KAŠTELANSKO SMEĆE KAO STALNA TEMA
Puni kontejneri i otpad uokolo njih problem je koji je u Kaštelima prisutan godinama i koji ne pruža samo lošu sliku o gradu i njegovim stanovnicima, nego predstavlja i konkretnu opasnost po zdravlje građana. O tom problemu pišemo već godinama, upozoravamo nadležne i građane, no slika je svakim danom i svakom godinom sve gora, što je posebno vidljivo dolaskom toplijih dana i ljetne sezone.

Krivci za takvo stanje su u prvom redu građani, koji otpad odlažu na neodgovarajući i neprimjeren način, no isti teret krivice leži i na odgovornim osobama u gradskim službama, koji unatoč nastojanjima da povećaju broj odvoza komunalnog otpada i čestim apelima upućenim građanima, ne uspijevaju poboljšati loše stanje.

Kako bi se problem smanjio lani je Grad na dodatni odvoz otpada, kao i dodatno odlaganje krupnog otpada platio Čistoći oko pola milijuna kuna. S Čistoćom je postignut dogovor i za izvanredni odvoz otpada ove godine, odnosno u periodu od početka lipnja do polovice rujna, kada će se osim pražnjenja kontejnera svaki drugi dan i svake subote, isti prazniti i svake nedjelje i to duž Ceste dr. Franje Tuđmana i na nekoliko kritičnih lokacija unutar samih mjesta.

- Radi se o ukupno stotinjak kontejnera po odvozu, a dodatno odvoženje svake nedjelje Grad će koštati dodatnih 130.000 kuna – kazao nam je Ivan Čagalj.

Ako je suditi po izgledu kontejnera početkom ovog mjeseca, izvanredni odvozi smeća nedjeljom ne donose posebno vidljive rezultate, jer na mnogobrojnim mjestima, kad se kontejneri isprazne, ostanu znatne količine glomaznog otpada, koji radnici Čistoće ne mogu pokupiti.
To otvara i temu problema odlaganja glomaznog otpada, koji je također dugo vremena prisutan u Kaštelima. Nadležni su nekoliko puta pokušavali iznaći mjesta na kojima bi tijekom godine bili postavljeni kontejneri za glomazni otpad, no na tim su se mjestima jako brzo stvarali deponiji smeća. Iz tog razloga,kazali su nadležni, kontejneri nigdje više nisu postavljeni.
Iako građani za potrebe odlaganja glomaznog otpada mogu naručiti kontejner, sami ili u dogovoru sa susjedima, i tako pravilno odložiti otpad, to očito nije zaživjelo u praksi, pa umjesto deponija oko velikih kontejnera, male deponije danas imamo oko svakog mjesta gdje se nalaze dva ili više običnih kontejnera.

Prema riječima Ivana Čaglja taj problem će se riješiti ove jeseni, kada je planirano stavljanje u funkciju reciklažnog dvorišta. No hoće li se takav način odlaganja prihvatiti među građanima, teško je potvrditi.

Do jeseni nam je preostalo jedno ljeto u kojem se nadamo sve većem broju turista, a samim tim i većoj količini komunalnog otpada.  Da se priča o kaštelanskom smeću ne bi ponovo i dalje širila u svaki grad iz kojeg turisti dolaze, važno je da svaki građanin preuzme svoj dio odgovornosti i odgovornog ponašanja.
Važno je i da nadležni neodgovorno ponašanje napokon počnu sankcionirati, jer apeli koje često upućuju nailaze na zid.

Pomaci na bolje potrebni su ne samo radi otklanjanja ružne slike Kaštela, već i zbog sigurnosti tisuća obitelji koje žive na ovom području.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij