STOLNA KERAMIKA OD 14. DO 17. STOLJEĆA
Helga Zglav Martinac, muzejska savjetnica iz Splita u muzejskom prostoru u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu, otvorila je gostujući izložbu Dubrovačkih muzeja „Stolna keramika u Dubrovniku“, koju će zainteresirani imati priliku vidjeti do kraja mjeseca srpnja.

Izložba pokazuje izbor najznačajnijih materijalnih nalaza keramike, majolike i stakla, koji su otkriveni prilikom arheoloških istraživanja na području povijesne jezgre Dubrovnika nakon potresa 1979.

Autorica izložbe je Liljana Kovačić iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku, a najveći dio izložaka pronađen je na tri dubrovačka lokaliteta I to u vrtu osnovne škole, u tvrđavi Revelin i na Pustijerni. Najbrojniji i najraznovrsniji su primjerci obrtničkih radionica iz Veneta, Emilie-Romagne i Marche, u manjem su  broju iz ostalih talijanskih područja, primjerice Toscane i Abruzza, dio je otomanske produkcije iz Iznika i cijenjene španjolske keramike s lustrum. Nabogatiji i stilski najraznovrsniji su nalazi 15., 16. i prve polovine 17. stoljeća, doba velikog gospodarskog rasta Dubrovačke Republike.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_1753)

    Super fotke.

    oko 3 godina prije
  • (Gost_8183)

    Napokon vrijedna i reprezentativna baština u našim jadnim i siromašnim Kaštelima

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara