UZ POMOĆ JANE, VOLONTERA, DONATORA I PRIJATELJA
Četvrtak poslijepodne u dvorištu kuće u Rudinama, koju koriste članovi udruge Naša dica, bilo je veselo i s puno dječje graje, jer je i službeno otvoren prvi Senzorički park u Dalmaciji, namijenjen djeci s posebnim potrebama.

Glavni cilj Senzoričkog parka je na prirodan način poticati senzoričku integraciju kod djece s posebnim potrebama, a postojanje i korištenje ovog parka omogućit će djeci lakše inolviranje u suvremeno društvo  te će njihovi roditelji djeci moći omogućiti kvalitetnije programe i edukaciju tijekom školovanja.

- Park će se koristiti u rehabilitacijske i rekreacijske svrhe, a moći će ga koristiti roditelji sami s djecom  te terapeuti kroz angažman na programima i projektima u udruzi – kazala je ovom prilikom predsjednica udruge Naša dica, Gordana Burić te se zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji Senzoričkog parka, od Jane do svih donatora i volontera te djelatnika gradskog Vlastitog komunalnog pogona.

Inače u realizaciju projekta Senzoričkog parka članovi udruge krenuli su nakon što su izabrani na natječaju „Jana - voda s porukom“ i uz pomoć brojnih prijatelja, koji su u sklopu natječaja na facebooku prikupljali kapljice za tu akciju. Jamnica, odnosno Jana udruzi je donirala ljuljačku s košarom, vrtno jezerce, kosilicu, sadnice i sjeme te dio dekorativnih materijala za park. Djelatnici Vlastitog pogona pripremili su teren ispred udruge, potom su članovi udruge uz pomoć prijatelja i volontera zasadili i posijali bilje, postavili ljuljačke, jezerce, tuneliće i ostale potrebne elemente.

Kako park rehabilitacijski I terapeutski djeluje na djecu s posebnim potrebama, uz upotrebu osjetila, te kako ga djeca mogu koristiti, nazočnima na otvaranju objasnila je i približila terapeutkinja Ivana Bašić.

- Dijete u svakom momentu u ovome parku može potražiti, po svom vlastitom nahođenju, želi li nešto dodirnuti, nešto pomirisati, želi li doći u kontakt s nečim….znači ono bira što će raditi, što njemu treba. Ovakva terapija je od izuzetne važnosti jer djeca kojima nisu dobro organizirani senzorni procesori imaju problema u učenju, ponašanju i odnosu prema okolini. Kroz aktivnosti u ovom parku djeca će se na poseban način pripremati za svakodnevni život – dio je iz izlaganja Ivane Bašić.

Podršku otvaranju ovog Senzoričkog parka te projektu „Jana – voda s porukom“ došli su dati čelni ljudi Grada Kaštela, gradonačelnik Ivan Udovičić, predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović te pročelnica Sandra Zokić. Bili su tu i predstavnici Jane, kao i osobe iz javnog života Dalmacije i Hrvatske, a među njima I dizajnerica Anamarija Asanović te glumica Ana Gruica.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno