VIŠESTRUKO KORISNE BILJKE
Sezona je počela, priroda nas zove i sve više vremena provodimo vani, u šumi, na livadama, uz more. Pokušavamo vani upiti svaku zraku sunca i naše uživanje i druženje s prijateljima često se može otegnuti do dugo u noć. A onda čim se sunce počinje spuštati ispod horizonta dolaze oni, napasnici iz sjene, zujeći dosadnjakovići. Da, govorimo o komarcima.

Postoje mnogi repelenti industrijske proizvodnje. Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose npr. komarci, krpelji, muhe. Međutim, njihovo korištenje nije uvijek najpovoljnije za zdravije, a pogotovo nije zdravo za djecu. Upravo zato vam donosimo 8 biljaka koje možete zasaditi i time dobiti prirodne repelente koji će ujedno uljepšati vaš vrt ili terasu.

Citronela je najzastupljeniji sastojak u mnogim repelentima protiv komaraca. Iako mnogi ne znaju, citronela zapravo je biljka i to trajnica, trava busenastog rasta koja ispušta intenzivan miris. Biljka može narasti 1.80m. Možete ju saditi u posudama za cvijeće koje možete postaviti uzduž terese na kojoj boravite, ali ju isto tako možete posaditi u vrtu gdje će odbijati te male napasti. Citronela je definitivno biljka broj 1 kada se radi o zaštiti od komaraca.

Divlja metvica prirodni je repelent te djeluje slično kao citronela. Divlja metvica može rasti u hladu te njezin karakteristični miris zbunjuje komarce i otežava ima da nađu potencijalnu žrtvu. Iako odbija mušice i komarce privlači pčele i leptire.


Matičnjak

Matičnjak je korov i stoga ga je lako uzgojiti čak i ako nemate zeleni prst, vrlo je otporan na sve nepovoljne uvjete poput suše te uspijeva i u hladu. Obzirom da je jako invazivna biljka najbolje ga je držati u posudi za cvijeće jer može vrlo brzo preuzeti cijeli vrt. Osim kao repelent protiv komaraca možete listove matičnjaka sušiti i tako dobiti ukusan čaj za smirenje.

Ukoliko imate mačku ona će zasigurno biti sretna ako kao repelent odaberete mačju metvicu. Postoje studije iz 2010. godine koje su pokazale da je mačja metvica 10x učinkovitija od DEET- a, sastojka mnogih konvencionalnih repelenata komaraca. Biljku je vrlo lako uzgojiti ali pazite ako u vrtu pored nje zasadite cvijeće ili povrće vaša ili susjedova mačka bi mogla iskoristiti priliku i zavaljati vam cijeli nasad.

Začinsko bilje u kuhinji

Kadifica je poznata jednogodišnja biljka koju možemo uzgajati na balkonima, terasama i u vrtovima. Biljka ima specifičan miris koji odbija komarce. Kadifice sadrže Pyrethrum koji je sastavni dio mnogih kemijskih repelenata. Možete ju posaditi u vrtu kako bi uokvirili gredicu ili da bi napravili živu ogradu koju komarci neće prijeći. Međutim nemojte ih stavljati na stol ili blizu hrane jer jako privlače ose.

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja biljka aromatičnog mirisa koja se najčešće koristi u kuhinji, ali izvrstan je u odbijanju komaraca. Mnogo je vrsta bosiljka pa budite slobodni i odaberite vrstu koja vam najviše odgovara.  Mnogi iskusni vrtlari preporučuju isprobavanje limunskog bosiljka te cimetovog bosiljka.

Neven je učinkovit u liječenju kožnih bolesti i tegoba, ali isto tako se može koristiti kao repelent protiv komaraca. Vrlo je dekorativan na cvjetnim gredicama u vrtu, a ukoliko ste se našli nezaštićeni navečer u vrtu gdje imate posađen neven, cvjetove možete utrljati na kožu i tako se spasiti od dosadnih napasti.

Lavanda je prekrasna grmolika, višegodišnja mediteranska biljka ljubičastih cvjetova i karakterističnog umirujućeg mirisa. Postoje brojne vrste i sorte lavande, a kod nas je najrasprostranjenija prava lavanda (Lavandula officinalis). Lavanda svojim mirisom odbija komarce. Cvijet  lavande možete lagano utrljati u kožu i time spriječiti ubode kukaca.

Osim repelentnog djelovanja, ove biljke možete koristiti i u domaćinstvu prilikom spremanja hrane te su zbog svojeg izgleda i dekorativni element na vašem balkonu, terasi ili u vrtu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_8122)

  Jako dobro.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4150)

  Lakše i to puno lakše se obraniti od komaraca nego od HDZ-a. Posebno Šukerovih.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4682)

  nisu više komarci šta su nekad bili. sve ovo ne pomaže jer su komarci imuni

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5066)

  Ima bi jedno pitanje za ovu gospodu šta zaprašuju komarce.Zanima me sa kakvim ih steroidima krkaju? Tribaš ga deset puta lupit da ga središ -.-'

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4604)

  i češnjak odbija vampire :D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4682)

  KAŠTELANIMA PRAVO ŽALBE
  Splitski Upravni sud odlučio: Cemex može crpiti vodu iz bunara
  i ovo spada u ekologiju?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6783)

  Ja to sve imam posađeno pa još gore napadaju...:(

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1148)

  A tamjan?

  oko 3 godina prije
 • gott 7256 (Gost_1756)

  ajme ovi grizu kroz gaće i to po danu,sta se ja više mažen,oni se više trude.;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6226)

  Za nekoliko dana tvrtka CIAN će obavit zaprašivanje komaraca s magistrale i stare ceste. Umoljavaju se svi komarci da se stacioniraju ne dalje od 5 metara od te dvi ceste kako bi zaprašivanje bilo učinkovito.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8218)

  a di citronele ima za kupit. tražija san to odavno,ali je nema.

  oko 3 godina prije
 • gost 6247 (Gost_4140)

  tablete ne palu dimija san ji raznin otrovima rugaju se i grizu jos gore.ispleska san se cili.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4108)

  1. smanjite zalivanje i općenito vrtle
  2. ne otvarajte jame i mirine
  3. pokrijte potoke
  4. manje kukajte

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara