hren

POMOĆU SREDSTAVA IZ EU
Ovih dana na području Kaštela započelo se s najavljenim projektom modernizacije javne rasvjete, pri čemu će se dio postojećih ravjetnih tijela zamijeniti LED žaruljama. Projekt će Grad koštati oko 3.1 milijun kuna, od čega je 40 posto, odnosno oko 1.2 milijuna kuna osigurano iz sredstava EU, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Ovo je prva faza u kojoj će se, u 50 ulica u različitim područjima Kaštela, zamijeniti oko 900 žarulja, a cilj nam je ostvariti uštede u troškovima električne energije. Za ovih 900 žarulja do sada smo, na godišnjoj razini plaćali oko 450 tisuća kuna, a zamjenom rasvjetnih tijela ostvarit ćemo uštede i do 80 posto, odnosno godišnji trošak iznosit će oko 100 tisuća kuna – kazao je dogradonačelnik Kaštela Mili Novak.

Isto tako u Gradu se priprema projektna dokumentacija za modernizaciju, odnosno rekonstrukciju javne rasvjete uz Cestu dr. Franje Tuđmana.

- Dokumentaciju pripremamo te pratimo natječaje koji se budu otvarali te nastojati iskoristiti dostupna sredstva iz EU i za nastavak projekta -  najavio je Novak.


KOMENTARI:

Stari Komentari (23)

 • (Gost_6115)

  Gradski oci, koji je smisao staviti hladnu rasvjetu sad kad je još zima?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4012)

  Kada će se objavit natječaj za subvencioniranje ugradnje solarnih toplinskih kolektora u obiteljskim kućama....?
  U gradu splitu je krenilo, Hvala

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7122)

  Nikad, a možda ni tad

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6341)

  Živija drug Škopljanac i njegov predizborni program !!!
  Dabogda se svake izbore kandidira, bar će se nečeg korisnog sitit radit, ovi šta su nam ka zla sudbina, od Djavla propisani..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6103)

  Naravno,samo otimaju tuđe ideje i prisvajaju ih,a pred mjesne izbore u 09/2014 nema šta nisu naobećavali.
  Sve je to snimljeno i pohranjeno i čeka 2018.
  Opet,ne vridi to ništa jer ovaj narod bolje ni ne zaslužuje.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3186)

  Neka investicije idu u lokalne puteve, a ne u pyzdarije.

  oko 5 godina prije
 • gost 3177 (Gost_3111)

  bravo,eto kako se moze cinit dobro.;);)

  oko 5 godina prije
 • 7878 (Gost_5224)

  Stavljaju li se "solari" na o.š. "Ostrog" u Kaštel Lukšiću?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6176)

  Bravo,ovo je revolucionarni potez za kaštelanski turizam.
  Molim da osvijetlite i kaštelanske vinski turizam sa imenom LED KAŠTELANSKE VINSKE CESTE.
  Patent 06/02/15---''19,00h

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4166)

  Jedva čekam kaštelansku Senu.
  Zamisli te romantike.
  Pala kiša.
  Ti lagano, po običaju veslaš starom cestom
  Opojni miris govanceta
  A poviše nova led rasvjetarasvjeta

  Dođi u Kaštela...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2132)

  A j...te nekim ništa ne valja ni kad se radi ni kad se ne radi. najlakše je grintat i kritizirat. ovo je za svaku pohvalu. ako uštede na tim žaruljama moči če napravit šta drugo, štagod asfaltirat ili popravit......a možda najbolje da to šta uštede daju ovim dežurnim grintalima za izist i popit. onda če in bit dobri.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_116)

  Kaštela ne mogu bit propalija,devastiranija,selendrina nego sta su ikad bila!u osamdesetima to je možda i bio grad,ali danas zatucana seoska ,neidila ,jad !

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1241)

  Ugasite sva svitla u Kaštelima,bolje da se sta manje vidimo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1216)

  eu ce vas osvitlit..a vi ce te oslipit..kad dodju za naplatit..;)

  oko 5 godina prije
 • Led rasvjeta (Gost_8209)

  U predizbornom programu naveo sam projekt zamjenu žarulja na javnoj gradskoj rasvjeti sa Led rasvjetom. Izbori su bili demokratski i gospodin Udovičić je postao gradonačelnik. Ja to poštujem jer volja građana je bila takva. Nije bitno čije su ideje. Važno je da se provode na korist svih građana. Sa zamjenom samo 900 žarulja uštedit će se oko 350 000 kn. Možemo zamisliti kolika bi ušteda bila ako bi se sve žarulje zamijenile. Moj je plan bio ponuditi stranim proizvođačima Led rasvjete, s kojima sam u kontaktu, da zamjene sve žarulje i da jedan period na račun toga naplaćuju trošak rasvjete. Nakon isteka tog perioda sva zamjenjena Led rasvjeta ostala bi gradu. Postoji još jedna opcija korištenja Led rasvjete sa sunčanim panelima koja je još jeftinija i u stvarnosti je skoro pa besplatna. Led žarulje se nalaze s donje strane sunčanog panela koji akumuliraju struju tijekom dana. Noću je žarulje uzimaju akumuliranu struju. Na taj način se smanjuje trošak.
  Pohvale gradonačelniku.
  V.Š.

  oko 5 godina prije
 • Još jedan komunalni projekt (Gost_8209)

  Budući je dobro krenulo s Led rasvjetom spomenut ću još jedan projekt iz mog predizbornog programa. Radi se o selektivnom odvajanju otpada. Možda se u dobroj najeri i od ovog projekta nešto pokrene. Ovim se projektom u gradu Kaštela može zaposliti oko 40-45 osoba, grad bi uštedio oko 9 000 000 (devet milijuna kuna), a građani bi plaćali oko 40% sadašnje cijene odvoza smeća. Ako sad plaćaju 100 kn, plaćali bi oko 40 kn mjesečno. Komunalna tvrtka bi na godišnjoj razini zaradila oko 4 500 000 (četri milijuna i petsto tisuća kuna). Sve ovo je na prezentaciji matematički dokazano. Samo treba dobra volja da se projekt pokrene. Za pokretanje ovog projekta potrebna su minimalna sredstva, gotovo beznačajna. Kao što vidimo nije bitno tko je gradonačelnik. Bitno je da se pokreću dobri projekti.
  V.Š.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8117)

  Ovim se projektom u gradu Kaštela može zaposliti oko 40-45 osoba, grad bi uštedio oko 9 000 000 (devet milijuna kuna),
  glupost.. dobit se moze uciniti..samo..jeftinijom radnom snagom..njenim smanjenjem..i domacim proizvodom..a ne obratno..ugraditi nesto navodno stedljivo i to kupljeno iz vani..i povecati pogon za odrzavanje sastavljen od beskorisne i skupe domace radne snage..jer onda bolje ti je ne uvadjaj..nista..nego..pridji na sterike..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_221)

  Za LED rasvjetu pitati općinu Polača kod Zadra;poslije nema plakanja.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6146)

  ma koje led zarulje..njih treba izmisliti i proizvoditi pa onda prodavati..a sve dok se one i sinferine ..budu uvozile..umisto proizvodile domace..i..sa ovim danasnjim strucnjacima..uvozi i preprodaji ekonomijom..nema naprid ni za pedalj..jedino..se moze postati..mala kina..i sve jeftino..pa to je valjda jasno..ma koje led zarulje..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6146)

  v.s. oprosti..iako se trudis..ali to ti je zacarani krug..stvarnost..realekonomije..hr..je u k....

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6146)

  i na kraju..da se i rodi..jedan mali tesla..izgadili bi ga..ispljucali..a on bi isa vanka..i to je to..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_179)

  za rasvitu u kašelima stavit gradonačelnika i ona dva dogradonačelnika svaku kilometar sa šterikama uz staru cestu i problem rješen ionako samo šta rade je pale sviče za blagdane ove ili one.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8448)

  ...sve štedne žarulje se temelje na nesavršenoj tehnologiji koja rezultira neprirodnim diskontinuiranim spektrom koji djelomice sadrži i štetna UV zračenja, a teži prema hladno plavkastoj boji koja štetno može djelovati na čovjekovo zdravlje izazivajući hormonalne i psihičke poremećaje, te oštećenje očiju kod jačih intenziteta zračenja. Činjenica je da su dobre stare žarulje s žarnom niti i danas najzdravije rješenje za rasvjetu. Žalosno je da se za gradsku rasvjetu koriste ovako visoko toksične žarulje (natrij-nitrat, živa) koje ujedno i stvaraju neprirodnu svjetlost koja umrtvljuje i oglupljuje ljude te ujedno stvara nepotrebno svjetlosno zagađenje i ometa noćni život životinja i biljaka. Mislim da sigurno postoje bolja, ekološka i ekonomičnija rješenja za gradsku rasvjetu za koju se pitam da li je uopće i potrebna.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij