POTREBNO 150 TISUĆA KUNA ZA ASISTENTE DJECI S POSEBNIM POTREBAMA
Kako bi omogućili da djeca s posebnim potrebama predškolske dobi, imaju mogućnost boravka u dječjim vrtićima s asistentima, udruga Srce za srce, u suradnji s roditeljima te djece, pokrenuli su humanitarnu akciju u kojoj je potrebno prikupiti 153 tisuće kuna za rad asistenata.

Radi se o asistentima za 10 djece, koja su s roditeljima članovi udruge Naša dica.

- Naša djeca u vrtiće ne mogu bez asistenata. Novaca u Gradu nema, tako nam kažu, pa se ne možemo ne upitati zašto Grad sufinancira asistente u školama, iako nije osnivač škola, a istovremeno ne može financirati asistente u ustanovi kojoj je osnivač, a to su gradski vrtići. Djeci nam je odobren boravak u vrtiću po sat do dva dnevno, a to je nedopustivo i sramotno - kazali su roditelji, a među njima je i mama Vedrana, čiji je mališan rođen sa Down sindromom.

- Moj Luka je četvrtu godinu u vrtiću. Jako je živ i hiperaktivan, a u vrtiću je do sada boravio po sat vremena. Kazano mi je kako bi uz asistenta mogao boraviti i duže. Ipak je socijalizacija i druženje s drugom djecom za njegov razvoj važan segment i smatram kako bi njegov boravak u vrtiću duže od jednog sata za njega bio od značajne koristi - tvrdi Vedrana

S njom se složila i Darija, majka petogodišnjeg Petra.

- Moj sin lošije komunicira i emocionalno je nezreo. Bez pomoći asistenta on u vrtiću ne može biti duže od jednog sata. Mislim kako je došlo vrijeme da se to promjeni i da moje dijete počne napredovati – kazuje i ova mama.

Kako nas je informirala predsjednica udruge Naša dica, Gordana Burić, na temu asistenata održan je sastanak s nadležnima u Gradu, koji su ustvrdili da sredstava jednostavno nema.
Uključivanjem ove djece u redovne vrtićke skupine, društvenom i zakonodavnom smislu je pravo svakog djeteta. Uključivanje djece s teškoćama u redovne skupine je iznimno važno, kako za djecu s posebnim potrebama, zbog razvoja njihovih sposobnosti, tako i za svu ostalu djecu, jer tako razvijaju toleranciju prema različitostima – zaključila je Burić.

Ovom prilikom gradska pročelnica za društvene djelatnosti, Sandra Zokić, najavila je i uključivanje Grada u ovu akciju.

- Oni koji procjenjuju koja djeca uopće mogu pohađati vrtić su stručne službe gradskih vrtića. Zakon ne poznaje ni asistente u nastavi, a ni asistente u vrtiću, no unatoč tome, Grad već neko vrijeme zajedno sa Županijom sufinancira rad asistenata u školama.
Moram istaknuti kako se za rad vrtića u Kaštelima izdvaja četvrtina proračuna, a trenutno gradimo i vrtić Maslina u koji će se investirati oko 9 milijuna kuna. Inače, grad je djeci s poteškoćama omogućio besplatan boravak u vrtićima i na tragu toga podupiremo i ovu akciju, te ćemo određena sredstva izdvojiti u ovu svrhu iz programa socijalne skrbi.

Svi koji se žele uključiti u ovu akciju i donirati novac za rad asistenata, sredstva mogu uplatiti na izdvojeni žiro račun koji će biti otvoren do 5. siječnja 2015. godine, kada po zakonu završava akcija.
Broj računa - udruga Srce za srce - IBAN HR47 2390001 1500089184


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada