USKORO RADOVI NA OBNOVI
Rok za podnošenje prijava za otvoreni postupak javne nabave, a koji se odnosi na radove na rekonstrukciji i sanaciji Opatičke kuće, je 20. studenog, i ako cijeli postupak prođe u skladu s zakonskim propisima, već krajem ove ili početkom iduće godine krenut će se s obnovom ovog objekta kaštelanske povijesne i kulturne baštine.

Radovi su procijenjeni na približno1,25 milijuna kuna, od kojih je dio dobiven putem natječaja Ministarstva kulture, a dio će osigurati Grad Kaštela.
Inače. Opatičku kuću, koja je dio Kaštilca u Kaštel Gomilici, u 16 stoljeću započele su graditi sestre benediktinke. Objekt je u lošem stanju i postoji velika vjerojatnost od rušenja, pa je došao krajnji trenutak da se nešto poduzme u vezi ovog vrijednog povijesnog zdanja, koji će, prema planovima, biti dio muzejskih prostora u Kaštelima.

- Radovi će obuhvaćati sanaciju krovišta i međukatnih konstrukcija, a trebali bi trajati oko godinu dana. Nakon toga slijedi uređenje interijera u skladu s namjenom, a namjena obnovljenog objekta je muzejski prostor koji bi se uklopio u kompletnu sanaciju Kaštilca u Kaštel Gomilici – kazala je pročelnica Sandra Zokić te najavila i nastavak projekta uređenja Kaštilca.

- Trenutno apliciramo na natječaj Ministarstva turizma za sanaciju mosta, kule i jedne kuće koja je također u vlasništvu Grada. Projekt je zamišljen kao interpretacijski centar kaštelanskog polja gdje bi bili vertikalni vrtovi s autohtonim biljnim vrstama te rasadnik sjemena. Nadamo se da ćemo povući sredstva za izradu projektne dokumentacije te nastaviti s obnovom jedne od najljepših kula u Kaštelima – objasnila je Zokić.

Više o natječaju za radove pogledajte na ovom LINKU


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • vlaga (Gost_6226)

    Bilo bi dobro da je izrada projekta povjerena Dr. arh. sci. koja je projektirala i dvorac i glazbenu, a da ispred grada radove nadzire i o njima odlučuje gđa. ing. Viša savjetnica za poslove očuvanja kulturne baštine koja je to radila i na spomenuta dva objekta. Ipak firmama za sanaciju vlage treba dat posla za par godina kad sve provlaži (kao što je već viđeno). Kada ćete se više opametit i počet vodit računa o struci ,a ne o blizini oltaru?

    oko 3 godina prije
  • (Gost_3220)

    Imamo Muzej koji i dalje svakoga muze, pa kaštelanske kule i dvorce pritvara u radna mista za činovničke guze. A kaštelanski Muzej već od samoga početka izgleda samo ka skladište koje niko i nikad ne razgleda! I već je prošlo i višestoljetno vrijeme, ali od starih pametnih ljudi nije ostalo nikakvo vridno sjeme. Zato jer imamo političke i kulturne upravljače, koji se jedni drugima stalno u niku "stvar" uvlače!

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara