PRILIKA ZA MLADE
Nakon što su povodom nedavno održanog dana splitskog Sveučilišta, gradovi Split i Solin, te Županija Splitsko-dalmatinska, kao i tridesetak gospodarskih subjekata s područja županije sa Sveučilištem u Splitu potpisali Ugovor o suradnji i realizaciji programa poastakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata, u petak su takav ugovor potpisali i kaštelanski gradonačelnik, Ivan Udovičić i rektor Sveučilišta, Šimun Anđelinović.

Program postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti u ovom trenutku provodi se na zagrebačkom i splitskom sveučilištu, uz potporu Ministarstva znanosti, a njime se jača izobrazba studenata, koja je temelj modernog društva.

Program postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti ima za cilj pružanje svih potrebnih znanja, vještina i sposobnosti studentima, potrebnih za aktivno djelovanje u procesu zapošljavanja ili samozapošljavanja.

Natječaj za studente koji žele sudjelovati u ovom programu je u tijeku, a kako su novinarima kazali rektor Anđelinović i gradonačelnik Udovičić, studenti ne moraju biti najbolji po ocjenama, ali moraju biti među najpotentnijima, koji će u programu ozbiljno sudjelovati do kraja.
Program je zamišljen, za razliku od klasičnih stipendija, kao akumuliranje sredstava tijekom godina studiranja, koja će se moći iskoristiti, ako je potrebno i uz pomoć banaka ili agencija, za pokretanje vlastite gospodarske djelatnosti. Grad Kaštela bi po studentu izdvajao 12 tisuća kuna godišnje, pa bi nakon 5 godina studiranja student raspolagao sa 60 tisuća kuna, kao dobrom osnovom za samozapošljavanje.
Važno je naglasiti da se u ovaj program uključuju mladi odmah po upisu na fakultete.

Provođenjem ovog programa, neće biti ugrožene dosadašnje stipendije, a moguće je da jedan student bude i stipendist i sudionik programa.
Kao jedan od ciljeva, gradonačelnik Udovičić naglasio je i želju da najperspektivniji i najsposobniji mladi kadar ostane u Kaštelima i radi na razvoju grada.

- Jedan od glavnih razloga potpisivanja ovog Ugovora je da naši studenti ostanu u Kaštelima i tu riješe svoje zaposlenje, jer danas imamo situaciju da sve više dobrih studenata nakon završetka fakulteta napuštaju Kaštela. Vidit ćemo s koliko ćemo sredstava raspolagati slijedeće godine, no želimo što veći broj studenata  na neki način „vezati“ ugovorima. To su studenti koji će biti spremni nakon završetka fakulteta razviti i realizirati svoje ideje  za pokretanje nečeg novog u svom gradu – kazao je Udovičić.

Rektor Anđelinović naglasio je kako grad Kaštela, uz prirodne resurse, ima i veliki ljudski potencijal.

- U spoju prirodnih resursa, koji su dosta neiskorišteni, znanja mladih ljudi,  želje Grada da ulaže u njih i da tako stvaraju gospodarske subjekte, vidimo naš interes. Osim dosadašnjih potpisnika, ovaj Ugovor ponudit ćemo i drugim lokalnim zajednicama, otocima, Zagori i ostalim dijelovima županije. Imamo potencijal, ali ga ne koristimo i ovaj program je velika stvar za našu lokalnu zajednicu – ustvrdio je Anđelinović.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_3225)

  mladi bježe jer je ideja bilo (i još ih ima) ali kada dragom gradonačelniku i onima oko njega odma nešto ne kapne u džep onda do realizacije takvih ideja neće niti doći

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8417)

  Super stvar! da sam sad brucoš, odmah bi se prijavio na ovaj natječaj!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5162)

  mladi bježe jer je ideja bilo (i još ih ima) ali kada dragom gradonačelniku i onima oko njega odma nešto ne kapne u džep onda do realizacije takvih ideja neće niti doći

  a kome si ti kapnija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4134)

  Što je to post akademski. Jel to ono kada ne treba ništa znati ni raditi, Jel to ono kada za te post akademce treba netko crnčiti za 3000 kn ( 394€) da bi oni i njihova djeca grabili iz proračuna koliko ih volja.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4134)

  Pitao bi Udovičića da mi ovdje napiše formulu kako za njega i njegovu obitelj uvijek ima laganog posla sa velikim dohotkom u zemlji gdje se teško zaposliti. Please formulu gradonačelniče.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7180)

  rormula HDZ

  oko 2 godina prije
 • (Gost_188)

  karta sve podnosi pa i neobvezujuća potpise

  oko 2 godina prije
 • WTF (Gost_5338)

  Samozapošljavanje da otvori firmu za 10 kn a zatvori za 10 000,
  ko bi pri zdravoj pameti otvara ista u RH, pogotovo sta drzava
  vako "dobro" funkcjonira pa se sva potrazivanja redovno podmiruju ?!
  Tek krenes ulozis novce u posa i nemozes nista dok nenaplatis
  sta si radija al naravno nikome se ne zuri dat ti pare al ti nemozes dalje
  znaci treba imat cca par miliona da bi moga ista...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7180)

  kad dođe HDZ na vlast bit če novih agencija za tatine sinove

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2351)

  Sramota kako nemate povjerenja u našeg gradonačelnika!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2124)

  Tješi me kad čitam ovu mržnju prema Udovićiću i hdz jer uvik pišu isti,tako da nisam razočaran znam i to da im je ite kako potreban doktor,IVANE samo naprid.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7157)

  Da.za kceri i sinove uhljeba.a onu postenu dicu koja uce i vridna su postena nema mista!!!Sramota!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7157)

  Odma se priokrece na mrznju.a mrznja to nije.to je sve sta vidimo i cujemo.a nismo nista napravili!Nismo iskorjenili korupciju.uhljebnistvo.ortakluke..lopovstinu na funcutski nacin!a vidili smo.culi smo.sve znamo.ali sad ne mozemo nista!Ovde je leglo krimala!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5247)

  "Odma se priokrece na mrznju"

  Nije mržnja nego memorija: ostavili su 90-tih gomilu svita bez firmi i posla, rasprčkali državnu imovinu, popljačkali cilu državu i narod.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara