hren
 

U LIPNJU KAŠTELA PRIDE
Hrvatska je danas dobila svoj peti LGBT Centar, onaj u Kaštel Gomilici koji je jutros rezanjem vrpce svečano otvorio gradonačelnik Ivan Udovičić, a tom je prigodom za 7. lipnja najavljena i prva povorka homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih, interseksualnih i queer osoba Kaštela Pride 2015.

LGBT Centar Kaštela sa radom je počeo prije mjesec dana te se u njemu svakodnevno održavaju aktivnosti priprema za ovogodišnji Pride, a najavljene su i filmske projekcije, izložbe i razne radionice.

-"Ovdje smo u funkciji onih koji ispunjavaju svoja obećanja. Ono što smo obećali to smo i napravili. Razlozi su svima vrlo jednostavni, a ja ću ih opet ponoviti - ljudska prava. Ništa više i ništa manje. Kada dođete do toga onda svatko ima pravo zamisliti, tražiti, govoriti ono što misli da je najbolje za njega", poručio je Udovičić.

Naglasio je kako će taj centar biti vrlo značajan za Kaštela i Dalmaciju, ne samo za sveukupno podizanje razine svijesti, već i da se "saniraju određene dugotrajne posljedice".

Pod tim "posljedicama" smatra marginalizaciju i nasilje koje pripadnici LGBT zajednice svakodnevno doživljavaju, zbog čega je zamolio sve one koji se ne slažu s tom zajednicom da na Pride ne dolaze vikati i iskazivati oblik nasilja, već da normalno razgovaraju. Sve ostale pozvao je da se pridruže povorci, sudionik koje će i sam biti.

Na svečanom otvorenju je najavljen ovogodišnji Kaštela Pride, prvi po redu u našem gradu. Održat će se 7. lipnja u parku Shoulavy s početkom u podne. Prema rasporedu, povorka će u 14 sati krenuti iz parka obalom sve do porta u Kaštel Starom, gdje će se održati centralni Kaštela Pride program.

Članice i članovi udruge "Queer Kaštela" prostorije LGBT centra koristit će kako bi se bavili javnim zagovaranjem, organiziranjem javnih okupljanja, informiranjem i edukacijom javnosti o LGBT temama te organiziranjem kulturno-društvenih događanja, izložaba, javnih projekcija filmova, festivala i drugih aktivnosti usmjerenih na promicanje LGBT i queer kulture.

"I dalje tražimo ravnopravnost, jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva nećemo odustati. Nema razloga da Vlada tretira pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban zakon, kao što nema razloga ni za izuzimanje posvajanja djece iz prijedloga zakona", kazala je Sanja Juras iz lezbijske grupe "Kontra" koja je došla podržati sestrinsku udrugu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (15)

 • xx (Gost_2200)

  prvoaprilska ili ??

  oko 5 godina prije
 • od tomkast (Gost_9172)

  Nisam istomisljenik , ali nisam protiv drugomisljenika . Jedino sta zelim , niti njihove provokacije i njihov nacin zivota nebi trebalo stavljati na "ckvena zvona".
  Time mislim ; Zivi i uzivaj , ali ne nameci to drugima koji zive drugim nacinom .
  Osobno zivim nacinom "vecine" ali ne paradiram zbog toga i ne prisiljavam nikoga da zivi mojim nacinom . Svako posebno paradiranje pobudjuje tenzije nametanja , a to nije "naj-pametnije" .

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8281)

  Cvjetnu povorku netribaju organizirat tribaju se samo pridružit plemenitom Grozdaniću u litnjoj povorci

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7181)

  I nadodao bih-dobra baza za 01.04.,a opet i zrno istine jer mi ostali kontra HDZ-a ionako se tretiramo pederima i lezbama.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4546)

  Potpuno se slažem sa piscem komentara "tomcast".Šta se mene tiče čak mogu paradirat po cile dane, ako su našli nekakav životni smisao u tome.;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4546)

  oprosti, "tomkast".

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4100)

  Dobra baza,čestitam.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3675)

  Molim!? Zašto baš u Gomilici? Čak i da je šala,zašto ovdje??? :o

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6095)

  Nije u Gomilici nego u Lukšiću tamo su sve udruge od značaja

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8033)

  Dali je ono o novim tablicama bez Hrvatskog grba prvotravanjska sala?Ja ne stavljam te tablice na auto da mi neko spejevima oboji tablice i auto hvala

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6032)

  ma tribalo je pustit svit da se ždere bar do sutra...hahhaaaa

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9339)

  a je ste jadni, u 21 stoljeću se bojite pedera, a političari (heteroseksualci ) vas jebu di stignu i u što stignu ( najviše u mozak ).

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6136)

  postoje samo heterofobi, i to je dokazano raznim istraživanjima

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3384)

  naravno, on odavno postoji u biloj zgradi u sučurcu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7223)

  :p

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij