USPOMENA NA PALE BORCE
Diljem Hrvatske danas se obilježava Dan antifašističke borbe i 74. obljetnica početka narodnog ustanka i narodnooslobodilačke borbe, a u spomen na osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugome svjetskom ratu.

Naime, upravo 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska, kao početak oružanog otpora okupatorima, osnovan je Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Odred je imao 77 boraca, koje su predvodili zapovjednik Vlado Janić Capo i politički komesar Marijan Cvetković, a pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, dok su završetak Drugoga svjetskog rata doživjela tek trideset osmorica boraca Prvog sisačkog odreda.

Nacionalsocijalistička Njemačka toga je jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa, čime je izigran Ribbentrop-Molotov pakt o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu gdje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500 tisuća hrvatskih građana, a u postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230 tisuća boraca iz Hrvatske. Na njezinom teritoriju stvorene su čak 52 brigade, 17 divizija kao i pet, od ukupno 11, korpusa Narodnooslobodilačke vojske.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ kao Dan antifašističke borbe slavio se 27. srpnja – Dan ustanka naroda Hrvatske, što je bilo povezano s događajima u Srbu, iako je osnutak sisačkoga odreda tom danu prethodio više od mjesec dana.


KOMENTARI:

Stari Komentari (72)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_1170)

  "Pogledajte prezimena na spomeniku kod bivše osnovne škole Bijaći,tamo nisu ni Miloševići,ni Đorđevići,ni ostali šumadinci,vengo su tamo donjokaštelani koji su branili svoj dom od okupatora i domaćih JUDA,četnika ili ustaša nebitno.Danas je dan,kad se sićamo tih ljudi,i ne brkajte komunizam i antifašizam.Amen !!!!!!"

  Ipak, jedina politička stranka koja je krenila u rat za oslobođenje je bila KPJ i to pod parolom bratstva i jedinstva. Sve je to antifašizam. Šta je bilo iza rata, to je komunizam.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1945/1-antifasisticki_plakat.jpg

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1943/123_svi_u_partizane.jpg

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1943/125a-slobodna_gatin_iskaznica.jpg

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1943/130_priredba.jpg

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1943/136_dujmovaca.jpg

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1944/12_vjesanje_tepse_na_rivi.jpg

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1944/16a_odvodjenje_zidova.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1944/21_skidanje_naziva_ulica.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1469)

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/strasni-partizanski-zlocini-na-kozjaku-o-kojima-se-predugo-moralo-sutjeti-807537

  I ovdije su samo kaštelanska prezimena nema šumadinci. Pročitajte članak pa se osvjedočite o ratnom antifašistiškom periodu do 1945. kad još "nije bija komunizam" kako vi navodite.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  Glavar Građanske uprave donosi naredbu u kojoj se naređuje da se na području grada moraju skinuti i brisati svi talijanski natpisi, nazivi i znakovi bilo koje vrste, kako na kućama tako i u kućama, te da se odmah uspostave stari nazivi ulica grada Splita uz sljedeće promjene:

  bivši Narodni trg zvat će se Trg poglavnika Ante Pavelića

  # Francuska obala # Obala Adolfa Hitlera

  # Tartaglina ulica # Ulica dr. Milana Luetića

  # Beogradska ulica # Ulica Stjepana Radića

  # Ulica kraljice Marije # # Branka Roglića

  # Marmontova ulica # Ulica Ivana Meštrovića

  # Smodlakina ulica # Ulica mučenika s Lučca

  # Balkanska cesta # Ustaški put

  # Poljana Grgura Ninskog # Šufflayeva poljana

  # Brankov prilaz # Prilaz Crne legije

  # Peristil # Trg Grgura Ninskog

  # Hajduk-Veljkov put # Domobranski put

  # Wilsona obala # Istarska obala

  # Istarska ulica # Ulica Dionizija Juričeva

  # Ulica XI. puka # SS Divizije prinza Eugena

  # Mletačka obala # Šibenska obala

  # Porta Aurea # Zlatna vrata

  # Poljana Rege

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  # Poljana Regenta Aleksandra # Poljana 20. lipnja

  # Rimska ulica # Riječka ulica

  # Sokolska ulica # Ulica Stipe Javora

  # Ulica vojvode Putnika # Slovačka ulica

  # Prilaz vojvode Mišića # Prilaz Jure Francetića

  # Tirševo šetalište # Šetalište Andrije Hlinke

  # Zmaj Jovanova ulica # Ulica Augusta Harambašića

  # Stedova ulica # Ulica A.G. Matoša

  # Vijugasta ulica # Ulica Paška Kaliterne

  # Ulica vojvode Putnika # Ulica dr. Ivana Cuzzia

  # Obala vojvode Stepe # Obala Josipa Ruđera Boškovića

  Novo doba

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1944/41_zadivljujuca_prica_o_titu-od_farmera_do_feldmrsala.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6166)

  Dragi moji sumještani, stvarnost je onakva kakva je nemojmo je uljepšavati i sami sebe zavaravati. Komunisti nisu išli u borbu za Hrvatsku državu nego za Jugoslaviju (po naredbi Saljina) i svi koji su bili protiv Jugoslavije bili su neprijatelji. Ljutile ili ne SSSR je htijo priznati NDH jer su bili na istoj strani (jer ideološki neprijatelj komunista je bija Engleski i svjetski kapitalizam).
  Večina komunista koji su bili u Spanjolskom građanskom ratu i bili u internim logorima u Francuskoj 1940 i 41, Njemački Gestapo je prebacija u Jugoslaviju jer su bili saveznici i dogovor je bija da če se boriti protiv Britanskog imperijalizma i Kraljevina Jugoslavija biti saveznica Hitlera jer su potpisali Trojni pakt. Ali je britanska tajna služba MVI sa svojim agentima u vojnom vrhu Kraljevine Jugoslavije izvršila državni udar a ne Komunistička partija JUgoslavije, zbog toga Hitlar napada Jugoslaviju 6 travnja ni tada se komunisti ne uključuju u borbe protiv Fašista jer su saveznici priko SSSR

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1223)

  Komunistički SSSR - Komunistička Čehoslovačka - Komunistička Istočna Njemačka - Komunistička Bugarska - Komunistička Poljska - Komunistička Rumunjska - Komunistička Mađarska - Komunistička Albanija. Zar je moguće uspoređivati diktaturu i slobodu govora nabrojanih država sa Komunističkom Jugoslavijom.
  U demokratskoj Hrvatskoj (modernoj) ljudi se boje slobodno govoriti ne zbog straha od kazni, već zbog pritiska članova zajednice. Kad pojedinac iznosi nepopularne ideje i stavove, suočava se prijezirom članova svoje zajednice ili čak postaje žrtvom .

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  "Zar je moguće uspoređivati diktaturu i slobodu govora nabrojanih država sa Komunističkom Jugoslavijom."

  Ipak je moguće jer nije bilo političkog pluralizma, a time ni zdrave kritike koja je uvijek na pomoć društvu. Ali ne treba zaboravit da SKH 1991. g. nije tila preuzet odgovornost za hegemoniju JNA i Miloševića, nego je raspisala prve višestranačke izbore i pošteno ih provela. Da nije bilo dogovora Račan - Tuđman, lila bi se nepotrebno hrvatska krv po drugi put u bratoubilačlom ratu samo ne bi bilo saveznika izvan RH da nan pomognu.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7150)

  Odgovara: # 368040

  Rimskim ugovorima između NDH i Kraljevine Italije sve zapadno od rijeke Žrnovnice pripada Italiji . Što nisu po potpisu ugovora otiša u ustaše i borija se protiv Italije ?

  oko 3 godina prije
 • aveti prošlosti (Gost_1469)

  Hebali vas ustaše ,partizani,četnici i ostali alo bolesnici 2015 . je , jeli vam neko rekao da je II. svjetski rat davno završija. Izgleda da u vašim traje do danas niste se rodili vi ni vaši roditelji tada spremni ste se zakrviti za totalitarne režime: KOMUNIZAM I FAŠIZAM propale ideologije zla i mržnje. Ajdete lipo u more okupati se i razbistriti glavu, a velike povijesne teme i ratove ostavite povjesničarima neka se oni bave tim pizdarijama.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_181)

  Smrt fašizmu sloboda narodu!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6172)

  Dragi prijatelji zašto KPJ i drug Tito nisu donijeli odluku ni 1941, 1942 i 1943 da se poništava Rapalski ugovor (potpisala Kraljevina Jugoslavija i Italija poslje I sv rata o davanju Istre, Rijeke, zadra i otoka Italiji) i Rimski ugovor potpisan 1941 g . (NDH i Italija) Tek poslje 2 ipo miseca (zasjedanje AVNOJa 29 studenoga 1943 g u Jajcu, poslje kapitalacije Italije 9 rujna 1941. Odluku je prije donija ZAVNOH tj. Andrija Hebrang da prisilu Tita da i on u Jajcu donese istu da se vrate Hrvatske zemlje.
  Niti je Tito i komunisti tražija i dobija ratnu oštetu od Italije, ZAŠTO????.

  NDH je kapitulacijom Italije poslje par dana poništila Rimske ugovore i stavila van snage Rapalski ugovor, dva ipo miseca prije komunista.
  Stvarnost je mnogo drugačija od onga što su nas učili da je Istina.

  Želim sve najbolje dobrim ljudima u Hrvatskoj i Hrvatskim braniteljima ( stvarnost je također da se više od 10 000 Naših sugrađana Srpske nacionalnosti borllo za Hrvatsku u Domov ratu i to je istina)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2081)

  Jeli je moguće da nitko nije spomenu sve laži koje su komunisti skupa sa srbima i lažnim titom širili a najviše Hrvatski komunisti.Uvjeravali ste nas u školama da je u jasenovcu ubijeno priko 800 tisuča što srba,roma židova i hrvata,a jučer vaš ministar javno kaže da je ubijeno 14 HILJADA,također vjernici koji su u crkvama bili na misama poubijali su ih saveznici TADAŠNJIH PARTIZANA ,a vi profesori koji ste predavali povijest tvrdili ste da su ih Njemci ubili. Mogao bih pisat godinama o vašim lažima i lažnim titom koje ga vi obožajete pa se pitam tko ste vi ,što se tiće ljudi koji su ubijeni u partizanima ja im u istinu želim Božiji mir jer oni su išli branit HRVATSKU a ne Jugoslaviju ti ljudi bili u HSS i Krščani.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1676)

  Odrecite se ideologija i idelopoklonstva, bez toga nema života.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7971)

  ja san danas poliva masline protiv unutrašnji neprijatelja

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  " KOMUNIZAM I FAŠIZAM propale ideologije zla i mržnje."

  Pogrešno: komunizam je propagira jednakost i svakome prema potrebama, dok je fašizam propagira povlaštenu rasu, narod i vjeru i zakone po kojima je Jasenovac bija legalan. Eh, u praksi se bez konkurencije i njuferica prokurba, ali se ideološki ne mogu povezati. A ko je više zla napravija? Fašizam. Jer je u samo par godina rata uspija cile narode dovest do istrebljenja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  "ja san danas poliva masline protiv unutrašnji neprijatelja"

  Već ti je unutrašnji neprijatelj uliza do yaya.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8240)

  Antifašizam je samo alibi za ubojstva koja su počinili partizani.Prisjetimo se nedavne izjave antifasiste Ivana Fumica koji je izjavio "Domovinski rat je negirao ono za što smo se mi borili - bratstvo i jedinstvo, jednakost, socijalnu pravdu i pravo žena" (inače taj antifasist Ivan Fumic rođ.1930 pristupio u partizane 1942????!!!)to sve govori o zlu koje se krije pod antifašizmom.Komunizam,nacizam i fašizam se uopće ne razlikuju,sva tri imaju iste karakteristike;netolerantne i totalitaristicke ideologije.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  "Odrecite se ideologija i idelopoklonstva, bez toga nema života."

  Potpisujem. Doli idoli, kako svjetovni, tako i duhovni.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5255)

  (Gost_1676)
  Odrecite se ideologija i idelopoklonstva, bez toga nema života.


  jel ti to ozbiljno

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  Šta je veće idolopoklonstvo, manje se misli glavom, a više viruje.

  oko 3 godina prije
 • ol (Gost_1317)

  komunizam antifazizam fazizam cetnistvo toje sve isto

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  "komunizam antifazizam fazizam cetnistvo toje sve isto"

  Nije, ne izjednačavat agresora i žrtvu, uzrok i posljedicu, akciju i reakciju. Ali svaka ideologija začinjena spektakularnim karizmatičnim pojavama i figurama može izazvat slični efekt kod onoga koji sluša. A za to nema potrebe: pođeš na utakmicu, koncert i isušeš se.:):)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1170)

  ispušeš se.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5488)

  poskupljuje hrana, voda, energenti, pljačkaju Vas di god stignu, a vi razglabate o II svj. ratu. Eto ja za promjenu predlažem ( da se malo odmorimo ) započnemo o I svj. ratu i to od atentata na onog tipa u Sarajevu

  oko 3 godina prije
 • ij (Gost_5217)

  kaze drug mesic trebase borit protiv fazizma tocnoje ali protiv onoga kojije zlo napravijo ubijo klao a tosu radili partizani komunisti antifasisti fasisti cetnici onisu svi isto treba sve to osudit

  oko 3 godina prije
 • ij (Gost_5217) (Gost_5244)

  šta su ti radili ustaše. borili se da dalmacija ostane u hrvatskoj? ajde jednu bitku navedi di su se borili protiv nacista, fašista i četnika. samo jednu jedinu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7144)

  Zasluge poštenih Partizana koji su se časno borili za svoju zemlju preuzeli su orjunaši, srbi i četnici (jugonostalgičari) i to sada pokušavaju ponovo napravit Hrvatskim braniteljima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7144) (Gost_5244)

  nisu preuzeli nego to netko namjerno plasira da obezvrijedi partizansko ratovanje

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9236)

  Idemoooooo stoko sitnog zuba "preko vode,do slobode" Juriiiiiiiiiiiiis

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9236) (Gost_5244)

  samo ti uživaj. možeš dici osigurat samo takvu egzistenciju,a možda i možeš ako budeš ima s čime platit

  oko 3 godina prije
 • virhmeod (Gost_8656)

  :) Netko reče; Novac je izvor svih zala ali i lijek za svu tugu = i baš zato živjelo bratstvo i jedinstvo svih kršćana. :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5098)

  Bilo smo nekada sretni. Dok ne stigoše velike rvatine i sve uništiše.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5098)

  ugarska,austrija,juga ne mogu se po poštenju usporediti sa rvackom

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5244)

  (Gost_9236)
  Idemoooooo stoko sitnog zuba "preko vode,do slobode" Juriiiiiiiiiiiiis

  jel to poglavnik vika svojoj vojsci

  oko 3 godina prije
 • Za 5244 (Gost_2190)

  Da di su se ustase borile protiv cetnika????? Citaj malo po internetu kad ne znas - bitka na ljevce polju........znas li pismu oj kupresko ravno poljce....ilu 42 kad su izbili na drinu......nije to bitno jer toliko si ogranicen i neuk u proslosti pa ne znas ni gledat u buducnost....dosta je bilo nasih i vasih i njihovih...

  oko 3 godina prije
 • Za 5244 (Gost_2190) (Gost_7130)

  zapravo di su se i protiv koga borili

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3185)

  Odgovara: # 368105

  gavrilo princip i bratija,pripadnici mlade bosne - crne ruke,ubili su u SA ;BiH; nadvojvodu Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. tijela su nakon atentata parobrodom Dalmat (Istranka); posljednjim brodom KuK kriegsmarine
  http://www.24sata.hr/image/sagraena-je-prije-118-godina-carska-jahta-opet-ce-zaploviti-504x335-20140728-20140715194219-de73891af54de2b49e9dcab9f9d9eb74.jpg
  iz metkovića do ušća neretve u more di ih je očeka Viribus Unitis,brod otopljen od talijana pod Hrvatskom zastavom 1918.
  -Dalmat kao Istranka
  -Dalmat prije dvi godine
  http://pomorac.net/images/2015/svibanj_2015/istranka1.jpg

  danas je na brižinama i čeka bolje (ko zna) dane.
  toliko o baštini,poimanju i kulturi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3185)

  Odgovara: # 368232

  di su se borili?
  -svugdi di ih je bilo
  protiv koga?
  -protiv onih šta su ubijali i palili.
  zašto su išli?
  je nisu tili na molat,nisu tili pozdravljat rimski,jer im je neki talijan didu ili nekome njihovome nalija kriglu ricinusova ulja u grlo,pa ih je ovaj nakon toga dočeka i nabaketa,zato jer je ovima ispod kozjaka pun ***** talijana, ...
  ne zanosite,se 90% bili su radićevci. uglavnom ribari i težaci,pokoji pomorac.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3185)

  Odgovara: # 368126

  partizanski, bolje rečeno gerilski način ratovanja,odličje je manjih i tehnički inferiornijih skupina ili naroda pod okupacijom. za drugog svjetskog rata veći i značajniji gerilske skupine boraca imala je poljska (znana i kao podzemna država Poljska),francuska,hrvatska,slovenija,nizozemska i grčka. pa čak i sama italija i njemačka.
  anche voglio salute fascista

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3185)

  http://www.hazud.ch/wp-content/uploads/2015/06/Stjepan-Radic.jpg
  http://i4.ytimg.com/vi/d49PId0eoIY/hqdefault.jpg

  http://images.news-bar.hr/foto/4580/27_antestar__small.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3185) Odgovara: # 368232 (Gost_544)

  borili su se i kod staljingrada sa švapcima jer je i tamo bilo nepravde . samo ako su izašli na drinu koga su vraga bižali prema blajburgu. da nisu bili kukavice i da se nisu bojali komunista hrvatska je mogla bit do crnoga mora.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2150)

  Odgovara: # 368253

  a zašto su se bojali komunista?
  zbog onoga šta su napravili od 10. - 15. IV 1941.?
  pa ko ih je tira da ih pokolju. mogli su ih pustit, bilo bi gore za komuniste nego da su ih ubijali.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2150)

  narod nije virova komunistima,jer su neki od njih bili ateisti i govorili kontra crikve i Boga. da si te proglasija ludima,bez komentara, po meni bi ima veći efekt. ovaj narod se ne može pobjedit puškom i ognjem. to bi svima tribalo bit jasno.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_544)

  (Gost_2150)
  narod nije virova komunistima,jer su neki od njih bili ateisti i govorili kontra crikve i Boga.

  ovaj narod se vrlo lako može pobijedit lažima šta se vidilo i sada, samo se triba vidit za koga se glasalo ,kome se aplaudiralo. ukratko, ovaj narod je kratke pameti

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5203)

  Ne zna se ko su prije bili gori: komunisti ili partizani, ali Ante Starćević bio ljudina i odlićan ćovik.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3953)

  a šta ti znaš o starčeviću

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5247)

  "a šta ti znaš o starčeviću"

  Da su mu ime okaljali ustaše i tzv. moderni "pravaši".:D:D:D:D:D

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara