hren
 

ZAKONI U DOSLUHU S VIŠOM SILOM
Župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, prije nekoliko dana proglasio je, zbog šteta za vrijeme nedavnog nevremena, elementarnu nepogodu za područje grada Splita te općine Podstrana, a iako je bura svoj danak ostavila i u Kaštelima, šteta u ovom gradu, prema procjenama, nije bila financijski značajna pa će većina nastale štete ići na teret onih kojima se šteta i dogodila ili Grada Kaštela.

Kako su nas upoznali u Gradskoj upravi, sukladno zakonskim propisima, elementarna nepogoda može se proglasiti ukoliko je veći broj stanovnika pretrpio značajniju štetu te ukoliko  šteta na javnim objektima i javnim površinama financijski  oduzima značajan dio proračuna jedinice lokalne samouprave, odnosno, država pomaže ako šteta prelazi 20% proračuna lokalne samouprave.

- Kako je u Kaštelima pristiglo tek desetak prijava građana, zaključeno je da se ne radi o šteti koja remeti život zajednice nego se radi o pojedinačnim manjim štetama – kazali su nam u Uredu gradonačelnika, naglasivši da je najveća šteta zabilježena na javnim površinama, grobljima i parkovima gdje je vjetar porušio značajan broj čempresa, alepskih borova i ostalih ukrasnih stabala i oštetio nekoliko grobnica, te kako i danas pojedine službe rade na uklanjanju posljedica i sanaciji javnih površina.

- Prema Zakonu, štetu na komunalnoj infrastrukturi otklanjaju jedinice lokalne samouprave ukoliko šteta nije prešla 20 posto godišnjeg proračuna. Iz ovoga je vidljivo da zbog malobrojnih  prijava građana, dosadašnjeg iskustva kod prijašnjih nepogoda, te uvažavajući zakonske propise Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda nije imalo osnove za pokretanje postupka za proglašenje elementarne nepogode – zaključili su nadležni.

Iz navedenog bi se dalo zaključiti da iako bi se dugo moglo nabrajati stotine mjesta na kojima su porušena stabla, stupovi, uništeni krovovi, očito je da vrijednost uništenih stabala, kao i šteta nanesena građanima i lokalnoj zajednici, te brojni radni sati na sanaciji, ne iznosi više od 20 posto proračuna, pa kaštelanska vlast nije ni tražila proglašenje elementarne nepogode

A što će biti s građanima koji su prijavili neku štetu?  Popravke krovova, plastenika, zidova i slično, čija je šteta nastala direktnim utjecajem vjetra, ili rušenjem stabala s privatnih parcela, građani će morati snositi sami. Jednostavno može se zaključiti kako je priroda i ovaj put naplatila neke stare dugove.

No, u slučaju ako je šteta nastala tako da su stabla s javne površine oštetila primjerice, ograde, krovove, grobnice i slično, ili jednostavnije rečeno, Grad je "kriv" za nastalu štetu, Grad će istu sanirati, objasnio nam je upravitelj Vlastitog pogona, Ivan Čagalj.

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost_9219)

  Svi za hdz-e kad triba glasat, a kada hdz-e triba pomoć, nima ga, ni gradonačelnika, ni stranke.Ća smo tili, to jemamo!!!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5123)

  Hoće li grad nadomjestiti porušena stabla s javnih površina, parkova i groblja s obzirom da plaćamo komunalni doprinos, troškove održavanja groblja, ...
  Kažu mi stariji da je '79 Kaštela isto poharalo nevrime i da je porušilo borove i čemprese ali se sve nanovo zasadilo.
  Nažalost, u ovom gradu nema puno šanse za zaposlit se, turizam ne postoji, spalionica samo što nije, pa da bar imamo to malo stabala kao nešto lipo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2221)

  posadit će oni u svoj žep

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1205)

  ZNA SE

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1243)

  Ja bi u slučaju prave elementarne nepogode plaća onima koji su se osigurali policama, a tešku sirotinju zbrinija bar po dvoranama i šatorima. Ostalima svima isto: u skladu s (ne)mogućnostima proračuna.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2223)

  A kad se javno plačalo osim prije par godin po 100 kun

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2070)

  Jel još stoji na cestama broj Udovičića daga se može nazvati u svakom momentu bez obzira jeli radno vrime ili ne,na tom je dobio izbore,a što je ostalo na ulazu na 5 kat stavili blindirana vrata a ući mogu samo probrani HDZ ovci ne javlja se nikome na mob. ako nije stranački interes čak i kad prijete stabla po život građana a u općini ga ima puno manje nego Berketa samo što ga njegovi štite ali bezuspješto.Novinari se ponašaju gore nego u Sj. Koreji samo hvale dragog vođu.
  Pozdrav J.Ž. i D.P. i zani9m me jesu li bili iz Koreje novinari na obuci u Kaštelima kako je pisalo u Maškaduru da dolaze.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1243)

  "Jel još stoji na cestama broj Udovičića..."

  Je li ga stvarno želiš nazvat i slušat? To je bolesno...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6162)

  Ma sramotno! U svakom gradu/selu kojeg pohara neka nepogoda po smirivanju situacije na teren izađe gradonačelnik pa obiđe mjesto, vidi gdje je šteta najveća, razgovara sa mještanima,... Ne može gradonačelnik ispravit učinjenu štetu ali na taj način bar prividno izgleda kao da mu je stalo do njegovog grada. U slučaju Kaštela to je potpuno izostalo. Da ne kažemo da grad još uvijek ni jednom riječju nije rekao kako misli nadoknadit i popravit izgubljeno (popucali asfalt, srušena stabla,..). Ništa! Ni plana ni ideje. Dragi moji Portalovci evo vam tema za portal: Obnova zelenog fonda Kaštela iliti ga sadnja novog drveća nakon bure. Pokrenite to pitanje i možda se pod pritiskom medija nešto i pokrene. Takve akcije su odraz kulture i civiliziranosti, a najvažnije, one su odraz ljubavi i poštovanja spram vlastitom gradu i njegovim prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_281)

  šta se žalite, izabrali ste najboljeg kandidata i to provjerenog. čovjek koji u svom javnom nastupu se ne izražava književno taj ne ferma funkciju na kojoj je

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6162)

  Moj glas dobio nije, a što se tiče književnog izražavanja apsolutno ste u pravu.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij