PEDESET GODINA SVEĆENIŠTVA LUKE VUCE
Ovog je ponedjeljka 29. lipnja u Kaštel Novom svečano proslavljen blagdan sv. Petra apostola, patrona župe. Proslava je započela procesijom sa svečevim kipom ulicama Kaštel Novog a nastavljena misnim slavljem koje je predvodio franjevac iz Splita fra Žarko Relota.

Na samom početku mise fra Žarko Relota je pozdravio župnika Luku Vucu i čestitao mu zlatni jubilej svećeništva. Istaknuo je kako je 50 godina služenja Bogu i ljudima veliki doprinos koji je Luka dao Kaštelima i Katoličkoj Crkvi. U propovijedi je istaknuo kako Bog odabire Petra iako je grešan čovjek i postavlja ga glavom Crkve. Također je istaknuo i veliku ulogu apostola Pavla u širenju kršćanstva.

Nakon mise na Brcu je započeo koncert duhovne glazba kojeg je otvorio Župni mješoviti zbor iz Kaštel Novoga. Nakon njih brojnoj publici predstavila su se djeca Dječjeg zbora Sv. Leopold Mandić iz Rudina pod vodstvom Anamarije Botić. Koncert je nastavljen pjesmama Pučkih pivača iz Donjih Kaštela pod dirigentskom palicom Stivena Donkova. Duhovni program završio je VIS Anđeli iz Rudina.

Nakon koncerta duhovne glazbe svi izvođači zajedno otpjevali su pjesmu zahvale župniku Luki. U ime OŠ Bijaći, gdje je dugo godina predavao vjeronakuk, zahvalila se ravnateljica Jadranka Šošić uz slavljeničku tortu. U ime udruge Sv. Vinko Paulski Miro Ivandić predao je sliku crkve u Rudinama, koju je sagradio župnik Luka. U ime svih onih mladih i odraslih koje je župnik Luka podučavao, vjeroučitelj Mario Žuvela predao je Luki plaketu sa 10 stvari koje možemo naučiti od Luke. U ime Katoličke udruge mladih Bl. Ivan Merz učitelj Mario Radunić poklonio je sportski dres sa natpisom „Luka Vuco 50“, te također u ime Katoličkog pokreta Kursiljo umjetničku sliku pod nazivom Isus u muci. Župnik Luka je na koncu svima prisutnima zahvalio na svoj osebujan način.

Nakon toga uslijedio je zabavni dio večeri uz glazbu Marina Terzije i Grupu Maestrali. Za rižot te večeri pobrinuo se Ante Birčić i restoran Baletna škola, a pomogla je i konoba Intrada.

O Luki Vuci

Luka Vuco rođen je 4. svibnja 1939. u Vojniću, nakon bogoslovnih studija u Zagrebu, za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla prije 50 godina, 29. lipnja 1965. u Splitu, a mladu misu slavio je u rodnoj župi 18. srpnja. Prve su mu župe bile Bisko i Kotlenice. Neko je vrijeme bio predavač na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu, zatim voditelj Hrvatske katoličke misije u njemačkim gradovima Moersu i Dortmundu, a od 16. kolovoza 1978. je župnik u Kaštel Novom.

Autor je brojnih vjerskih knjiga. Knjiga "Put radosti" izdana je u 3 izdanja, "Krist i ja" u 4 izdanja a "Kršćanstvo i ti" u 5 izdanja. Također je autor brojnih političkih komentara koji su izdani u knjigama "Riječ za demokratsku Hrvatsku", "Hrvatsko nastajanje ili nestajanje", te "Bilješke s hrvatske nizbrdice". Prije mnogo godina napisao je i knjigu "Što je to kršćanstvo", te je preveo i izdao mnoge vjerske knjige s njemačkog jezika : "Svećenik i zov evanđelja", "Zašto nedjeljom ići u crkvu", te "Brak kao životna odluka" i druge.

Graditelj je 9 građevinskih objekata, uključujući dječji vrtić u Rudinama i dvije dvorane. Uredio je župnu crkvu, te sagradio područnu crkvu sv. Leopolda Mandića u Rudinama. Ispočetka je dogradio župnu kuću, te uveo elektromagnetski sustav u orgulje.

Objavljivao je gotovo u svim političkim i vjerskim novinama u Hrvatskoj pišući sa stajališta vjere i morala o politici i društvu. Bio je rijetki svećenik kao komentator u Jutarnjem listu. Najveći broj njegovih članaka neobjavljen je u novinama, ali se nalaze u arhivu.

Vjeroučitelj je župnog vjeronauka u župi od početka do danas, te nedjeljom slavi tri mise. Također je 10 godina predavao vjeronauk u srednjoj strukovnoj školi u Trogiru, te 16 godina u OŠ Bijaći.

Počasni je građanin Grada Kaštela i dobitnik nagrade za životno djelo Grada Kaštela. Veliki je humanitarac koji je u vrijeme rata kroz Caritas pomogao mnogim obiteljima, te velika srca to isto čini i danas.

Foto: Ante Majić

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_3242)

  Čestitke don Luki!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7193)

  bez kotla nema ni sv. petra

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2239)

  Podržavam sve šta čini okrjepu čoviku. I misu i kotal! :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4279)

  čestitke don Luki. Bila je predivna večer

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3858)

  zašto, ali je don luka uveja blagdan sv. petra i kuva spizu

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara