hren

Punih deset godina trajao je sudski proces između poduzetnika Josipa Miletića i Petra Meštrova s jedne, te Envera Moralića , vlasnika “Kemokomplexa” i poduzeća “Lavčević”, s druge strane. Sudili su se jer su “Kemokomplex” i “Lavčević” prvo pogone Miletića i Meštrova prisilno ogradili armaturnom žicom, a nakon toga i jer je zgradama u kojima su se proizvodile protupožarne kupole (tvrtka “Calluna”) i hrana (tvrtka “Krug”) isključena struja i voda.

Miletić i Meštrov dobili su prvi sudski spor, pa je naloženo da se ograda kojom su ih radnici “Kemokomplexa” nezakonito okružili ukloni. Tako im se omogućilo služenje putom do njihovih pogona, no tužba kojom su tražili da im se vrati struja kako bi konačno počeli s proizvodnjom nije uvažena.

Drugostupanjska sudska instancija dala je za pravo Enveru Moraliću, pa im preostaje tek tražiti reviziju postupka pred Vrhovnim sudom, ali ona ne odgađa izvršenje presude, koja se svodi na to da partnerske tvrtke “Kemokomplex” i “Lavčević”, kao vlasnici prostora koji sa svih strana okružuje “Callunu” i “Krug”, nisu dužne opskrbljivati strujom pogone tih tvrtki.

Pogonima Miletića i Meštrova je, objašnjavaju, silom prekinut i dovod pitke vode, pa milijuni litara već cijelo desetljeće odlaze u more (?!). Najtužnije je od svega da niti su “Kemokomplex” i “Lavčević” pretvorili kupljeni prostor južno od Magistrale u resort ili stambenu zonu, kako se najavljivalo, niti mali i mladi poduzetnici Miletić i Meštrov mogu naprijed, a velikog “Jugovinila”, koji je hranio stotine kaštelanskih obitelji, namjerno ili ne, više nema.

Na 24 hektara prostora, koji je Moralić kupio za nešto manje od pet milijuna eura, danas se ne događa ništa, a trebale su se tu graditi vile, marine, hoteli i još tristo čuda.

Cijeli je problem nastao kad su se usred velikog kompleksa nekadašnjeg “Jugovinila”, površine 240 tisuća metara, našle i tvrtke “Calluna” i “Krug”, koje su od pravnog sljednika “Adriachema” uredno na natječaju kupile 6100 četvornih metara u derutnim zgradama, gdje su već prije njihovi radnici proizvodili punom parom.

Kvar u trafostanici

– Mi smo bili u najmu, pa je bilo logično da se javimo na natječaj i kupimo prostore u kojima smo radili. Javili smo se i pošteno pobijedili na natječaju, ali u konačnici je ispalo da se naših 6100 četvornih metara našlo usred velikog Moralićeva kompleksa, pa je počelo nagovaranje da im prodamo zgrade kako bi bili vlasnici cijelog tog prostora uz more – objašnjava Miletić.

Nakon što ni on ni Meštrov na takvo što nisu pristali, prvo su ih ogradili žicom kako bi im, kaže, onemogućili pristup objektima, a onda su im sjekirama prekinuli kabele za struju i tako zaustavili proizvodnju.

– Rekli su nam kako je došlo do kvara u trafostanici, a kad smo popravak tog kvara platili 22 tisuće kuna, struje ponovno nije bilo. Nije nam jasno kako smo mogli izgubiti sudski spor s obzirom na to da nam se u ugovoru o kupoprodaji zgrada jamči pristup svim priključcima – čudi se Miletić.

Tužno konstatira da je proizvodnja uništena, radnici su završili na ulici ili na Zavodu za zapošljavanje, a krediti im svaki mjesec stežu vratove. A sve je, veli Miletić, moglo biti drugačije jer su imali osiguran posao s njemačkim partnerom i jedini su se na Balkanu bavili proizvodnjom svjetlosnih protupožarnih kupola, što im je jamčilo rast proizvodnje i radnih mjesta. Bilo je, naime, ugovoreno da se na tržište plasira 100 kupola mjesečno, vrijednih 300 tisuća eura.

Muharem Kadić, predstavnik “Kemokomplexa” Envera Moralića, prvo nam je kazao kako ne namjerava komentirati sudski postupak koji je u tijeku, ali pristao je kad smo ga podsjetili na to da je presuda koja ide njima u prilog potvrđena na Županijskom sudu u Splitu i da eventualna revizija ne odgađa njezino izvršenje.

– Sud je presudio da ih “Kemokomplex” nije dužan opskrbljivati strujom. Oni su struju dobivali od “Adriachema”, a kad su im je oni isključili, a ne mi, kako to okolo pričaju, trebali su napraviti vlastitu trafostanicu i ugovoriti opskrbu strujom s HEP-om, što nisu učinili. Nismo dužni, a što je sudska presuda i potvrdila, iz naše trafostanice njihove pogone napajati električnom energijom – tumači Kadić.

Na pitanje je li istina da se nekoliko puta pregovaralo s Miletićem i Meštrovom o prodaji zgrada koje su se našle usred velikoga kompleksa uz more na kojima Moralić (još) nije realizirao svoje velike planove, Kadić odgovara: “Prodaja? A što je to pitanje važno za novinare i javnost? Uostalom, jesu li oni tu bili da proizvode ili da preprodaju?”

Tko je Enver Moralić?

Veliki Moralićev uspon počeo je u Frankfurtu, kad je osnovao privatnu tvrtku “Kemokomplex”. Kako je prije radio u “Kemikaliji”, vrlo brzo stekao je povjerenje dobavljača i zagospodario tržištem petrokemijskih proizvoda. U Moskvi i drugdje po zemljama tadašnjeg istočnog bloka “Kemokomplex” je osnivao predstavništva i postao vodeća trgovačka kuća koja je poslovne partnere imala i na Zapadu.

Moralić je danas vlasnik “Kutjeva”, a osim trgovinom vinom i naftom, te kupovanjem atraktivnih zemljišnih posjeda uz more, bavio se i kupoprodajom zlata. Javnosti je poznat kao i jedan od velikih donatora kampanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića , kojega su vlasnici “Callume” i “Kruga” svojedobno također upoznali s cijelim slučajem, no nisu dobili nikakav odgovor.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_7180)

  Ispada da Moraliću nisu smetali Miletić i Meštrov ko zna što bi on do sada bio tu izgradio? :D

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6137)

  Šta to nas ima bit briga za sve ove u sporu?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4530)

  Nisu ni ova dva cviće...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5107)

  ko je proda jugovinil ovome moraliću neka sad odgovara
  ali ne mi kaštelani nagrađujemo takve i dajemo in vlast
  sramimo se

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6139)

  "Na 24 hektara prostora, koji je Moralić kupio za nešto manje od pet milijuna eura, danas se ne događa ništa, a trebale su se tu graditi vile, marine, hoteli i još tristo čuda".
  Sramota!!! A našin ljudima ne daju da rade!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9132)

  Ko je proda Moraliću prostor koji vrijedi 48000 000 € za 5000 000€?I to po današnjim lošijim uvjetima, jer danas kvadrat na onakvom zemljištu vrijedi najmanje 200€.
  Pitanje za naše adz-ovce, dr. Biočića, Bratinčevića,Sanadera i Udovičića,čaglja i dr.???
  Turska velesila nakon što pokori siriju, kreće na zapadni kalifat!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2355)

  Adeza more odanit: zločinački plan iz 90-tih bliži se kraju: sva industrija u zemlji je ubijena, poljoprivreda desetkovana, a ono šta je slučajno priživilo, destimulira se i čini nerentabilno i samo polako tone u stečajeve. Novi ešalon najmilije nan partije može slobodno na fingirane prosvjede (pokreću ih isti oni koji su 90-tih zatvarali SVU proizvodnju pod krinkom ekologije i "neisplativosti") jer su učinili na vrime sve da industrija krepa (i da moremo uvozit) i sad mogu mirno "suosjećat" s radnicima.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3111)

  A da se vlasniku na ime neispunjenih obaveza iz ugovora, raskine ugovor, i vrate sve pare koje je da za zemlju, i objekte, a umanjene za ono šta je izvuka na željezu i bakru..to se garantirano može jer kupac nije ispunio svoj dio ugovora Ili ga prisilit da plati punu cjenu zemljišta, jer mu je cjena bila simbolična na konto budućih sagradjenih sadržaja..
  Najveći su nam neprijatelji i najviše nam štete čine ovi šta nam vladaju...nebitno u kojoj su sad stranci kad iz iste potiču i iz iste im je "zapovjedništvo" i dan danas..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8197)

  "Najveći su nam neprijatelji i najviše nam štete čine ovi šta nam vladaju...nebitno u kojoj su sad stranci kad iz iste potiču i iz iste im je "zapovjedništvo" i dan danas.."

  E, ali su Rvatine s velikin glavan pomislile kako su nelustrirani Tuđman, perković, Boljkovac, Jaca, Šeks, Manolić i ostala ekipa zasili na vlast za naše bolje sutra, haha!

  oko 6 godina prije
 • Bivši Adriachemovac (Gost_3174)

  Meštrov i Miletić su "kupili" 6100m2 Staru Preradu,jer je Moralić i Lavčević sniziva cjenu da mu zemlja ostane džabe kao što je im ostalo 240.000m2 kad su premjestili novu S POLIMERIZACIJU na Krk JEŽIĆU.
  Sama nova S POLIMERIZACIJA je plaćena 50.000.000,-Dolara a radila je svega par godina,druga E POLIMERIZACIJA je plaćena 25.000.000,- Dolara a dolar u to vrjeme je bio veći od Eura E=7,50 km,S=8,80 kn.
  Gost 9132 dobro kaže da je zemlja 240.000m2X200=48.000.000,-EUR-a
  Ukupno Unšteni radni mjesta u bazi cca 1500,a još toliko u PRERADI.
  Ista stvar se NAMJESTILA i u Preradi koju je kupio Joško Berket i Dragičević(RIBOLA).Svaki 4-VALjEK je oko 20.000.000,-Dolara a bilo ih je 4
  ADRIATERM,ADRIAFLEKS,"L"i"F" plus RAMIŠ pregovača Višebojna Štamparica,
  Proizvodnja GRANULATA 3 BUSA Kapaciteta 100 tona dnevno.
  Proizvodnja Roleta 10 Ekstrudera,PVC CJEVI 3 EKSTRUDERA
  Pogon novi PEHD cjevi za vodu i plin.
  Pogon kože,
  Zemlje 67.000m2
  Političari ljevi i desni ŠTA STE NAPRAVILI??????

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij