hren
 

MIMOHOD BRANITELJSKIH UDRUGA
Okupljanjem predstavnika četrdesetak različitih braniteljskih i srodnih udruga, pred spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću, u subotu je započeo 6. Memorijalni mimohod u organizaciji udruge Lučonoše Domovinskog rata.

Sve ovogodišnje sudionike pozdravio je predsjednik udruge organizatora, Ante Duvnjak, zahvalivši im se što su još jednom došli u Kaštela uveličati Dan grada, te se pokloniti poginulim hrvatskim braniteljima koji su živote stavili na oltar Domovine. Veliki pozdrav Duvnjak je, uz podršku ostalih sudionika, uputio svim hrvatskim braniteljima, gdje god se nalazili, a posebno braniteljima koji već četiri mjeseca prosvjeduju u šatoru u Savskoj ulici u Zagrebu.

Sudionike mimohoda pozdravio je i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, izrazivši zadovoljstvo što su Kaštela još jednom domaćin ovakvom hodočašću, a prije polaska sudionika prema Malačkoj pozdravio ih je i Josip Jurčević.

- Radujemo se što je jedno ovakvo događanje uklopljeno u proslavu Dana grada, jer radi se o vrijednostima Domovinskog rata. Nažalost, ovo je rijedak primjer da se vrijednosti Domovinskog rata utkaju u državni i društveni sustav. Zato je ovo obilježavanje od izuzetne važnosti, što su prepoznale udruge iz cijele Hrvatske, koje su došle ovdje pokazati zajedništvo, koje smo pokazali i 91. godine. Tko je odgovoran da toga nema drugdje u Hrvatskoj kako bi se te vrijednosti utkale u sve strukture i da ta simbolika bude temelj budućih naraštaja i budućnosti hrvatske države?  Krivi smo mi, branitelji, jer ono što smo započeli i gotovo završili 91., moramo sada dovršiti da bi imali uspješnu i sretnu budućnost Hrvatske i takvu je predali našim potomcima. Zato se nadam da će slična događanja proširiti se po Hrvatskoj, kako bi se u lokalnu i državnu vlast utkale te vrijednosti – kazao je Jurčević, a sudionicima mimohoda blagoslov je uručio don Stipan Šurlin.

Nakon pozdravnih govora, sudionici mimohoda uputili su se Cestom dr. Franje Tuđmana do Kaštel Starog i dalje prema Malačkoj. U koloni su se tako našli predstavnici 4. gardijske brigade, Udruge udovica Zagrebačke županije, 141. brigade, HVIDRA Črnomerec, Udruge udovica grada Splita, Udruge roditelja poginulih branitelja Kaštela, Hrvatskog društva logoraša srpskih logora, 111. bojne Rijeka, specijalne policije BAT Split, 9. bojne HOS-a, 114. brigade, udruge veterana Vojne policije Zadar, 150. brigade, 158. brigade, Udruge zagrebačkih branitelja grada Vukovara, 1. hrvatskog redarstvenika, planinari HPD Malačka, branitelji HŽ-a, članovi HVIDRA-e Trogir i drugih udruženja.

Negdje oko 14 sati hodočasnici su stigli na Malačku, gdje su položili vijence i upalili svijeće u Spomen obilježju, te se poklonili poginulim braniteljima Kaštela i Kaštelanske zagore.
Druženje gostiju i domaćina nastavljeno je i u drugom dijelu dana, zajedničkim ručkom na Malačkoj, a potom i večerom u kojoj su svoj doprinos dali i lukšički mjesni odbor te ribiči Galeba.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_1234)

  Lučonoša Ante Duvnjak se nikad u životu nije prošeta, a zamisli sad ide na turu Knin-Veliko Trgovišće:) Pouzdano znan da bi umra na noge od Lukšića do Kambelovca:)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5270)

  Vrijednosti Domovinskog rata utkane u društvena događanja

  to ja uvik govorin ali ovi bez posla, bez plaće , minimalne mirovine ,oni pod ovrhom ,oni oko kontejnera mi neviruju.

  oko 5 godina prije
 • mladi (Gost_5601)

  hočemo posao.Kruha za običnoga maloga čovika!!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3870)

  Mislim da bi pametnije bilo pricat o ekonomiji i radnim mistima

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5270)

  (Gost_5601)

  ti izvoljevaš

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1207)

  bora ti ja kad san ih vidia pripa san se mislia san da gredu šator dignit isprid 'Vrane

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7205)

  Peko Penga s rukom na srcu, pravi domoljub. Ajme nekih od ovih likova. Bljak.

  oko 5 godina prije
 • 7878 (Gost_5136)

  Kad ovako sudite ove koji se prisjećaju poginulih branitelja domovinskog rat(slažem se da nisu savršeni kao "neki..."), mogu li zamisliti kakvi ste na duši dan prema svojima??

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6138)

  svaka čast neka nam živi da se ne zaboravi još milijun godina doktor FRANJO TUĐMAN i prva naša predsjednica KOLINDA

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2103)

  "svaka čast neka nam živi da se ne zaboravi još milijun godina doktor FRANJO TUĐMAN i prva naša predsjednica KOLINDA"

  Tako je! I zato triba slavit svake godine godišnjicu njegove smrti. Radi svega onoga šta nan je u trajno vlasništvo ostavija.

  oko 5 godina prije
 • gost 6243 (Gost_1198)

  tribamo se sitit naši poginuli branitelja,jer zbog njih mi se slobodno šetamo.svim braniteljima veliko hvala.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5249)

  A di su članovi mjesnog odbora sve veliki branitelji kao dopredsjednik Matijaca? Nije mu stigla žena napisat govor.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5601)

  ljudi nam kopaju po kontejnerin.Sram bilo sve udrugei drzavne institucije .Sramite se

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  ...
  Budimo otvoreni do kraja: čemu onda Hrvatima ratno zrakoplovstvo? I je li ovakav odnos političara prema HRZ-u primjeren uspomeni na Perisa, Perešina, Živkovića i ostale pilote, junake Domovinskog rata?

  nisan iša u rat da mi talijanski lovci lete poviše glave

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  SESTRE I BRAĆO PO ORUŽJU

  do dana današnjeg NITI jedna udruga nije reagirala na umanjenje sposobnosti OSRH. posebice na umanjenje sposobnosti HRZ-PZO i HRM-a.
  sestre i braćo
  ono R znaći ratno i civilnim poslovima ka šta su gašenje požara,traganje po moru i brdu i spašavanje,medicinski prijevoz tribaju radit CIVILNE institucije. ako nisu ratne ugroze vojska to NE RADI.
  nisan iša u rat da bi mi talijanski lovci letili poviše glave. podmorje je nezaštićeno, a to da sad kad smo mi u NATO ne tribamo ništa na nos bi nam moglo izać.
  NISAN IŠA U RAT DA BI MI TALIJANSKI LOVCI LETILI POVIŠE GLAVE

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6158)

  ne od knina do velikog trgovišča več od prevlake do vukovara opljačkana naša domovina draga e moj naivni narode

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9102)

  Gost_5136) mogu li zamisliti kakvi ste na duši dan prema svojima??

  pokušaj.tribaš znat da je svakome njegova tuga najveća, a ovo paradiranje uz poziv drugima pa i snimateljima neznači tugu, pa ni sječanje.

  naslov"Vrijednosti Domovinskog rata utkane u društvena događanja" jel to govori da su i u derneke,ribarske večeri i sve one ludorije koje grad financira dok ima jadnika iz rata kojih je sram reč da nemaju primanja i da su gladni

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6167)

  Vrijednosti Domovinskoga rata utkane u društvena događanja - treba utkati sva događanja iz rata, a sva događanja nisu bila časna, posebno opljačkana država.

  oko 5 godina prije
 • 8787 (Gost_1239)

  Goste, rečeno je VRIJEDNOSTI koja se odnose na događanja iz rata.. ako su vrijednosti onda ne mogu biti ne-vrijednosti, a da je bilo zla bilo je, a da je bio rat. bio je. ..., samo je žalosno da se svaki spomen na domovinski rat želi minirati??

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5387)

  vrijednosti ši a o nevrijednostima nećemo govorit;););)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_212)

  "nisan iša u rat da mi talijanski lovci lete poviše glave"

  A kad nemamo svoje. Osin ono starudije šta je ostala od Jugoslavije.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_212)

  "samo je žalosno da se svaki spomen na domovinski rat želi minirati??"

  Prijatelju, druže, gospodine: 2015. je godina, prošlo je 20 godin od rata. To ka da je 1965. u 20. stoljeću. Di je progres?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4198)

  SENZACIONALNO OTKRIĆE HRVATSKIH ZNANSTVENIKA:
  Proizveden prvi automobil koji vozi na domoljublje

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9208)

  Penga doša u robi Malačke, koji je to 'igrač'. A sramote. Kad je Berket pobjedija za gradonačelnika odma se uvatija njega, ali kad je vidija da HDZ dolazi nazad odma je stavija ruku na takujin. Divota od karaktera.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_212) (Gost_1161)

  . Di je progres?

  ima progresa,ima, ako ne kod tebe i mene koji smo cili život radili ima kod onih koji nisu imali ni poštene gaće na sebi,a sad imaju kućetine, apartmane, limuzine, bome i skupe brodiće.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4232)

  dragovoljac san i bilo mi je bolje u Jugi.Nazalost moran to rec.Nikad vise....

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8683)

  oli su se vratili s malačke e embiga

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3761)

  "nisan iša u rat da mi talijanski lovci lete poviše glave"

  letit će leti t i svi drugi

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul