POZIVAJU INSTITUCIJE DA UTVRDE OKOLNOSTI SJEČE
Gradska organizacija ORaH-a Kaštela oštro osuđuje barbarsku sječu starih stabala tamarina na plaži Bile u Kaštelima te poziva nadležne službe da ispitaju sve aspekte tog čina, izjavio je predsjednik Gradske organizacije Kaštela Jasmin Novaković.

Naglasio je i da ORaH podržava svaki čin koji doprinosi razvoju Grada Kaštela, a koji se temelji na održivom razvoju što uključuje gospodarski razvoj, poštivanje društvene pravde te zaštitu okoliša i prirodnih dobara, kao i kulture te kulturnih i povijesnih dobara. Ovaj barbarski čin u direktnoj je suprotnosti s temeljnim odrednicama održivog razvoja i direktan je napad na zaštitu okoliša i prirode, kulturne tradicije te gospodarsko i društveno blagostanje Kaštela. Pojasnio je da smo kroz bližu povijest i sadašnjost svjedoci da su Kaštela i Kaštelanski zaljev bili izloženi, te da su i dan danas izloženi barbarskoj, rijetko gdje u svijetu viđenoj, kontinuiranoj devastaciji na svim poljima.

- "Stoga nikoga ne treba začuditi što su građani Kaštela vrlo osjetljivi na svaki novi pokušaj napada na njihov okoliš, djedovinu i nasljeđe, a što se već neko vrijeme događa na kaštelanskoj plaži Bile. Pod izgovorom uređenja šetnice i starosti stabala, na toj je plaži posječeno i bagerima izvađeno nekoliko desetaka stabala tamarina. Zanimljivo je da se sve to događa na pomorskom dobru, a pojedini građani koji su nam se obratili, izrazili su sumnju u postojanje potrebnih dozvola za navedeno barbarstvo. Stoga pozivamo nadležna tijela i ministarstva da ispitaju sve navedene okolnosti i da reagiraju sukladno zakonima Republike Hrvatske", naglasio je Novaković.

- "Budući da se stranka ORaH zalaže za održivi turizam, protivimo se bilo kakvom obliku devastacije prirodnih i povijesnih bogatstava u koje svakako spadaju i tamarini koje su zasadili naši djedovi i pradjedovi. Stabla su bezosjećajno i besramno uklonjena u maniri hajdučije i neukosti pojedinih odgovornih ljudi koji su motornim pilama i bagerima nasrnuli na stoljećima zaštitni znak ovog blagog priobalja", zaključio je predsjednik GO ORaH Kaštela.


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost_1931)

  Sve pohvale na ovom promptnom odnosno pravovremenom ragiranju...da nije vas ja nebi ni zna da je neko tamarine posika....sricon brzon reakcijion orija uspili su spasit one šta ih nisu sasikli u prvoj turi jerbo su se ovi srcani iz orija vezali za stabla koja tako volidu...:D:D:D

  Ma foliranti jedni di ste bili kad se još moglo šta ucinit...:p

  oko 3 godina prije
 • brzi orij (Gost_7222)

  dobro si im reka mogli su se oglasiti dogodine možda in je falilo konopa za vezat se oko tamarini pa su čekali

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4699)

  bravo ORAH to van prigovaraju oni koji mrze hrvatsku.važno je da ste se vi prvi oglasili.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7222)

  Odgovara: # 367719

  ne mrze hrvatsku nego tamarine , ma bravo go orah

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6236)

  Orah se zalaže da se posade stabla oraha.
  Osnivam novu stranku i zvat će se Česmina.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5123)

  Odgovara: # 367714

  Ma bravo mogli su i Ivnu Bućan zvat da se veže sa njima a ne neke spomenike prirodi otvarat na 'jebodromu' suvo stablo spomenik jos malo Ivna nece dat da se ni suva stabla rižu pa nek ti padne na glavu,živi bili.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6183)

  A da se izjasnite o spaljivanju smeća u Cemexa. Ili to ne možete učinit jer vas sponzoriraju?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1515)

  bravo
  dobro ste se sitili bice vec i novi nikli
  ma kako vas sram nije

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4699)

  da orah sadit.ka da smo s one strane kozjaka.šta nebi murve sadili ili koštele

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2179)

  ahahahahaha pa ja ne mogu virovat šta čitam. E moji orasi stvarno nemate šta pametnije nego o tamarisima

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6116)

  Pitajte predsjednicu malo o dozvoli za spaljivanju smeca u Cemexu. Sramite se

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4173)

  A di nan je sveznajući Kradeze?????????????????????????

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3127)

  Oni koji znadu posić tamarine znadu posić i oraj

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1146)

  molila bih nekoga iz udruge "orah"ili autora ovog gore članka da mi objasni šta znači "Kaštelanski ORaH oštro osudio sječu tamarisa na plaži Bile"na koji je to način osudio, kojim riječima i šta nakon toga misli uradit. ili su to samo prazne beside forme i običaja radi

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1931)

  Evo mogi ti ja objasnit...
  ...to ti znaci da su se clanovi lokalnog ogranka stranke (koji su usput budi receno clanovi iste samo kako bi na valu popularnosti predsjednice danas sutra dolipili do kakve fotelje) sa dvi svjetlosne godine zakašnjenja sitili da su ka nika vrst zelene stranke, pa da bi ka tribali ništo reč o onin tamarinima kad več nisu ni božetebe ništa učinili, niti ih je ustvari za ta "glupa stabla" brige!;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4855)

  Najprije tamarise a kasnije Orahe, e triba regirat!

  oko 3 godina prije
 • 007 (Gost_5914)

  a di je taj oRAH bia dok su se tamarini uklanjali sa plaže jer bit ce jadni nisu znali nista a sad če ka ono nešto napravit ali ovo je sve samo da se nama zamažu oči i ništa više a tamarina nema a plažu ne da su sredili nego su joj ubili dušu

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8944)

  Je kasno ORAH ali ste se ipak javili a di su SDP i ostali da raskrinkaju HDZ.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1233)

  sta je sad korist ostro ih osudjivat kad tamarina vise nema.....tribalo je ostro kaznjavat odavno za svaku sitnicu koja se namjerno razbije ili unisti i za svaki otpad koji se baci i za onu zelenu slinu kad pljunu na ulicu i to je tribalo strogo ovcano kaznit bez pomilovanja.....dok se takve mjere ne uvedu nema nista od Kastela....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_149)

  posadite orahe...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_668)

  a možete i duvan

  oko 3 godina prije
 • (Gost_943)

  Orah = ORAngutan Hrvatski:)

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara