hren

U LIPNJU KAŠTELA PRIDE
Hrvatska je danas dobila svoj peti LGBT Centar, onaj u Kaštel Gomilici koji je jutros rezanjem vrpce svečano otvorio gradonačelnik Ivan Udovičić, a tom je prigodom za 7. lipnja najavljena i prva povorka homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih, interseksualnih i queer osoba Kaštela Pride 2015.

LGBT Centar Kaštela sa radom je počeo prije mjesec dana te se u njemu svakodnevno održavaju aktivnosti priprema za ovogodišnji Pride, a najavljene su i filmske projekcije, izložbe i razne radionice.

-"Ovdje smo u funkciji onih koji ispunjavaju svoja obećanja. Ono što smo obećali to smo i napravili. Razlozi su svima vrlo jednostavni, a ja ću ih opet ponoviti - ljudska prava. Ništa više i ništa manje. Kada dođete do toga onda svatko ima pravo zamisliti, tražiti, govoriti ono što misli da je najbolje za njega", poručio je Udovičić.

Naglasio je kako će taj centar biti vrlo značajan za Kaštela i Dalmaciju, ne samo za sveukupno podizanje razine svijesti, već i da se "saniraju određene dugotrajne posljedice".

Pod tim "posljedicama" smatra marginalizaciju i nasilje koje pripadnici LGBT zajednice svakodnevno doživljavaju, zbog čega je zamolio sve one koji se ne slažu s tom zajednicom da na Pride ne dolaze vikati i iskazivati oblik nasilja, već da normalno razgovaraju. Sve ostale pozvao je da se pridruže povorci, sudionik koje će i sam biti.

Na svečanom otvorenju je najavljen ovogodišnji Kaštela Pride, prvi po redu u našem gradu. Održat će se 7. lipnja u parku Shoulavy s početkom u podne. Prema rasporedu, povorka će u 14 sati krenuti iz parka obalom sve do porta u Kaštel Starom, gdje će se održati centralni Kaštela Pride program.

Članice i članovi udruge "Queer Kaštela" prostorije LGBT centra koristit će kako bi se bavili javnim zagovaranjem, organiziranjem javnih okupljanja, informiranjem i edukacijom javnosti o LGBT temama te organiziranjem kulturno-društvenih događanja, izložaba, javnih projekcija filmova, festivala i drugih aktivnosti usmjerenih na promicanje LGBT i queer kulture.

"I dalje tražimo ravnopravnost, jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva nećemo odustati. Nema razloga da Vlada tretira pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban zakon, kao što nema razloga ni za izuzimanje posvajanja djece iz prijedloga zakona", kazala je Sanja Juras iz lezbijske grupe "Kontra" koja je došla podržati sestrinsku udrugu.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij