrvatskoj kakva više nikada neće biti.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9142)

  Ma dozvolite da se gradi, brusi i kopa u cilome gradu, a ne samo iznad stare kastelanske ceste. Tko moze uopce dolazit u Kastela?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7231)

  mozemo mi ibez turisti.Doli turisti.NE zapadu.Živili..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7231)

  ...Ločen isprid dučana...juhuuuu...Piva...konjak parip...juhuuuuuu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1218)

  Ne vjerujem da bi se Mate Barišin onoliko trudio osnivat općinu da je znao da će oni poslije njega u potpunosti devastirat sve šta je u Kaštelima vridilo i ovo lipo misto pretvorit u primitivno naselje bez osnovnih sadržaja koji svaki grad treba imati. Najbolje bi bilo Kaštela vratiti pod okrilje Splita i smanjiti nepotrebno opterećenje proračuna plaćanjem beskorisnih uhljeba.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1439)

  Šta grad misli o turizmu najbolje dokazuje sječa tamarina na bilinskoj plaži.
  Ono malo što imamo se uništava. Drugi čiste i pošumljuju, a mi izlažemo osušene topole kao spomenike prirode.
  Da nije tragično bilo bi smiješno.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_211)

  Ima turisti. Jucer su se dvoje Japanaca rasplitivala kako bi se mogli uslikat za Udovicicon i njegovim zamijenicima.Do Japana se proculo da su najslikanije osobe u ovom dijelu svijeta.Platili bi da se mogu sa njima uslikat u predvorju hotela Palace.Cagalja bi bogato nagradili ako bi im dao dvi grancice od pokojnih tamarina iz Stafilica.Volili bi se slikat i sa najduzim vladarom vazalom od Nejaja Nenom Perom .Sony pictures namijerava snimat novi nastavak filma Strava u ulici brijestova jer su kastela idealna lokacija

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2229)

  bravo Udovičiću, nauči prvo hrvatski jezik možda vam i neko dođe a da ne govorim koliko znate stranih jezika,sramota ajte ća

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3123)

  Odgovara: # 369202

  Kaštela su idealna lokacija jedino za snimanje novih epizoda serijala The Twilight Zone, Tales of the Unexpected, The X Files…, a moga bi se snimit i prekrasan dokumentarac o antifašizmu u prostorijama GK.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_163)

  Odgovara: # 369180

  Ako su ta mjesta bila 300 g. iza nas a sad ipak puno bolja od nas može se reći da je baš to primjer da i mi imamo šanse. Stručnjake na prava mjesta (a ne preko političkoj liniji), uz ljude i građane koji vole ovaj grad, koji će ako moraju kritizirat to radit dobronamjerno i aktivno sudjelovat (koliko tko i kako može) u stvaranju Kaštela kao turističkog mjesta.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7231)

  Isprid ducana.Na zidić.Odnija vrag i brige.Vas san otrnija.Karlovačko!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5167)

  a luda je ta turistička statistika,kažu prva polovica godine,a još sezona nije počela,poćetak je oko 15.7 svršetak oko 20.8 i to je to,sve ostalo ništa

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5167)

  u tom periodu eu ima godišnje,ljetne odmore

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9811)

  ko ne bi doša u Kaštela i polomija noge na prekrasno izbužanoj rivi (pogotovo Štafilić)...gušta u fantastičnom smradu koji se širi iz svakog porta....uživa svakodnevno u bušenju, štemanju i rušenju iako je zabrana radova od 1.7 do 31.08.....a da ne spominjemo diskretno postavljene kontejnere koji se nakon pražnjenja postavljaju u slobodno izabranu poziciju, naravno na najprometnijem i najvidljivijem mjestu, tako da turist može uživat u selfiju uz kontejner....DAJ MO JOŠ JEDAN MANDAT OVOM SAZIVU GRADA KAŠTELA...zaslužili su!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5857)

  najavljuje se da će se uskoro ukinit 107 lokalnih turističkih zajednica s premalim prihodom.
  kaštelansku bi prvu tribalo ukinit i TZ i općinu odnosno Grad. niko nebi primijetija razliku.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2115)

  Šta je Nada Maršić prisidnica turističke zajednice doprinila da to tako nebude.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1096)

  Kakav turizam...?!
  Kaštila nisu više mala mista za mir i odmor nego nelegalno preurbanizirano prigradsko naselje koje je izgubilo svoj šušt i gušt.
  S druge strane nemmo ni jednan disko, plesnjak, pošteni hotel, nokakvi zabavni progran za mlade.
  U kaštila ka "turisti" dolazi samo rodbina yugošvaba iz njemačke i bosne koji ovde imaju kuću...i oni zalutali koji (nebojte se) neće falit dogodine!
  A mi umisto da smo sredili svoju državu, vatamo strankinje i dobro zarađujemo(i živimo) od turizma...mi ćemo se još 50 godin rađe igrat ustaša i partizana...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7231)

  nasra san se pivurine...A dobro je...iđen kući.Doču nekako.Vrag odnija i ulicu ..oja nojaaaa

  oko 3 godina prije
 • (Gost_223)

  Bilo bi zanimljivo vidit statistiku. Povećanje gostiju iz Indije ?? - sa 0 na 1 ;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2121)

  Najveci dogadaj u LUKSICU ZA TURISTE privatni i redukulski turnir na male branke. I TO JE SVE:p

  oko 3 godina prije
 • vlaj (Gost_8153)

  ma sta ce nam turisti bolje da ih nema

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8204)

  Sramota od grada i sredine...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4115)

  Kada su kod drugih destinacija turističke brojke, padale, u Kaštelima su tada rasle, eee...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1164)

  Ne znam za druge ali meni je smještaj popunjen.Uložilo se u opremanju.Gosti kažu da su nam plaže i šetnice uredne...Moglo bi se još nekih sadržaja ponuditi na plažama...Ima sadržaja za djecu,jedino bi trebalo za mlade neki klub ili plažu za večernje izlaske srediti kako se to radi u drugim turističkim mjestima.I trebalo bi raditi na promociji kaštela cijelu godinu,na cijeloj autocesti nema turističke zajednice grad kaštela...ne mogu samo privatni iznajmljivači o kaštelima pričati,stavljati videa,slike po raznim stranicama,forumima.Eto,moglo bi biti bolje kada bi svi odrađivali svoj dio posla.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4112)

  dosta je usporedit stranicz naše TZ i drugih na pr.rab,lošinj,vodice i td

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2187)

  Odgovara: # 369201

  Da, najlakše je pokosit i posječ tuđi trud i oni to zovu održavanje....

  oko 3 godina prije
 • Sućurka (Gost_7225)

  Ma judi najvažnije je da su oni rišili kanalizaciju , pa nan je bar more "čisto".....:o

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6204)

  Sredenas su tip top.ima sadržaja Ajme majko.hoteli puni.misto stečeno.plaže pune onih koji se kupaju u. Vlastitim gov...a!dalje hoteli Palače i ostali u funkciji.misto čisto i uredno pun parking na Plavom Jadranu Porat oslobode.šetnica lungo mare!bljak!!!

  oko 3 godina prije
 • Izabrati sposobnije ! (Gost_6197)

  Činjenica je da odgovorni za turizam u Kaštelima su nesposobni i nekvalitetni za taj posao. Možda neki imaju iskustva u vađenju luka tamo iza Boraje ali za turizam, e tu trebaju drugačije kvalitete i nikako zaposlenje preko veze!
  Neću daleko ići ako kažem da za jednu kompliciranu i veoma važnu granu privrede, turizam, treba imati nešto profesionalnosti i u krvi, pa i genetski imati dodira. Platite ih prema učinku, pa će sami otići!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2042)

  Nema više bosanskih i srpskih gostiju sitnoga zuba koji su dolazili fićon i pristajali spavat u tuđemu ruvinanome krevetu, dok bi se gazde ka prajci vajali po konoban. Zovite Kolindu, ona spašava interese regiona, pa možda bude koja inicijativa o slanju dečice na Jadran uz neizbježnu mirotvornu parolu: "Ko nas bre zavadi?".

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8473)

  Turisticka zajbnica selendre kastela..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4090)

  ajde vi kaštelani koji zazivate turizam navedite koliko hotela imate , koliko apartmana, koliko restorana, konoba , imate li baštu sa živon muzikom ka plesnjak, ko van radi po hotelima i restoranima, koji su van kuvari i ostalo osoblje, jesu li zadovoljni s plačom, jesu li stručni ili su sa kursom. sve to spada u turističku ponudu koja privlači gosta.ili mislite da to nije bitno, da je najbitnije da vaši pasi imaju plažu a sve drogo će odradit rodbina i oni kojima triba neka kuna zarade.a da ne govorim jesu li radnici prijavljeni i zadovoljni

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8846)

  Nije nam turizam samo ajme majko vengo nam je sve u papru da buden fin da nebi reka u kuferu. Pri je sve bilo lipo i ponovo ču reč onu staru bazu da mi je znat ko je upalija svitlo. A meni i njiman 90 posto je bija draži oni mrak ali ima ih zero ča tvrdu da im je sad bolje ka ča su radnici uhljebeni u opčinan i gradovima,oni invalidi ča nimaju niti 8 000 kuna i takvi ostali.;);)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4090)

  Gost_2042)
  Nema više bosanskih i srpskih gostiju sitnoga zuba koji su dolazili fićon i pristajali spavat u tuđemu ruvinanome krevetu, dok bi se gazde ka prajci vajali po konoban.

  od takvog turizma je svak ima koristi.i oni kod koga su došli i oni koji su imali šta prodavat, a vi se sprdajte i sanjajte dubaji

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4090)

  reka je jedan fetivi :" j..en mu mater ko je upalija sviću"

  oko 3 godina prije
 • (Gost_53)

  reka je jedan drugi... "jadno more ko te sere!"

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5142)

  U kojoj je fazi eko projekt?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1898)

  u fazi pusti me stat,ima vrimena,vrag odni prišu,lakoćemo...a do sutra ovako....

  oko 3 godina prije
 • cipal (Gost_7067)

  moj prijedlog je za TZK podignit zicu i to bodljikavu oko kastela i nedozvolit da
  nam niko dodje, to bi bila atrakcija za ostatak Hrvatskog turizma,ovako samo sramotu bere ostatak Hrvatske,a clanovi TZK bi mogli i spavat litnji i zimski san,ovako reda radi nemogu spavat,ali mogu ubirat uhljebi velike place i nista ne radit.A nisu oni ni krivi sta nepoznaju struku.

  oko 3 godina prije
 • cipal (Gost_7067)

  Kastelanska rivijera od boga data, najljepsi dio Jadranske Hrvatske obale, sa tablom na ulasku i izlasku iz Kastela stoji unistiti sve sta se unistiti da,
  pa gospodo uhljebi dokle vise,kako Vas nije sramota.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_53) (Gost_9235)

  a ja nadodajen "i ko te zimi sere"

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2042)

  "Gost_2042)
  Nema više bosanskih i srpskih gostiju sitnoga zuba koji su dolazili fićon i pristajali spavat u tuđemu ruvinanome krevetu, dok bi se gazde ka prajci vajali po konoban.

  od takvog turizma je svak ima koristi.i oni kod koga su došli i oni koji su imali šta prodavat, a vi se sprdajte i sanjajte dubaji"

  Jedino takvi u ovakva sela i mogu doć. Samo šta je i njih obasjala velika svitlost nakon duge mračne noći (čitaj: ostavilo ih bez pinez ka i nas).:D:D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7161)

  kurili su bureci do ponoći, kurija je sladoled i pašte u strikića, kurila je bevanda po konoban, vonjala je riva u starome po čevapima, čeka se red za dobit stol u plavom jadranu, šentade su bile pune, sidilo se po zidićima. bija je život. ujutro bi se vukli karići iz nejaja puni paprik, poma, kukumari, fažoleti za kužine po dvorima di se kuvalo za furešte . naše žene su kuvale i pomagale kuvat,vukle su se spirine na karićima za prasce iz tih kužina. liti je bija život i zarada. nije bilo celebritija, nije bilo tajkuna i tajkunica,ali nije bilo ni lopovluka ni tučnjava. kuće otvorene, ležalo se po rivi i portu i siguran ka u sefu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1214)

  pripreme su bile kvalitetne i sadržajne, grad je učinija sve kako triba, a oni ako oće oće nek dođu a aako neće neće...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2064)

  kaštela su ostala bez proizvodnje koja je zapošljavala na tisuće radnika, ranila obitelji, školovala dicu podizala sela. sad je veselje kad se ima apartmane. je lipo je ali još jedno ovakvo sr.nje ka u parizu i adio turizam ne samo u kaštelima nego na cilon mediteranu. a kako će živit kaštelani?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara