GOSTI SŠ BRAĆA RADIĆ
Kaštelanska srednja škola Braća Radić od 23. lipnja  do 4. srpnja ugostila je učenike i profesore Centro agrario regional iz argentinskog grada Venado Tuerto.

Radi se o grupi učenika iz argentinskog grada Venado Tuerto, a Centro agrario regional škola je srodna našoj, njeguje poljoprivredna i veterinarska zanimanja. Kao gosti škole u Kaštelima do 4. srpnja tako će boraviti 41 učenik te 7 profesora u pratnji. Organizatori i sponzori ove razmjene su Grad Kaštela i Županija Splitsko-dalmatinska dok su program koji se sastoji od radionica, predavanja, posjeta i druženja učenika osmislili profesori škole Braća Radić.

U tek dva dana boravka mladi Argentinci imali su mogućnost upoznati se s kaštelanskim tradicionalnm plesovima. U tome ih je zajedno sa svojim supugom podučavala profesorica glazbene kulture Marica Tadin. Poznate kaštelanske folklorne entuzijaste pratili su članovi folklornog ansambla Ante Zaninović. Argentinski gosti počastili su se pri tom hrvatskim specijalitetima te vinom napravljenim u školskom podrumu.
Na zid školskog restorana, u prostoru gdje se odvija većina aktivnosti ove internacionalne, bolje rečeno interkontinentalne razmjene učenika, s ponosom su se postavile jedna do druge argentinska i hrvatska zastava.

Drugog dana ove nesvakidašnje suradnje realizirale su dvije radionice u kojima su aktivi poljoprivrede i prehrane pokazali gastronomske specifičnosti našega kraja. Jedan dio  argentinskih i naših učenika sudjelovao je u radionici soljenja inćuna i srdela, dok je ostatak pripremao razna jela kojma su temeljni sastojak bile tikvice (juha od tikvica, slana pita od tikvica, slatka pita te fritule od tikvica).
Uvod u radionicu s tikvicama priredili su Ksenija Danilo, Mara Midžor i Nikola Škarić, profesori iz aktiva poljoprivrede, koji su goste proveli kroz školski staklenik i uputili ih u  berbu tikvica.
Vođenje i jedne i druge radionice bilo je u rukama kolegica iz aktiva prehrane Ružice Budimir, Anđelke Prlić,Marije Rapanić, Petrane Pupić, Mirande Mendeš i Ljilje Zulim.

Kako su vremenske neprilike malo poremetile unaprijed dogovoren program dana, umjesto da sve započne kupanjem na plaži Bile svemu je prethodilo malo predavanje ravnateljice Marije Kezele o hrvatskom jeziku.
Simpatični Argentinci pokazali su interes za usvajanjem osnovnih izraza sporazumijevanja na našem jeziku.

Tijekom poslijepodnevnih sati kaštelanski su učenici poveli svoje goste u razgledavanje grada od Nehaja do Kaštel Starog. Bez daha ih je ostavila  tisućljetna maslina, no jednako su uživali u ljepotama naših kula, ljupkih uličica u centru Kaštel Novog i Kaštel Starog.

Danas su mladi Argentinci na putu za Međugorje, Mostar i Dubrovnik, a sljedećih dana očekuje ih još niz zanimljivih putovanja i aktivnosti.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_3127)

    mladi Argentinci u POSJETU, ne posjeti, Kaštelima!!

    oko 3 godina prije
  • (Gost_388)

    Ko plaća sve to?

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara