hren
 

MANJE PAPIROLOGIJE ZA ONE KOJI VEĆ OSTVARUJU TO PRAVO 
Ukoliko spadate među korisnike doplatka za djecu, ne zaboravite kako do kraja veljače trebate obnoviti zahtjeve da bi mogli, bez prekida, nastaviti primati spomenutu naknadu i u ovoj godini.

Ako vam je prikupljanje potrebe papirologije svake godine zadavalo glavobolje, možete odahnuti, jer u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji isplaćuje doplatke, napominju da uz sami zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak, više nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva od Porezne uprave, poslodavaca, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

To se, dakako, odnosi samo na one koji su pravo na dječji doplatak ostvarivali i do sada, a nisu nastupile promjene uradnom statusu ili broju članova kućanstva,  jer ukoliko prvi put predajete zahtjev, sve gore navedene „papire“ ipak ćete morati pribaviti i dostaviti ih HZMO-u. Uz navedene, također morate priložiti i podatke za identifikaciju podnositelja zahtjeva, djece i članova kućanstva, točnije preslike osobnih iskaznica,  potvrda iz matica ili elektronički zapisi iz matica e-Građani, kao i potvrdu banke, osnosno presliku računa na koji će vam se naknada uplaćivati.

Pazite na rokove

Svi koji zahtjev za utvrđivanje prava na dječji doplatak podnesu nakon propisanog roka, kao i oni koji podnose nove zahtjeve, ostvaraju naknadu tek od dana podnošenja.Pravo na doplatak za djecu, inače,  može ostvariti roditelj, posvojitelj, skrbnik  i osoba kojoj je, na temelju rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne  skrbi, dijete povjereno na čuvanje i odgoj za svu djecu koju uzdržava, pod uvjetima  utvrđenim Zakonom, a doplatak za djecu pripada vam , osim za djecu rođenu u braku, i za onu rođenu izvan braka, za posvojenu djecu ili  pastorčad,  za uzdržavanu unučad i drugu djecu bez roditelja.  Korisnik doplatka za djecu također može biti i punoljetno dijete bez oba roditelja koje je na redovitom školovanju.

Kriteriji za primanje doplatka ostali su isti kao i do sada, a oni su da podnositelj zahtjeva do dana podnošenja ima tri godine neprekidno prebivalište u Hrvatskoj, da živi u zajedničkom kućanstvu s djecom i uzdržava ih, te da ukupno ostvareni mjesečni prihodi kućanstva u 2014. ne prelaze 1663 kune po članu.

Dohodovni cenzus određuje se na temelju svih lanjskih prihoda kućanstva, a u to spadaju sve vrste oporezivih dohodaka, mirovina, novčanih naknada za bolovanje, naknade za nezaposlene, te za njegu i skrb o djetetu i profesionalnu rehabilitaciju. Uz napomenu da se prestankom radnog odnosa, do novog zaposlenja u 2015. godini, plaća ostvarena u prethodnoj godini ne uračunava u ukupni dohodak kućanstva, već prosječni mjesečni iznos novčane naknade zbog nezaposlenosti ako navedeni član ostvaruje pravo na nju.

Koliko iznosi doplatak

Onima čiji ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543,14 kn, doplatak se određuje u svoti od 299,34 kn,  ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi od 543,14 kn do  1.119,53 kn, imaju pravo na naknadu od 249,45 kn, a  ukoliko ukupni dohodak mjesečno prelazi 1.119,53 kn (a ne prelazi 1.663,00 kn), imaju pravo na doplatak u iznosi od  199,56 kn.

Za rješavanje zahtjeva o pravu na doplatak u prvom stupnju  nadležne su  područne službe, odnosno područni uredi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema prebivalištu podnositelja zahtjeva, odnosno korisnika doplatka za djecu, a zahtjev, koji možete pronaći i na linku potrebno je dostaviti u ispostavu u Kaštel Kambelovcu, na adresi Cesta dr. Franje Tuđmana 640, ili kao preporučenu poštansku pošiljku.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • nima splita do splita.... (Gost_6211)

  Jes, je Jesam, moram li i za to porez platiti?
  Socialna stavka ni njemačka nije jon ravnalka!
  Za uzesti prvak svijeta a za dati, par lipa i kapaljka.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2965)

  Cenzus je godinama vec isti 1663 kune,a cijene i zivotni troskovi su enormno porasli.U normalnim i socijalnom pravednim drzavama taj cenzus bi rastao sa povecanjem zivotnih troskova,ali to je u Hrvatskoj sanak pusti.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9167)

  "Cenzus je godinama vec isti 1663 kune,a cijene i zivotni troskovi su enormno porasli.U normalnim i socijalnom pravednim drzavama taj cenzus bi rastao sa povecanjem zivotnih troskova,ali to je u Hrvatskoj sanak pusti."

  Misliš? A ne pitaš se može li se dat. A normalno je, recimo, penziju primit manju od 2 iljade kuna za cili uplaćeni staž?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6207)

  (Gost_2965)
  Cenzus je godinama vec isti 1663 kune,a cijene i zivotni troskovi su enormno porasli.U normalnim i socijalnom pravednim drzavama taj cenzus bi rastao sa povecanjem zivotnih troskova,ali to je u Hrvatskoj sanak pusti.

  zato su stroža pravila

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2094)

  Misliš? A ne pitaš se može li se dat. A normalno je, recimo, penziju primit manju od 2 iljade kuna za cili uplaćeni staž?

  Naravno da nemogu dat, kad se kupi cili vlak najluksuznijih auta, jer moraju zaminit one 3 godine stare...
  Penziju vam ni nebi da veću, starci su krivi šta su hdz i sdp ka kurta i murta, i nebi im tribalo nikakvu penziju dat!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2094)

  Za dječiji nikako ne zaboravite RODNI LIST, potvrdu da vam se dite nije ponovo rodilo!!
  Ta triba svake godine opet!!!
  Birokratu koji obradjuje te dokumente bi tribalo bit lakše dobit od porezne dokumente nego da ih ljudi sami moraju donosit!!!
  Samo bi škole obaveza da šalju informacije ovim birokratima koji obradjuju dječije, kad dite ostavi školu.
  I netriba roditelj svake godine nikakve dokumente donosit, samo se promjena mora upisivat od strane birokrata i službe medjusobno moraju radit i slat informacije jedne drugima!!
  Bauče odlazi i plaće vrati, sve!!!
  I ti i svi prije tebe!!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9167)

  "Naravno da nemogu dat, kad se kupi cili vlak najluksuznijih auta, jer moraju zaminit one 3 godine stare...
  Penziju vam ni nebi da veću, starci su krivi šta su hdz i sdp ka kurta i murta, i nebi im tribalo nikakvu penziju dat!!"

  Ne pravdan luksuz, ali držat stari vozni park priko 8 godin nije jeftino.
  Da Bog da i ti ostarija pa penziju popušija, a ženu ti potiralo s posla za ranijega. Šta ne pušeš na one sa falšin invalidninan ratnin i civilnin, nego na sirotinju? Uostalom, ni ja nisan prima dječji doplataka, pa smo svi živi.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9552)

  ako postoji sramota postoji ovdje,

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4103)

  ne

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6207)

  Penziju vam ni nebi da veću, starci su krivi šta su hdz i sdp ka kurta i murta, i nebi im tribalo nikakvu penziju dat!!"

  nisu krivi starci koje ste vi mladi omalovažili i koje glođete do kosti. starci su zaradili svoje penzije, a ne ka ovi koji za svaku glupost dobijaju invalidske mirovine bez godine staža. šta ne režiš na one kojima žene primaju za njegu koja je veča nego plača medicinske sestre u bolnici.ostavite se duvana , kladionice i pive pa će bit za dicu ako van je mala plača

  oko 5 godina prije
 • hravtistan (Gost_1225)

  ma apsurdistan, bitno pricat o komunistama ustasama marsovcima pravima orangutana itd itd itd
  a bitne probleme niko ne spominje nit koga birga u vladajucim elitama!

  oko 5 godina prije
 • gost 8261 (Gost_5243)

  jos je ostalo 6 dana.ko nije prida neka se pozuri.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij