hren
 

KLUB ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI
Dan narcisa, dan posvećen ženama oboljelima od raka dojke i ove će se godine obilježiti i u Kaštelima, gdje će članice Kluba žena liječenih na dojci u trgovačkom centru Kaštela u Kaštel Sućurcu, u subotu 21. ožujka, dijeliti edukacijske materijale  i prodavati narcise, koji su simbol buđenja i novog života.

Cilj ovog obilježavanja je educirati žene o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, koji je najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu.

- Broj oboljelih žena raste s dobi, i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti zbog raka. Očekuje se daljnji trend porasta broja oboljelih u Hrvatskoj. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali sve češće i žene mlađe dobi. Zemlje koje su rano počele s organiziranim programom ranog otkrivanja (palpacija i mamografija) već imaju prisutan pad smrtnosti. U Hrvatskoj je 2006. godine počela provedba nacionalnog programa prevencije raka dojke, u kojem su sve žene u dobi 50 do 69 godina bile pozvane na preventivni mamografski pregled. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25%.

Rak dojke je u početnom stadiju obično bezbolan i asimptomatičan. Osobitu pažnju treba obratiti na pojavu kvržice, koja ne boli, čvrsta je do tvrda, nije pomična i ima nepravilne rubove, otvrdnuća ili tvrda mjesta na dojci, novonastale promjene u veličini i obliku dojke, novonastalo raznoliko ponašanje dojki prilikom podizanja ruke ili bolovi, zadebljanje ili izbočenje jedne dojke, iznenada nastalo crvenilo koje ne nestaje, ili koža plavičaste boje, uvlačenje kože ili izgled narančine kore (zadebljana koža s uvučenim mjestima), promjene na koži bradavice, iscjedak iz bradavice i to vodenasti, gnojni ili sukrvavi, jantarnožuti, svjetlocrveni i smeđecrveni, svrbež i pečenje uz ekcematozne promjene na koži u okolini bradavice, malaksalost nepoznatog uzroka i neobjašnjiva bol u kostima - dio je iz edukacijskih brošura koje će u prijepodnevnim satima subote, zainteresiranima dijeliti članice kaštelanskog Kluba žena liječenih na dojci.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_4208)

  svaka čast na organiziranom pregledu - mamografiji,ali bi trebalo spustiti dobnu granicu i zvati žene od 30 ili bar 40 god. uz to trebalo bi organizirat i UZ pregled a ne da žene moraju dugo čekati ako nemaju novaca za platit.to bi ubrzalo dijagnostiku i smanjilo mortalitet koji je često posljedica spore dijagnostike a bome i terapije

  oko 5 godina prije
 • gost 5324 (Gost_6094)

  slažen se,danas sve veci broj mlađih žena oboljeva od ove bolesti.smanjit dobnu granicu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2102)

  Pa nemamo vise u Kastelima ni obicni rentgen a kamoli mamografiju ili UZV otkako je otosao dr. Biliskov u penziju. Aparati stoje neiskoristeni a mi moramo cekati da negdje dodjemo na red mjesecima ili placat privatnicima.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5399)

  puno vas zaboravlja da su nekad bile akcije za kupnju UZV i po splitu i po kaštelima se sakupljalo. kupljeni su , ima ih ali likari koji na njima rade naplačuju. živo me interesira kako jedan specijalista može kupit aparaturu sa samo 5 god.rada,a da ne govorim da se računi ne izdaju ni za UZV stomaka ni UZV dojki. to nije radija kako biliškov tako ni jedan ginekolog

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij