NOVA TJEDNA PROGNOZA VREMENA
Kako i priliči ovom dijelu godine, vrijeme će se na prijelazu u srpanj potpuno stabilizirati, a temperature zraka iz dana u dan bivat će sve više

Bližimo se kraju lipnja. Iako su temperature zraka u dane vikenda bile čak i malo iznad prosjeka za dio godine, može se steći dojam da ono pravo ljeto još nije počelo. Tome su posebno doprinijeli promjenjiva naoblaka, ponegdje i malo kiše ili pljuskova. Ni temperature mora nisu odveć visoke i kretale su se od 21 do 22 Celzijeva stupnja posljednjih dana.

Kako i priliči ovom dijelu godine, vrijeme će se na prijelazu u srpanj potpuno stabilizirati, a temperature zraka iz dana u dan bivat će sve više.

Pregrijana zračna masa sa sjeverozapada Afrike već je stigla do Iberskog poluotoka, gdje su temperature zraka mjestimično prelazile 40°C tijekom nedjelje, a još toplije bit će sljedećih nekoliko dana. Velike vrućine postupno će se širiti na druge dijelove zapadne Europe, a dio toga vala toplije stići će postupno i do našeg područja, osobito u drugom dijelu tjedna. Ipak, ekstremne vrućine neće se dogoditi na našem području.

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano. U noći i ujutro će puhati slaba do umjerena, mjestimice podno obalnog gorja i jaka bura. Danju će bura prestati i okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje uz obalu Dalmacije i jugozapadnjak. Na moru popodne prolazno može biti i jakog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Utorak donosi nastavak pretežno sunčanog vremena. U popodnevnim satima ponegdje u zaobalju umjeren razvoja naoblake, u unutrašnjosti Istre uz mogućnost slabog i prolaznog grmljavinskog pljuska. U noći i ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana i jaka, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji će biti jači na otvorenom moru Dalmacije u popodnevnim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

Srijeda će biti pretežno sunčana, a popodne će u zaobalju ponegdje biti prolazno pojačanog razvoja naoblake. Većinom u unutrašnjosti Istre i zaleđu Kvarnera može biti slabih grmljavinskih pljuskova. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, jači u Dalmaciji u popodnevnim satima. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na utorak.

U četvrtak u Dalmaciji pretežno, na sjevernom Jadranu djelomično sunčano. Osobito su unutrašnjosti Istre i zaleđu Kvarnera popodne mogući prolazni pljuskovi s grmljavinom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, jači u Dalmaciji u popodnevnim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 34°C.

U petak posvuda pretežno sunčano i vedro. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita popodne s olujnim udarima. U Dalmaciji noću slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature zraka od 28°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 35°C u dijelovima Dalmacije.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. U noći će puhati slaba do umjerena bura, jača podno Velebita. Danju slab do umjeren vjetar zapadnih komponenti, a vjetar će biti jači na moru Dalmacije u popodnevnim satima. Vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 30 do 35°C.

U nedjelju nastavak stabilnog ljetnog vremena s vrućinama tijekom dana.

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara