hren

POTREBNO 150 TISUĆA KUNA ZA ASISTENTE DJECI S POSEBNIM POTREBAMA
Kako bi omogućili da djeca s posebnim potrebama predškolske dobi, imaju mogućnost boravka u dječjim vrtićima s asistentima, udruga Srce za srce, u suradnji s roditeljima te djece, pokrenuli su humanitarnu akciju u kojoj je potrebno prikupiti 153 tisuće kuna za rad asistenata.

Radi se o asistentima za 10 djece, koja su s roditeljima članovi udruge Naša dica.

- Naša djeca u vrtiće ne mogu bez asistenata. Novaca u Gradu nema, tako nam kažu, pa se ne možemo ne upitati zašto Grad sufinancira asistente u školama, iako nije osnivač škola, a istovremeno ne može financirati asistente u ustanovi kojoj je osnivač, a to su gradski vrtići. Djeci nam je odobren boravak u vrtiću po sat do dva dnevno, a to je nedopustivo i sramotno - kazali su roditelji, a među njima je i mama Vedrana, čiji je mališan rođen sa Down sindromom.

- Moj Luka je četvrtu godinu u vrtiću. Jako je živ i hiperaktivan, a u vrtiću je do sada boravio po sat vremena. Kazano mi je kako bi uz asistenta mogao boraviti i duže. Ipak je socijalizacija i druženje s drugom djecom za njegov razvoj važan segment i smatram kako bi njegov boravak u vrtiću duže od jednog sata za njega bio od značajne koristi - tvrdi Vedrana

S njom se složila i Darija, majka petogodišnjeg Petra.

- Moj sin lošije komunicira i emocionalno je nezreo. Bez pomoći asistenta on u vrtiću ne može biti duže od jednog sata. Mislim kako je došlo vrijeme da se to promjeni i da moje dijete počne napredovati – kazuje i ova mama.

Kako nas je informirala predsjednica udruge Naša dica, Gordana Burić, na temu asistenata održan je sastanak s nadležnima u Gradu, koji su ustvrdili da sredstava jednostavno nema.
Uključivanjem ove djece u redovne vrtićke skupine, društvenom i zakonodavnom smislu je pravo svakog djeteta. Uključivanje djece s teškoćama u redovne skupine je iznimno važno, kako za djecu s posebnim potrebama, zbog razvoja njihovih sposobnosti, tako i za svu ostalu djecu, jer tako razvijaju toleranciju prema različitostima – zaključila je Burić.

Ovom prilikom gradska pročelnica za društvene djelatnosti, Sandra Zokić, najavila je i uključivanje Grada u ovu akciju.

- Oni koji procjenjuju koja djeca uopće mogu pohađati vrtić su stručne službe gradskih vrtića. Zakon ne poznaje ni asistente u nastavi, a ni asistente u vrtiću, no unatoč tome, Grad već neko vrijeme zajedno sa Županijom sufinancira rad asistenata u školama.
Moram istaknuti kako se za rad vrtića u Kaštelima izdvaja četvrtina proračuna, a trenutno gradimo i vrtić Maslina u koji će se investirati oko 9 milijuna kuna. Inače, grad je djeci s poteškoćama omogućio besplatan boravak u vrtićima i na tragu toga podupiremo i ovu akciju, te ćemo određena sredstva izdvojiti u ovu svrhu iz programa socijalne skrbi.

Svi koji se žele uključiti u ovu akciju i donirati novac za rad asistenata, sredstva mogu uplatiti na izdvojeni žiro račun koji će biti otvoren do 5. siječnja 2015. godine, kada po zakonu završava akcija.
Broj računa - udruga Srce za srce - IBAN HR47 2390001 1500089184


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_441)

  eno predsjednički kandidati prikupljaju donacije za kampanje. iznosi od nekoliko milijuna kuna. imaju ograničenje - na kampanju smiju potrošiti maksimalno 8 milijuna kuna. svaki od njih 4. za cirkus će se dakle legalno skupit i potrošit 32 milijuna kuna.
  ako itko od njih lovu koju dobije za kampanju da za ove asistente u nastavi (njima je to tek pišljivih 153 tisuće kuna), opremanje vrtića i škola, ljudima koji su na rubu egzistencije, imat će moj glas.
  ne, bitniji je fensi-šmensi domjenak za gospodu u odijelima, a ti priprosti puče skupljaj za asistente u nastavi, poplavljena područja, darivaj hranu gladnoj vukovarskoj obitelji.
  nije da već plaćamo porez iz kojeg bi se trebale raspodijeliti kune na normalno funkcioniranje države.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5129)

  koliko love grad daje falsin udrugama, a za ovo nemaju novaca sramota!!!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4704)

  SRAMOTA. nekad je svaka škola imala psihologa, defektologa, pedagoga pa i kaštelanske osnovne škole. sad kad su ih desetkovali, sad kad se ukinija pod " mus" dispanzer za psihohigijenu u starom rodilištu jer je to socijalistički model, sad skupljaju pineze, od koga? od sirotinje koja još ima ono malo duše.jeli se ikoji branitelj sa visokom mirovinom , a takvih u kaštelima ima,sitija i pomoga . nisu svi sa visokim mirovinama nepokretni i nisu je stekli jer su se valjali u blatu ratišta.. di su hrvatske majke, golubice, katarine zrinski, kap ljubavi, nisam ih čula da su podigle glas kontra ukidanja asistenata. jeli se išta organiziralo da bi se educirale majke sa potrebitom djecom . možda nema prostora u kaštelima . vituri je zauzet,knjižnica je zauzeta sa promocijama dokonih pisaca hrvatske povijesti ,a ovo šta je najbitnije to prepuštaju sirotinji da ona pomogne.znadu rvatine ko još ima malo milosrđa i duše.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8406)

  " Novaca u Gradu nema, tako nam kažu,"
  Pitajte ih koliko je novaca Grad dao firmi Kaina doo kospođi Knežević za "copy-paste" posao.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2194)

  neka van da pineze pročelnik za prosvjetu županije i Sandra Zokić

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2194)

  grad troši na sve strane a za dicu nema

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4159)

  Kako je teško biti slab,
  kako je teško biti sam,
  i biti star, a biti mlad!

  I biti slab, i nemoćan,
  i sam bez igdje ikoga,
  i nemiran, i očajan.

  I gaziti po cestama,
  i biti gažen u blatu,
  bez sjaja zvijezde na nebu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7146)

  Odgovara: # 354939

  Slažem se, uz samo jednu napomenu da DV Kaštela ima u svom stručnom timu pedagoga, psihologa, defektologa i logopeda. A ima i medicinsku sestru. Zanima me koliko oni provode vremena s ovom djecom i roditeljima??

  Smatram da bi institucije i odgovorni čelnici ustanova trebali voditi računa o svim skupinama djece. Sramota je prebacivati odgovornost na druge i nadati se empatiji naroda.

  Ipak, znam da ćemo svi pomoći kako to činimo i uvijek, jer dica, a ni njihovi roditelji nisu krivi i nije fer da se lome koplja priko njihovih kostiju.
  Želim im svu sriću ovoga svita!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3711)

  Gost_7146)
  Slažem se, uz samo jednu napomenu da DV Kaštela ima u svom stručnom timu pedagoga, psihologa, defektologa i logopeda. A ima i medicinsku sestru. Zanima me koliko oni provode vremena s ovom djecom i roditeljima??

  o tome koliko oni provode vrimena s djecom dalo bi se razgovarat .jer kod nas je praksa da sve bude "pro forma".u školi osnovnoj i u srednjoj treba pedagog i defektolog jer su to doba kad se dica formiraju i kad se problemi uočavaju

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3711)

  nadopuna: i psihologa i logopeda. to manje košta nego rješavanje problema koji kasnije proizlaze iz nemara prema djeci

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij